Εμπόδιο στην έγκαιρη ολοκλήρωση της ανάλυσης Κόστους – Οφέλους οι καθυστερήσεις της ΡΑΕ στην παροχή κατευθύνσεων στη Frontier Economics
Νέα παράταση έχει «κλειδώσει» για την προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υπόγεια αποθήκη της Καβάλας, με τη σχετική ημερομηνία να μετατίθεται στις 19 Οκτωβρίου, από τις 30 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η παράταση δόθηκε έπειτα από αίτημα υποψήφιων επενδυτών, οι οποίοι ζήτησαν περισσότερο χρόνο προετοιμασίας για τη διαδικασία. Αίτημα το οποίο έγινε δεκτό, με συνέπεια λογικά μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα να συνεδριάσει το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ, για να εγκρίνει και τυπικά την καινούρια ημερομηνία.
Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για τη δεύτερη παράταση που δίνεται στον συγκεκριμένο διαγωνισμό, καθώς η αρχική διορία που προέβλεπε η πρόσκληση του ΤΑΙΠΕΔ ήταν η 31η Αυγούστου. Ωστόσο, στις αρχές Αυγούστου το Ταμείο ενέκρινε τη μετάθεση κατά ένα μήνα, για τις 30 Σεπτεμβρίου, καθώς όπως είχε γράψει το WorldEnenergyNews, και πάλι ενδιαφερόμενοι είχαν ζητήσει περισσότερο χρόνο για να μελετήσουν τα στοιχεία και τις προοπτικές της υποδομής.
CBA και κανονισμός τιμολόγησης
Όπως αναφέρει το επικαιροποιημένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης (Asset Development Plan /ADP) του Ταμείου, το οποίο εγκρίθηκε στις 9/9/2020, σε εξέλιξη βρίσκεται η ανάλυση Κόστους – Οφέλους (CBA) από τη Frontier Economics. Σκοπός είναι το τελικό report να παραδοθεί στη ΡΑΕ για την κατάρτιση του πλαισίου κανονισμού τιμολόγησης της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου (ΥΑΦΑ).
Τα χρονικά περιθώρια για την ολοκλήρωση των παραπάνω βημάτων είναι αρκετά περιορισμένα, με δεδομένο ότι ο κανονισμός τιμολόγησης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο πριν από το άνοιγμα του VDR, καθώς αποτελεί βασική παράμετρο για την εμπορική διαχείριση της υποδομής και, κατά συνέπεια, τη διαμόρφωση των οικονομικών προσφορών από τους συμμετέχοντες.
Έτσι, θα πρέπει να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα η ανάλυση από τη Frontier Economics, ώστε στη συνέχεια να καταρτισθεί ο κανονισμός τιμολόγησης. Ωστόσο, η ΡΑΕ έχει καθυστερήσει να παράσχει στη συμβουλευτική εταιρεία για τη CBA διευκρινίσεις που είναι απαραίτητες για τη CBA, με συνέπεια η διαδικασία να έχει κολλήσει σε αυτό το πρώτο στάδιο.
Με καθυστέρηση εβδομάδων η ανάλυση της κρίσης του 2016-2017
Οι διευκρινίσεις αφορούν σενάρια ζήτησης, υποδομών, αλλά και τιμολόγησης, οι οποίες δεν παρασχέθηκαν από τον Ρυθμιστή εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η ανάλυση της διαχείρισης της ενεργειακής κρίσης του 2016-2017.
Η εν λόγω ανάλυση έχει κομβικό ρόλο στη CBA, καθώς σε μία παρόμοια συνθήκη στο μέλλον, η υπόγεια αποθήκη αερίου θα κληθεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ασφάλεια εφοδιασμού. Ωστόσο, η ΡΑΕ έστειλε τη σχετική ανάλυση στο ΤΑΙΠΕΔ με καθυστέρηση εβδομάδων.
Στα 80 εκατ. ευρώ το κόστος του αερίου βάσης
Η υπόγεια αποθήκη της Καβάλας υποστηρίζει, μαζί με τα υπόλοιπα έργα που ολοκληρώνονται ή υλοποιούνται στην περιοχή (όπως οι αγωγοί αερίου TAP και IGB, καθώς και το FSRU Αλεξαδνρούπολης), την υλοποίηση ενός κόμβου συναλλαγών φυσικού αερίου (Hub) στη Βόρεια Ελλάδα. Η χωρητικότητά της, η οποία εκτιμάται περίπου στο 1 bcm, την καθιστά ιδιαιτέρως σημαντική για την ενεργειακή ασφάλειά της.
Η παραχώρηση του υπόγειου χώρου θα γίνει για 50 έτη. Σύμφωνα με παλαιότερη αναφορά στο έργο του Έλληνα πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη, το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 240 εκατ. ευρώ.
Σε αυτό το ποσό θα πρέπει να προστεθεί επίσης το κόστος του αερίου βάσης (cushion gas), δηλαδή των μη αντλήσιμων ποσοτήτων καυσίμου που θα είναι απαραίτητες για τη λειτουργία της αποθήκης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το κόστος αυτό αναμένεται να αγγίξει τα 80 εκατ. ευρώ.
www.worldenergynews.gr