Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020

Mytillineos: Προετοιμάζεται για το target model, αυξάνει στόχους για λιανική και ΑΠΕ

Ένα νέο τμήμα διαχείρισης και εμπορίας ενέργειας, που θα είναι πρωτοπόρο του είδους του στην Ελλάδα δημιουργεί η Mytilineos, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της εταιρείας για το target model. 


Συγκεκριμένα στο νέο αυτό τμήμα θα περιληφθεί όλη η παραγωγή και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και η εμπορία και οι εισαγωγές φυσικού αερίου, με στόχο όλες οι σχετικές δραστηριότητες να βρίσκονται κάτω από μία διεύθυνση. Πρόκειται για μια κίνηση για την οποία καλλιεργούνται υψηλές προσδοκίες, ανέφερε παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα εξαμήνου στους αναλυτές ο Ε. Μυτιληναίος.
Ο ίδιος εκτίμησε για την αγορά της προμήθειας ότι ακόμη δεν είναι ώριμη για περαιτέρω συγκέντρωση, την οποία ωστόσο αναμένει και είναι έτοιμη για αυτήν η Mytilineos. Τόνισε ότι πίσω από τις θετικές επιδόσεις του ενεργειακού τομέα βρίσκονται οι χαμηλές τιμές του φυσικού αερίου, που στο δεύτερο εξάμηνο του έτους αναμένεται να διορθωθούν. Για την αγορά προμήθειας πάντως τόνισε ότι στόχος της εταιρείας είναι να έχει μερίδιο 10% μέχρι το τέλος του 2020. 
Αλλά και για τις ΑΠΕ, η Mytilineos έχει υψηλό στόχο να έχει θέσει σε λειτουργία 300MW αιολικών και να έχει ακόμη μερικές εκατοντάδες MW έργων σε διάφορα στάδια ανάπτυξης μέχρι το τέλος του 2021.
Ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε επίσης ότι βρίσκονται σε εξέλιξη με τη ΔΕΗ αλλά δεν έχουν καταλήξει ακόμη οι συζητήσεις για το νέο τιμολόγιο της Αλουμίνιον. Η τιμή του ρεύματος για τη βαριά βιομηχανία είναι μια κρίσιμη και κορυφαία προτεραιότητα τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τη ΔΕΗ και βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις τόσο σε επίπεδο εταιρείας όσο και σε επίπεδο ΣΕΒ ανέφερε σχετικά. 
Εξάλλου για τον μετασχηματισμό του τομέα βιώσιμης ανάπτυξης και υποδομών, ο κ. Μυτιληναίος δήλωσε υπερήφανος, τονίζοντας ότι στα επόμενα τρίμηνα αναμένεται να έρθουν περισσότερα έργα που θα ενισχύσουν το ανεκτέλεστο. 
Για τον τομέα της μεταλλουργίας τέλος ανέφερε ότι αναμένεται ανάκαμψη των τιμών του αλουμινίου στο δεύτερο εξάμηνο, ενώ τόνισε ότι η εταιρεία λόγω hedging έχει μηδενική έκθεση στις διακυμάνσεις για το υπόλοιπο του 2020. 
Τέλος για τα μεγέθη του 2020 επανέλαβε την εκτίμηση ότι θα κινηθούν κοντά στα αποτελέσματα του 2019 που ήταν και τα ιστορικά υψηλά για την εταιρεία. Τα μεγέθη εξαμήνου φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στο στόχο είπε, προσθέτοντας ότι εκτός απροόπτου το μέρισμα θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.