Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020

Έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για κατάργηση των υποχρεωτικών δημοπρασιών αερίου της ΔΕΠΑ – ΡΑΕ: Δεν έχουν λόγο ύπαρξης

Σε διαδικασία έρευνας για το αν υπάρχει πλέον λόγος να συνεχίζεται η διάθεση αερίου εκ μέρους της ΔΕΠΑ μέσω υποχρεωτικών δημοπρασιών, βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress η Επιτροπή Ανταγωνισμού.



Η Επιτροπή είναι ο αρμόδιος φορέας για να αξιολογήσει την ανάγκη δημοπρασιών, δεδομένου ότι ήταν αυτός που τις επέβαλε το 2014, όταν η ΔΕΠΑ ήταν ο απολύτως δεσπόζων παίκτης στην αγορά αερίου.

Η έρευνα προκλήθηκε προφανώς από σχετικό αίτημα της ΔΕΠΑ και η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει απευθυνθεί στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα, αλλά βεβαίως και στην ΡΑΕ, προκειμένου να λάβει γνώμες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ρυθμιστική Αρχή απάντησε ότι έχει τόσο πολύ μειωθεί το μερίδιο της ΔΕΠΑ (ήταν κάτω από 40% το 2019 και το πρώτο εξάμηνο του 2020) που η διατήρηση δεσμεύσεων χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα προκαλεί πλεονέκτημα στους ανταγωνιστές της.

Η ΡΑΕ θεωρεί ότι οι όποις δεσμεύσεις ή υποχρεώσεις πρέπει να αφορούν όλους τους προμηθευτές που πληρούν κάποια κριτήρια, όπως μερίδιο αγοράς πάνω από κάποιο όριο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι δεσμευτικές υποχρεώσεις για τη ΔΕΠΑ είχαν τεθεί υπό άλλες συνθήκες, ενώ σήμερα κάθε αγοραστής έχει πολλαπλές εναλλακτικές δυνατότητες να προμηθευτεί αέριο, τη στιγμή που οι εισαγωγείς αερίου στη χώρα είναι 7 και οι ενεργοί προμηθευτές είναι 25.

Επιπλέον, οι δημοπρασίες είναι πλέον «πολύ ακριβές» και έτσι δεν εκδηλώνεται υψηλό ενδιαφέρον από αγοραστές.

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΠΑ υλοποιεί από το 2014 πρόγραμμα δημοπρασιών μέσω του οποίου διέθετε αρχικά το 10% των ετήσιων ποσοτήτων φυσικού αερίου που προμηθεύεται, ποσοστό που από το 2016 ανέβηκε σταδιακά και έφτασε το 2018 στο 17%.

Οι δημοπρασίες τελούν στο πλαίσιο δεσμεύσεων που έλαβε η εταιρεία έναντι της Επιτροπής Ανταγωνισμού ως δεσπόζουσα στην αγορά και με στόχο την ενίσχυση του ανταγωνισμού. Μάλιστα, έχει γίνει αποδεκτός ο όρος της ΔΕΠΑ προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού, πως την στιγμή που το ποσοστό της εταιρείας περιοριστεί κάτω από το 60% τότε θα διαπραγματευτεί θέμα κατάργησης των δημοπρασιών.

Το ποσοστό αυτό (60%) άλλαξε τον Ιούνιο του 2018, όταν ο τότε υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης έφερε τροπολογία στη Βουλή, με την οποία ορίστηκε ότι προμηθευτές φυσικού αερίου με υψηλό μερίδιο αγοράς υποχρεούνται να υλοποιούν πρόγραμμα ηλεκτρονικών δημοπρασιών ποσοτήτων φυσικού αερίου ετησίως μέχρι την 21/12/2020. Το όριο για να θεωρηθεί κάποιος προμηθευτής (η ΔΕΠΑ εν προκειμένω) ως έχων υψηλό μερίδιο αγοράς ορίστηκε στο 40% της συνολικής ετήσιας ποσότητας φυσικού αερίου που προμηθεύονται στην Ελλάδα οι επιλέγοντες πελάτες, δηλαδή όλοι οι καταναλωτές φυσικού αερίου.

Τώρα που το μερίδιο της ΔΕΠΑ έχει πέσει κάτω από 40%, άνοιξε ο δρόμος για πιθανή κατάργηση του μέτρου των υποχρεωτικών δημοπρασιών.

(energypress)