Η πάλαι ποτέ κερδοφόρος δραστηριότητα στον Πρίνο δείχνει να πνέει τα λοίσθια. Τη χρονιά που πέρασε η παραγωγή του κοιτάσματος ανήλθε σε μόλις 1.800 βαρέλια ημερησίως, ενός πετρελαίου κακής ποιότητας το οποίο πωλείται με discount 7-8 δολάρια κάτω από την τιμή του brent.
Η ποσότητα αντιστοιχεί πλέον σε λιγότερο από 4% της συνολικής παραγωγής της Energean που πέρυσι ανήλθε σε 48.000 βαρέλια ως επι τω πλείστον φυσικού αερίου. Το 2021μάλιστα η παραγωγή του Πρίνου εκτιμάται ακόμη χαμηλότερη, στα 1.500 βαρέλια, καθώς ακόμη και αν εγκριθεί τελικά το σχέδιο διάσωσης, οι απαιτούμενες παρεμβάσεις στα πηγάδια θα διαρκέσουν αρκετό διάστημα.
Τα παραπάνω αποτυπώνονται στα νούμερα που περιλαμβάνει η επενδυτική και επιχειρησιακή ενημέρωση, την οποία ανακοίνωσε χθες η εταιρεία, συμπεριλαμβάνοντας όλες τις τελευταίες εξελίξεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Στην ενημέρωση που ακολούθησε προς τους αναλυτές που παρακολουθούν τη μετοχή της σε Λονδίνο και Τελ Αβίβ, η διοίκηση της εταιρείας εξέφρασε την ελπίδα ότι μέσα στο πρώτο τριμηνο του 2021 θα έχει υπάρξει λύση στο θέμα του σχεδίου διάσωσης που έχει υποβληθεί στην κυβέρνηση, η οποία και προώθησε το αίτημα στις Βρυξέλλες. Από το καλοκαίρι η υπόθεση βρίσκεται «κολλημένη» στις κοινοτικές υπηρεσίες της Επιτροπής Ανταγωνισμού (GD Comp), απ’ όπου και αναμένεται το πράσινο φως.
Στην ίδια ενημέρωση χθες προς τους αναλυτές, η διοίκηση ανέφερε ότι εξετάζει την προοπτική λειτουργίας στον Πρίνο ενός project για διακράτηση και αποθήκευση ρύπων (Carbon Capture and Storage), που εφόσον «περπατήσει» θα είναι το πρώτο στην Ελλάδα και θα δώσει νέα προοπτική στο έργο, μαζί με την επένδυση στο κοίτασμα «Ε», η οποία και τελεί εν αναμονή της έκβασης της υπόθεσης χρηματοδότησης.
Τα μηνύματα πάντως δεν είναι θετικά. Η μέχρι τώρα ζημιά από τονΣεπτέμβριο του 2019 οπότε και ξέσπασε η κρίση, και η οποία κορυφώθηκε λόγω του κορονοιού, ξεπερνά μέχρι σήμερα τα 100 εκατ ευρώ. Δεν αποτυπώνεται στα οικονομικά της Energean, καθώς αυτή έχει σημαντικές χρηματοροές κυρίως από Αίγυπτο και από του χρόνου, ίσως και από το Ισραήλ. Κάθε μήνας ωστόσο που περνά το ενδεχόμενο «λουκέτου» στον Πρίνο πλησιάζει ολοένα και πιο κοντά, ενώ το τέλος του πρώτου τριμήνου θα πρέπει να θεωρείται κομβικό για την λήψη αποφάσεων.
Το project διάσωσης του Πρίνου, που ανακοίνωσε τον περασμένο Ιούνιο η Energean φέρει το όνομα «Πράσινος Πρίνος», καθώς αποσκοπεί, μέσω σειράς επενδύσεων, η εκμετάλλευση να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που θέλουν τις ενεργειακές και βιομηχανικές επενδύσεις να υλοποιούνται με ουδέτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Το πλάνο προυποθέτει επενδύσεις 75 εκατ. ευρώ και επανέναρξη του προγράμματος για την ανάπτυξη του κοιτάσματος «Έψιλον».
Στην λογική αυτή, η πρόταση που εν συνεχεία υποβλήθηκε από την κυβέρνηση στις Βρυξέλλες, περιλαμβάνει :
- Χρήση της τεχνικής εισπίεσης του παραγόμενου όξινου φυσικού αερίου στην παραγωγή προκειμένου να αυξηθεί η αποληψιμότητα από το σημερινό 40% στα επίπεδα του 60% ως το τέλος της ζωής των κοιτασμάτων, αλλά και να μειωθούν σημαντικά οι εκπομπές ρύπων από την παραγωγική διαδικασία.
- Έργα μετατροπής που θα επιτρέψουν την επανεισπίεση στο κοίτασμα του παραγόμενου υδρόθειου καθώς και των εκπεμπόμενων ρύπων διοξειδίου του άνθρακα, ενισχύοντας την παραγωγή αλλά και αποτρέποντας την εκπομπή ρύπων στην ατμόσφαιρα, στο πλαίσιο της γενικότερης απόφασης της Energean για μηδενικούς συνολικά ρύπους από τις δραστηριότητές της έως το 2050.
- Πληθώρα αναβαθμίσεων στις θαλάσσιες εξέδρες και τις χερσαίες εγκαταστάσεις που θα καταστήσουν αποδοτικότερη τη λειτουργία τους και θα οδηγήσουν σε σημαντική μείωση του λειτουργικού κόστους.