Η μεγάλη πτώση της τιμής του πετρελαίου οδηγεί στην πρώτη διαπραγμάτευση με πιστωτές μιας από τις μεγάλες αμερικανικές πετρελαϊκές την Occidental, που την περσινή χρονιά του 2019 αποτέλεσε το αστέρι του κλάδου κλέβοντας την Anadarko μέσα από τα χέρια της Chevron.
H κεφαλαιοποίησή της έχασε 87% τον τελευταίο χρόνο και βρίσκεται στα 9,16 δισ δολάρια με τις συνολικές υποχρέωσεις στα 39 δισ δολάρια.
Tα ομόλογά της υποβαθμίστηκαν σε junk στα 59,5 σεντς ανά δολάριο.
Το μάνατζμεντ ισχυρίζεται ότι διαθέτει αρκετό cash για να πληρώσει τις τρέχουσες υποχρεώσεις, όμως θα πρέπει να πουλήσει και περιουσιακά στοιχεία, που στην παρούσα φάση δεν έχουν αγοραστές.
Η μετοχή έκλεισε την Παρασκευή 20/3 στο -5.59% στα 10,29 δολάρια.
H κατάρρευση της Occidental πήρε την μορφή χιονοστιβάδας, καθώς μόλις πριν από ένα χρόνο τον Απρίλιο του 2019 είχε συμφωνήσει με τον Warren Buffett να λάβει 10 δισ δολ σαν χρηματοδότηση για να εξαγοράσει την Anadarko κερδίζοντας την μάχη με τον κολοσσό Chevron.
Όμως ο υπερδανεισμός της ήταν τέτοιος που γρήγορα το παιχνίδι επέκτασης έγινε παιχνίδι επιβίωσης.
O υπερδανεισμός οδηγεί στην αντίστροφη μέτρηση
H εξαγορά της Anadarko τετραπλασίασε το χρέος της στα 40 δισ δολ και βρέθηκε υπό την πίεση των μετόχων της, που της ζητούσαν παράλληλα να μειώνει τις επενδυτικές δαπάνες για να αυξάνει τα μερίσματα,
Η Occidental άρχισε να πουλά περιουσιακά στοιχεία, από τις πλουσιότερες σχιστολιθικές πηγές και αγωγούς για να μειώσει το χρέος.
Όμως αυτό προφανώς δεν ήταν αρκετό και καθώς η πτώση των τιμών του πετρελαίου έφερνε ολένα και σε πιο δύσκολη θέση την εταιρία, που ήθελε μόλις πριν από ένα χρόνο να γιγαντωθεί.
Το Νοέμβριο του 2019 όταν η μετοχή είχε ακόμα 44 δολ η Occidental εμφάνισε ζημιές 912 εκατ δολ για το γ τρίμηνο του 2019 έναντι κερδών 1,9 δισ ένα χρόνο πριν.
Η εξαγορά 55 δισ της Anadarko είχε απογειώσει το χρέος στα 43 δισ δολ.
Τότε αποφάσισε να μειώσει τις επενδυτικές δαπάνες του 2020 από 9 δις στα 5,5 δισ για να καταλήξει το νούμερο αυτό στα 3,5 -3,7 δισ πριν από μια εβδομάδα.
Την ίδια ώρα μείωσε μετά απο δεκαετίες τα μερίσματα όμως ο χρόνος για να κάτσει στο τραπέζι με τους πιστωτές ήταν κοντά.
Έτσι η βασίλισσα του 2019 που με τιμές 40 δολάρια το βαρέλι είχε καταστεί η νούμερο 1 μετοχή του πετρελαϊκού κλάδου, μέσα σε λίγους μήνες άρχισε να πουλά περιουσικά στοιχεία για να μπορέσει να επιβιώσει.
Ήδη στις αρχές του 2020 είχε ξεκινήσει τις απολύσεις.
Η κρίση του πετρελαίου σαν αποτέλεσμα της διασποράς του κορωνοϊού αλλά και της μεγάλης σύγκρουσης Αράβων, Ρώσων και Trump οδηγεί σε έναν κύκλο χρεοκοπιών στον κλάδο των αμερικανικών εταιριών πετρελαίου