Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020

Κύπρος: Κάτω το πετρέλαιο, όχι η βενζίνη

Η τιμή του πετρελαίου κίνησης, αλλά και θέρμανσης μειώθηκε κατά πολύ περισσότερο από την τιμή της βενζίνης μέσα στον Φεβρουάριο, κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών που ζητά εξηγήσεις από το υπουργείο Ενέργειας.



Σημειώνεται ότι μέσα στον Φεβρουάριο η τιμή του πετρελαίου διεθνώς κατέγραψε σημαντική πτώση, κυρίως λόγω του πανικού που επικράτησε στις αγορές λόγω της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού.
Ο Σύνδεσμος Καταναλωτών θέτει ερώτημα για τον λόγο που η τιμή της βενζίνης 95 τον Φεβρουάριο παρέμεινε σε πολύ ψηλά επίπεδα, τη στιγμή που το πετρέλαιο κίνησης μειώθηκε κατά 5,2 σεντ το λίτρο και το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 4 σεντ το λίτρο. Αντίθετα, η τιμή της βενζίνης σημείωσε πτώση μόλις 0,7 σεντ το λίτρο. 
Σύμφωνα με τις βασικές επισημάνσεις του Συνδέσμου, ο μήνας Φεβρουάριος του 2020 χαρακτηρίζεται από μικρές μεν αλλά συνεχόμενες μειώσεις στην τιμή του πετρελαίου κίνησης και πετρελαίου θέρμανσης. 
Η λιανική τιμή της  βενζίνης 95 παρουσίασε πολύ μικρή μείωση. Ο Σύνδεσμος χαρακτηρίζει σημαντικό το ότι δεν μπορεί να εξηγηθεί ο λόγος που η τιμή της βενζίνης 95 τον Φεβρουάριο παρέμεινε σε πολύ ψηλά επίπεδα, τη στιγμή που το πετρέλαιο κίνησης μειώθηκε.
Επιπρόσθετα, σημειώνει, δεν μπορούν να εξηγηθούν οι μεγάλες αποκλίσεις που παρατηρήθηκαν στις μέσες τιμές χωρίς τους φόρους σε σύγκριση με τις αντίστοιχες τιμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
Περαιτέρω, σημειώνει ότι ίσως η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, η οποία παρακολουθεί τις τιμές εισαγωγής, να είναι σε θέση να δώσει κάποια εξήγηση, τουλάχιστο για σκοπούς διαφάνειας.
Σημειώνεται, επίσης, ότι κατά τον μήνα Φεβρουάριο 2020, η μέση λιανική τιμή της βενζίνης 95 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τους φόρους ήταν 1,409 σεντ το λίτρο και στην Κύπρο 1,204 σεντ. 
Το πετρέλαιο κίνησης στην Ε.Ε. ήταν 1,301 σεντ το λίτρο και στην Κύπρο 1,266 σεντ. Το πετρέλαιο θέρμανσης στην Ε.Ε. ήταν 0,826 σεντ και στην Κύπρο 0,816 σεντ. Στο σημείο αυτό, ο Σύνδεσμος παρατηρεί ότι οι λιανικές τιμές πώλησης με τους φόρους για τη βενζίνη 95 και το πετρέλαιο κίνησης είναι χαμηλότερες από τον μέσο όρο λιανικών τιμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αυτό παραπέμπει στο συμπέρασμα ότι η φορολογία στην Κύπρο της βενζίνης 95 και του πετρελαίου κίνησης είναι χαμηλότερη από τη μέση φορολογία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αναφέρει.
Ο Σύνδεσμος αναφέρει ακόμη ότι κατά τον ίδιο μήνα, η μέση λιανική τιμή της βενζίνης 95 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς τους φόρους ήταν 0,549 σεντ το λίτρο και στην Κύπρο 0,572 σεντ. Το πετρέλαιο κίνησης χωρίς τους φόρους στην Ε.Ε. ήταν 0,593 σεντ το λίτρο και στην Κύπρο 0,653 σεντ. 
Το πετρέλαιο θέρμανσης στην Ε.Ε. ήταν 0,515 σεντ και στην Κύπρο 0,600 σεντ. Στο σημείο αυτό, ο Σύνδεσμος παρατηρεί ότι κατά τον Φεβρουάριο 2020 εισήγαμε βενζίνη 95 κατά 2,3 σεντ το λίτρο περισσότερα από τη μέση τιμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο πετρέλαιο θέρμανσης εισήγαμε κατά 6,0 σεντ το λίτρο περισσότερα από τη μέση τιμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 
Για το πετρέλαιο θέρμανσης εισήγαμε κατά 8,5 σεντ το λίτρο λιγότερα από τη μέση τιμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
(του Άγγελου Νικολάου, Φιλελεύθερος)