Την δέσμευσή της για την αξιοποίηση του υδρογόνου εξέφρασε η κινέζικη επαρχία Γκουανγκντόνγκ με σχέδια που ευνοούν την προώθηση της καθαρής ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της περιοχής, σύμφωνα με τα όσα αναμεταδίδει το China Daily Global.
Συγκεκριμένα, στόχος είναι η κατασκευή 300 σταθμών τροφοδοσίας υδρογόνου έως το τέλος του 2022. Βασική προσδοκία σε αυτό βέβαια είναι η απαραίτητη συνδρομή της κυβέρνησης υπό την μορφή επιδοτήσεων, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η είσοδος στη νέα βιομηχανία ενεργειακών οχημάτων.
Επίσης, θα προωθηθεί η μεγαλύτερη χρήση οχημάτων με κυψέλες καυσίμων σε βαρέα φορτηγά και λιμενικά οχήματα.
Παράλληλη πορεία
Από την πλευρά της Minsheng Securities, o Yu Xiaο υπογράμμισε ότι τα οχήματα κυψελών καυσίμου έχουν όλα τα εχέγγυα για να ακολουθήσουν την πορεία ανάπτυξης των ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Αυτό με την σειρά του θα συμβάλλει στη μείωση του κόστους.
Σημειώνεται ότι η Κίνα είχε συμπεριλάβει την ανάπτυξη σταθμών υδρογόνου για νέα ενεργειακά οχήματα το 2019 στην Έκθεση της Κυβερνητικής Επιτροπής. Η κυβέρνηση μάλιστα ενέκρινε τους συγκεκριμένους σταθμούς.
Τα πεπραγμένα του 2019
Το 2019 η Κίνα κατάφερε να πουλήσει 2.737 οχήματα με κυψέλες καυσίμων υδρογόνου (αύξηση 79%). Μέχρι το 2030, απώτερος στόχος είναι η κυκλοφορίας 1 εκατ. τέτοιων οχημάτων στους δρόμους με περισσότερους από 1.000 σταθμούς πρατηρίων ανεφοδιασμού υδρογόνου.
Όπως προκύπτει από τα δεδομένα του Bloomberg NEF, η Κίνα είχε θέσει σε λειτουργία από το α’ 6μηνο του 2020 περίπου 40 σταθμούς ανεφοδιασμού υδρογόνου. Το ΥΠΟΙΚ της χώρας απαιτεί από κάθε πόλη να έχει κατασκευάσει περισσότερους από 15 σταθμούς έως το 2023 και να πληρούν φυσικά όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις λειτουργίας.
Ο αναλυτής του Bloomberg NEF, Mi Siyi επισημαίνει ότι «θα χρειαστεί σημαντική υποστήριξη από τις επαρχιακές και δημοτικές ενώσεις για να επιτευχθούν οι στόχοι».
Προώθηση σχεδίων
Τέλος, η Επιτροπή της κινεζικής επαρχίας τόνισε ότι θα ενθαρρύνει τις εταιρείες οχημάτων να πρωτοστατήσουν στη διαμόρφωση αναπτυξιακών σχεδίων, ενώ προσπαθούν να αναπτύξουν παράλληλα οχήματα με κυψέλες καυσίμων υδρογόνου με τη συνδρομή βασικών τεχνολογιών.
Σύμφωνα με τον Zhu Dequan, καθηγητή του Πανεπιστημίου Tsinghua, η Κίνα πρέπει να στρέψει όλη της την προσοχή στη χρήση μη ρυπογόνων καυσίμων σε πολλούς τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας. Οι μεταφορές έχουν τον πρώτο λόγο σε αυτή την κατεύθυνση.
www.worldenergynews.gr