Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020

Ντονμέζ: Άκαρπες οι επτά γεωτρήσεις μας στην Ανατολική Μεσόγειο, προχωράμε με περισσότερες

Και οι επτά γεωτρήσεις που πραγματοποίησε μέχρι σήμερα η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο αποδείχτηκαν μη οικονομικά βιώσιμες, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, Φατίχ Ντονμέζ.




Ο ίδιος πρόσθεσε ότι παρά την απουσία εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων, οι γεωτρήσεις παρείχαν σημαντικές πληροφορίες για τη γεωλογία της περιοχής και πλέον προγραμματίζεται μια όγδοη γεώτρηση από το πλοίο Γιαβούζ.

Ο Ντονμέζ είπε ακόμα ότι η κρατική ΤΡΑΟ λειτουργεί με βάση ένα μακροπρόθεσμο χρονοδιάγραμμα στην Αν. Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα και θα πραγματοποιήσει και άλλες γεωτρήσεις. Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή το Γιαβούζ βρίσκεται εντός του οικοπέδου 6 της κυπριακής ΑΟΖ.

Σχετικά με την ανακάλυψη φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα που ανακοινώθηκε πρόσφατα, ο Ντονμέζ είπε ότι η Άγκυρα δεν έχει στόχο να συνεργαστεί η ΤΡΑΟ με ξένη εταιρεία για την ανάπτυξή του. Εντούτοις, δήλωσε ότι η ΤΡΑΟ δεν μπορεί να το αναπτύξει πλήρως αυτόνομα και σκοπεύει να χρησιμοποιήσει ξένους εργολάβους με σχετικούς διαγωνισμούς υπηρεσιών.

Τέλος, η Άγκυρα θεωρεί ότι μπορεί να παραχθεί αέριο στο εν λόγω κοίτασμα από το 2023.