Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020

Ξαναγράφει τα σενάρια στην αγορά αερίου ο διπλασιασμός της τιμής του LNG - Ενισχύεται η θέση του αερίου των αγωγών

Ανατροπές στην αγορά του φυσικού αερίου φέρνει η αύξηση των τιμών του LNG, το οποίο είχε κυριαρχήσει τόσο το 2019 όσο και στο πρώτο εξάμηνο του 2020. 
Σύμφωνα με πηγές της αγοράς ενώ στις αρχές του έτους οι τιμές είχαν διαμορφωθεί σε επίπεδα χαμηλότερα των 2 δολαρίων/1000btu, πλέον οι τιμές έχουν διπλασιαστεί και έχουν φτάσει στα 4 δολάρια/1000btu. Η εξέλιξη αυτή μεταφράζεται από την αγορά ως “κλείσιμο του χρονικού παραθύρου των χαμηλών τιμών” που σημαίνει ότι οι αυξημένες εισαγωγές που παρατηρήθηκαν τους τελευταίους μήνες αναμένεται να μειωθούν. 

Στον αντίποδα οι εισαγωγές φυσικού αερίου από αγωγό αναμένεται να ισχυροποιήσουν τη θέση τους, με δεδομένες μάλιστα τις κινήσεις επαναδιαπραγμάτευσης που έγιναν με τους βασικούς προμηθευτές της ελληνικής αγοράς το τελευταίο διάστημα. 

Υπενθυμίζεται ότι το LNG τον τελευταίο 1,5 χρόνο κυριάρχησε την ελληνική αγορά φυσικού αερίου καθώς βρέθηκε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τιμών. Πίσω από τις εξαιρετικά ανταγωνιστικές τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου, βρέθηκε το γεγονός ότι στην αγορά βρέθηκαν διαθέσιμες σημαντικές ποσότητες τόσο αμερικανικού σχιστολιθικού φυσικού αεριου, όσο και από νέες πηγές κυρίως από την Αυστραλία. Ωστόσο φαίνεται ότι η αγορά του LNG οδηγείται σε ομαλοποίηση με τις τιμές να σταθεροποιούνται σε υψηλότερα επίπεδα. 

Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με τη σταθεροποίηση των τιμών του πετρελαίου σε χαμηλά επίπεδα που διαμορφώνει τις τιμές του oil indexed φυσικού αερίου των αγωγών, λειτουργεί υπέρ της ανταγωνιστικότητά του. Αυτό σημαίνει ότι το φυσικό αέριο των αγωγών σταδιακά καθίσταται πιο οικονομικό, ανατρέποντας τα όσα ίσχυαν μέχρι πρόσφατα στην αγορά του αερίου. 

Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές ότι στην αγορά υπάρχει σημαντική μεταβλητότητα, η οποία και δυσκολεύει αρκετά τις ασκήσεις και τις προβλέψεις για τους εμπόρους αερίου.