Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

Τηλεδιάσκεψη σήμερα (31/03) ΥΠΕΝ-Κομισιόν για ενεργειακές μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις

Υπό τη γενική γραμματέα, Α.Σδούκου, η ελληνική πλευρά θα συζητήσει με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους μεταξύ άλλων για τους μηχανισμούς ευελιξίας και διακοψιμότητας 








Την ώρα που η πανδημία του κορωνοιού μαίνεται πάνω από την Ευρώπη, οι γενικές διευθύνσεις Ενέργειας και Ανταγωνισμού της Κομισιόν συνεχίζουν ανεπηρέαστες το πρόγραμμα της μεταμνημονιακής αξιολόγησης των μεταρρυθμίσεων στην ελληνική αγορά ενέργειας. 

Μόνη διαφοροποίηση είναι ότι τα στελέχη της Κομισιόν αυτή τη φορά δεν επισκέπτονται την Αθήνα αλλά ζητούν πλήρη και αναλυτική ενημέρωση μέσω τηλεδιασκέψεων με τους αρμοδίους του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αλλά και τους εκπροσώπους των εμπλεκομένων φορέων της ελληνικής αγοράς.

Στο πλαίσιο αυτό σήμερα αναμένεται να γίνει δεύτερη τηλεδιάσκεψη μεταξύ ΥΠΕΝ και Ευρωπαίων αξιωματούχων για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην αγορά ηλεκτρισμού αλλά και των αποκρατικοποιήσεων του ενεργειακού τομέα. 

Δύσκολες οι προβλέψεις 

Χθες έγινε αντίστοιχη διαδικασία για την πορεία εφαρμογής του Target Model στην οποία συμμετείχαν στελέχη Κομισιόν εκπρόσωποι του ΥΠΕΝ, αλλά και του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του ΑΔΜΗΕ και της ΡΑΕ.
Παρά το γεγονός ότι από την πλευρά του ΥΠΕΝ η όλη διαδικασία αντιμετωπίζεται ως μια κανονική επίσκεψη των λεγόμενων τεχνικών κλιμακίων της Κομισιόν στην Αθήνα. και έχει γίνει προετοιμασία για να δοθούν απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα με βάση το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί, εκ των πραγμάτων αυτή η αξιολόγηση είναι διαφορετική.

Και τούτο διότι παρά τον όποιο προγραμματισμό είναι πολύ δύσκολο να δοθούν σαφείς ανταπαντήσεις σε ερωτήματα όπως η πορεία είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών της ΔΕΗ. Όταν η πανδημία του κορωνοιού βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, οι οικονομικές δραστηριότητες διακόπτονται η μια μετά την άλλη και ακόμη και ιδιωτικές εταιρίες προμήθειας ρεύματος μιλάνε για μείωση των εσόδων τους κατά 50%, ποιος μπορεί να απαντήσει στην Κομισιόν πότε θα εισπραχθεί η προηγούμενη «γενιά» ληξιπρόθεσμων προς τη ΔΕΗ.

Πολύ δε περισσότερο που ακόμη και οι ερωτώντες, δηλαδή τα στελέχη της Κομισιόν, δεν μπορούν να κάνουν την παραμικρή πρόβλεψη για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία ή για τη διάρκεια της κρίσης.

Προχωρά σταθερά η εφαρμογή του Target Model 

Αυτό άλλωστε καταγράφηκε και στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη που είχε ως θέμα την πορεία υλοποίησης των δεσμεύσεων για την ενεργοποίηση του Target Model στις 30 Ιουνίου.
Βεβαίως χθες η ελληνική πλευρά δεν ζήτησε καμία παράταση και δήλωσε ότι συνεχίζει σταθερά την προσπάθεια της για την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει. Πώς είναι δυνατόν όμως να λειτουργήσουν οι απαραίτητες πλατφόρμες όταν τα εξειδικευμένα στελέχη των εταιριών που έχουν αναλάβει να της δημιουργήσουν επέστρεψαν στις πατρίδες τους για να μην αποκλειστούν στην Αθήνα.

Επί τάπητος η άρση του μονοπωλίου της ΔΕΗ στον λιγνίτη

Σήμερα τα στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπό την γενική γραμματέα Αλεξάνδρα Σδούκου θα κληθούν να απαντήσουν για την πορεία του προγράμματος απολιγνιτοποίησης της ΔΕΗ, αλλά και για τα μέτρα που θα ληφθούν ώστε να ικανοποιηθεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που έχει καταδικάσει τη ΔΕΗ για το μονοπώλιο στο λιγνίτη.

Επίσης θα συζητήσουν την πορεία των δυο μηχανισμών ευελιξίας και διακοψιμότητας οι οποίοι έχουν κοινοποιηθεί στις Βρυξέλλες και η ελληνική πλευρά καλούνταν όλο το προηγούμενο διάστημα να απαντάει σε ερωτήματα επί των μηχανισμών αυτών.

Ίσως από τα πλέον ενδιαφέροντα θέματα που θα συζητηθούν είναι οι προβλέψεις σε σχέση με τον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ, ο οποίος κάθε άλλο παρά πλεονασματικός φαίνεται ότι θα είναι στο τέλος του χρόνου μετά τη κατάρρευση των τιμών των CO2. Όμως και σε αυτό το ζήτημα οι προβλέψεις είναι εξαιρετικά δύσκολες δεδομένων των συνθηκών που δημιουργεί ο κορωνοιός.

www.worldenergynews.gr