Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020

Επιστολή ΕΒΙΚΕΝ στο ΥΠΕΝ για 5 αναγκαία μέτρα άρσης των στρεβλώσεων στην αγορά ρεύματος


Η ΕΒΙΚΕΝ ζητεί από το ΥΠΕΝ πρόσθετες παρεμβάσεις στο πλαίσιο του Target Model, για τη δημιουργία ανταγωνισμού στην αγορά.







 
Η δημιουργία συνθηκών ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί πάγιο αίτημα της ενεργοβόρου βιομηχανίας η οποία εν όψει της εφαρμογής του Target Model, εκφράζει έντονες ανησυχίες για το ενδεχόμενο διατήρησης στην αγορά στρεβλώσεων που θα διαιωνίσουν την αρνητική πρωτιά των υψηλότερων χονδρεμπορικών τιμών ρεύματος στην Ευρώπη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία πενταετία, οι τιμές στην ελληνική χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας παραμένουν σταθερά έως και 40% υψηλότερες σε σχέση με το μέσο όρο των τιμών στις ευρωπαϊκές αγορές.

Με βάση αυτό το δεδομένο οι ενεργοβόρες βιομηχανίες υποστηρίζουν ότι η ελληνική αγορά εξακολουθεί να κατακλύζεται από ρυθμιστικά εμπόδια, παρεμβάσεις και επιδοτήσεις που αυξάνουν το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και δημιουργούν άνισους όρους ανταγωνισμού.

Αποτροπή συμπεριφορών ολιγοπωλίου

Μάλιστα η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας με πρόσφατη επιστολή της προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη ζητεί παράλληλα με την αναδιάρθρωση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στο πλαίσιο του Target Model, και τη σύζευξή της με τις γειτονικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για να δημιουργηθούν συνθήκες ανταγωνισμού στην αγορά και να αποτραπούν συμπεριφορές ολιγοπωλίου.

Ειδικότερα η ΕΒΙΚΕΝ με την επιστολή της ζητεί

• Τη θέσπιση χρονοδιαγράμματος για την κατάργηση του περιορισμού επί των ποσοτήτων ενέργειας που θα μπορούν να διαπραγματεύονται, στη νέα διάρθρωση της αγοράς, οι καθετοποιημένες εταιρίες προμήθειας μέσω προθεσμιακών προϊόντων και διμερών συμβολαίων με φυσική παράδοση.

• Την Αναθεώρηση των όρων δημοπρασιών ΑΠΕ, ώστε να ευθυγραμμιστούν με τις τιμές της αγοράς και τις τιμές των αντίστοιχων δημοπρασιών σε ευρωπαϊκές χώρες, ειδικότερα για τα Φ/Β.

Όπως αναφέρει η ΕΒΙΚΕΝ με τον τρόπο αυτό αφενός διατηρείται σε ισορροπία ο Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ, αφετέρου δημιουργείται κίνητρο στους παραγωγούς ΑΠΕ να συμμετέχουν στην αγορά προσφέροντας διμερή συμβόλαια (PPA), τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν εναλλακτική πηγή προμήθειας για τη βιομηχανία.

• Την αύξηση της δημοπρατούμενης δυναμικότητας των βόρειων διασυνδέσεων της χώρας σταδιακά στο 70% της δυναμικότητας μεταφοράς σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ. 8 του Κανονισμού 2019/943 σχετικά με την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

• Την αύξηση των διεθνών διασυνδέσεων της χώρας, ώστε η σύζευξη της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας να καταστεί στην πράξη εφικτή και πλήρως λειτουργική.

• Τη διασφάλιση της ισότιμης συμμετοχής της Ζήτησης (demand response) σε όλες τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, μεμονωμένα ή μέσω σωρευτικής εκπροσώπησης, ώστε να ανταγωνίζεται με δίκαιους όρους τους λοιπούς συμμετέχοντες της αγοράς.

Κ.Χατζηδάκης: Εξορθολογισμός του κόστους ενέργειας μέσω του Target Model

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Χατζηδάκης μιλώντας χθες στο συνέδριο του Economist εμφανίστηκε αποφασισμένος, για την κατάργηση όλων των στρεβλώσεων που υφίστανται στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ώστε, όπως είπε, η εφαρμογή του Target Model να οδηγήσει σε εξορθολογισμό του κόστους ενέργειας πρωτίστως για τη βιομηχανία αλλά και για τους απλούς καταναλωτές.

Ο υπουργός τόνισε ότι η ελληνική χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού είναι η ακριβότερη στην Ευρώπη και πρόσθεσε ότι το Target Model θα εφαρμοστεί την 1η Νοεμβρίου «όποια συμφέροντα και αν θιγούν, όποιες ιδεοληψίες και αν ταρακουνηθούν».

Μάλιστα σημείωσε ότι αν είχε εφαρμοστεί νωρίτερα «θα τερματίζονταν διάφορα ειδικά καθεστώτα και δώρα των κυβερνήσεων στον έναν και στον άλλον που στρεβλώνουν την αγορά και προξενούν αδικίες. Και κυρίως θα έπεφταν οι τιμές για τη βιομηχανία και τους απλούς καταναλωτές».

Ο κ. Χατζηδάκης μίλησε και για τερματισμό στο μέλλον των ειδικών καθεστώτων εξηγώντας ότι στο νέο σύστημα της ελεύθερης αγοράς θα ενταχθούν και οι ΑΠΕ, ξεκινώντας από καλύτερους όρους για τους διαγωνισμούς και προχωρώντας κατόπιν σε πλήρη ένταξή τους στο ενιαίο σύστημα.

«Στηρίζουμε τους παραγωγούς ενέργειας», συνέχισε ο κ. Χατζηδάκης, «είμαστε κυβέρνηση της ελεύθερης οικονομίας, άρα αναγνωρίζουμε το δικαίωμά τους στα κέρδη. Αναγνωρίζουμε όμως και το δικαίωμα της βιομηχανίας και του μέσου Έλληνα για λογικότερες τιμές ενέργειας.

www.worldenergynews.gr