Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020

WWF: Δεκάδες Ευρωπαίοι δήμαρχοι ζητούν καθαρή απεξάρτηση από το κάρβουνο



Πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά λόγω της πανδημίας COVID-19, υπό τη διοργάνωση του WWF Πολωνίας και του Mariusz Wolosz, δημάρχου της πόλης Bytom της περιφέρειας της Σιλεσίας στην Πολωνία. 




«H αλλαγή του κλίματος αλλάζει όλα τα δεδομένα. Πρέπει να αναλάβουμε άμεση και αποτελεσματική δράση. Πρέπει να κάνουμε το κλίμα βιώσιμο για το μέλλον των παιδιών μας», τόνισε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Επιτροπής Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής της ΕΕ, Popens Normunds στην κεντρική ομιλία του 3ου Φόρουμ Δημάρχων.

Συνεχίζοντας τον θεσμό που ξεκίνησε το 2018 στην Κοζάνη, το Φόρουμ ολοκληρώθηκε για τρίτη φορά με επιτυχία στις 24 Σεπτεμβρίου 2020. Πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά λόγω της πανδημίας COVID-19, υπό τη διοργάνωση του WWF Πολωνίας και του Mariusz Wolosz, δημάρχου της πόλης Bytom της περιφέρειας της Σιλεσίας στην Πολωνία.

Οι συμμετέχοντες συνδέθηκαν μέσω τηλεδιασκέψεων, ενώ παράλληλα στήθηκαν τρία τοπικά σημεία συνάντησης (hubs) στις πόλεις Βytom της Πολωνίας, Stara Zagora της Βουλγαρίας και Κοζάνη της Ελλάδας. Το τοπικό ελληνικό hub φιλοξενήθηκε στην αίθουσα «Κοβεντάρειο» του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης και παρευρέθηκαν οι δήμαρχοι Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας και Φλώρινας Βασίλης Γιαννάκης, εκπρόσωποι των δήμων Εορδαίας και Αμυνταίου, καθώς και ο πρώην δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης.

Κεντρικοί ομιλητές, πέραν του κ. Normunds, ήταν ο δήμαρχος της πόλης Bytom Mariusz Wolosz και ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας και νυν ευρωβουλευτής Jerzy Buzek. Στόχος του Φόρουμ των Δημάρχων είναι η δημιουργία ενός ευρύτερου διεθνούς δικτύου φορέων που αναδεικνύει το θέμα της Δίκαιης Μετάβασης καθώς και τις προκλήσεις της διαδικασίας, ενώ αποτελεί κοινό τόπο ανταλλαγής καλών πρακτικών.

Οι εξελίξεις σχετικά με τη διαδικασία μετάβασης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αποτέλεσαν το θέμα της παρέμβασης των τεσσάρων δημάρχων της Δυτικής Μακεδονίας. Σε ερώτησή τους προς τα στελέχη της Κομισιόν, ζήτησαν να μάθουν τι μπορεί να αλλάξει σχετικά με τα κριτήρια χρηματοδότησης του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης τα οποία δεν περιλαμβάνουν την ταχύτητα απολιγνιτοποίησης, το επίπεδο των υποδομών των διαφορετικών περιοχών, τα ποσοστά ανεργίας και τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιφέρειας.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε κλειστή συζήτηση μεταξύ των δημάρχων της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, όπου διαπιστώθηκαν και αναδείχθηκαν κοινά προβλήματα που απαιτούν και κοινή δράση. Το Φόρουμ ολοκληρώθηκε με Σεμινάριο Κατάρτισης (Capacity Building Workshop) σχετικά με τα χωρικά σχέδια για τη Δίκαιη Μετάβαση (Just Territorial Transition Plans), εκ μέρους του Γραφείου Ευρωπαϊκής Πολιτικής του WWF.

Μετά το πέρας του 3ου Φόρουμ Δημάρχων, ακολούθησε η παρουσίαση των πρώτων αποτελεσμάτων της Μελέτης του WWF Ελλάς, σε συνέχεια της πρώτης τηλεδιάσκεψης φορέων. Η έρευνα πραγματοποιείται σε συνεργασία με εξειδικευμένο σύμβουλο και αφορά τις θέσεις εργασίας στην περιοχή της Δ. Μακεδονίας και Μεγαλόπολης, ενώ η τελική μελέτη αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του Οκτωβρίου.

«Το 3ο Φόρουμ των Δημάρχων πραγματοποιήθηκε σε μία κρίσιμη στιγμή, κατά την οποία η κλιματική κρίση μας δείχνει το σκληρό της πρόσωπο εν μέσω μίας πανδημίας που αναδεικνύει τις διαταραγμένες σχέσεις μας με τη φύση και το περιβάλλον, καθιστώντας την  απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα πιο αναγκαία από ποτέ. Στην πρόσφατη ψηφοφορία του Ευρωκοινοβουλίου για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, δόθηκε η δυνατότητα παρεκκλίσεων για τη χρηματοδότηση έργων ορυκτού αερίου -μία εξέλιξη που δεν συμβάλλει στη μετάβαση των τοπικών κοινωνιών στην εποχή μετά τον λιγνίτη και τα ορυκτά καύσιμα εν γένει. Η μετάβαση που συντελείται αυτή τη στιγμή στη Δ. Μακεδονία, που ήδη καταγράφει υψηλά επίπεδα ανεργίας, θα πρέπει να προστατεύει τις τοπικές κοινωνίες και να διασφαλίζει το μέλλον τους. Η διαδικασία είναι σημαντικό -όπως τονίστηκε και από πολλούς συμμετέχοντες στο Φόρουμ- να είναι συμμετοχική και συμπεριληπτική»,δήλωσε ο υπεύθυνος ενεργειακής πολιτικής του WWF, Δημήτρης Τσέκερης.


www.worldenergynews.gr