Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020

Εγκαίνια την Παρασκευή (11/09) από Κ.Χατζηδάκη του υφισταμένου δικτύου αερίου στο Κιλκίς

Παρουσία του υπουργού Ενέργειας, Κ.Χατζηδάκη, και του διευθύνοντα σύμβουλου της ΔΕΔΑ, Μάριου Τσάκα, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή (11/09) η ενεργοποίηση του υφιστάμενου δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην πόλη του Κιλκίς.





Η υφιστάμενη υποδομή στην πόλη έως σήμερα παραμένει ανενεργή, με εξαίρεση το Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς, το οποίο ήδη χρησιμοποιεί φυσικό αέριο για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του. Το δίκτυο θα τροφοδοτείται από το εθνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου.

Την ίδια στιγμή, το Κιλκίς συγκαταλέγεται στις 6 πόλεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας όπου θα αναπτυχθούν από τη ΔΕΔΑ δίκτυα για να καλυφθεί το σύνολο του αστικού ιστού.

Έτσι, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Ανάπτυξης της εταιρείας για την περίοδο 2020-2024, σε ορίζοντα 5ετίας τα δίκτυα χαμηλής πίεσης θα αυξηθούν στα 36,01 χλμ. και τα δίκτυα μέσης πίεσης σε 6,97 χλμ., ενώ θα αποκτήσουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο κατ’ ελάχιστον 848 οικιακοί καταναλωτές, 376 εμπορικοί και 2 βιομηχανικοί.

Έτσι, στο ίδιο χρονικό διάστημα, η κατανάλωση εκτιμάται πως θα ανέλθει σε 57.000 MWh.

Στα 3,8 εκατ. ευρώ τα έργα ανάπτυξης

Με βάση το Πρόγραμμα Ανάπτυξης, πάντως, ήδη από φέτος αναμένεται να πραγματοποιηθούν 20 οικιακές συνδέσεις φυσικού αερίου, 10 εμπορικές και 2 βιομηχανικές. Έτσι, θα αναπτυχθεί εντός του έτους κατανάλωση καυσίμου περί τις 9.000 MWh.

Η αύξηση θα είναι αλματώδης ήδη από την επόμενη χρονιά, όταν εκτιμάται ότι οι οικιακές συνδέσεις φυσικού αερίου θα ανέλθουν σε 399 και οι εμπορικές σε 249.

Σε ορίζοντα 5ετίας, το κόστος κατασκευής του δικτύου μέσης πίεσης θα ανέλθει σε 151.200 ευρώ, και του δικτύου χαμηλής σε 2,24 εκατ. Το κόστος των συνδέσεων υπολογίζεται από τη ΔΕΔΑ σε 1,4 εκατομμύρια ευρώ.

www.worldenergynews.gr