Τρίτη 17 Μαρτίου 2020

«Πιθανή η Απώλεια του 50 με 85% των Εσόδων Από Πετρέλαιο και Φ. Αέριο για τις Αναπτυσσόμενες Χώρες Εξαιτίας του Κορωνοϊού», Εκτιμούν οι Επικεφαλής ΙΕΑ και ΟΠΕΚ

Κοινή δήλωση εξέδωσαν οι επικεφαλής του ΙΕΑ και του ΟΠΕΚ σχετικά με τη σοβαρή παγκόσμια κρίση της υγείας που προκαλείται από τον κορωνοϊό (COVID-19) και τις σχετικές επιπτώσεις του στη σταθερότητα των οικονομιών και των αγορών, ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες





Αναλυτικότερα, ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), Δρ. Fatih Birol, και ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού των Πετραιλοεξαγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ), Mohammad Sanusi Barkindo, συνομίλησαν τηλεφωνικά με στόχο να εξετάσουν την τρέχουσα κατάσταση στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου.

Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν σοβαρές ανησυχίες για τον κορωνοϊό (COVID-19), η οποία αποτελεί ήδη μια σοβαρή και πρωτοφανή παγκόσμια κρίση στον τομέα της υγείας με δυνητικά μακροπρόθεσμες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες. Ο Δρ. Birol και ο κ. Barkindo αξιολόγησαν την επίδραση του ιού και την πρόσφατη ευρύτατη μεταβλητότητα της οικονομικής και της πετρελαϊκής αγοράς στην παγκόσμια οικονομία. 

Συγκεκριμένα, συζήτησαν τους εγγενείς κινδύνους της ταχέως εξελισσόμενης δυναμικής, συμπεριλαμβανομένων των πιο πρόσφατων εξελίξεων στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου. Συμφώνησαν ότι οι εν λόγω εξελίξεις προκαλούν ουσιαστικές επιπτώσεις, ιδίως για τους πολίτες αναπτυσσόμενων χωρών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα έσοδα από την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου για βασικές υπηρεσίες και οι οποίοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στην αστάθεια της αγοράς.

Ο Δρ. Birol και ο κ. Barkindo επανεξέτασαν τον αντίκτυπο στις ευάλωτες αναπτυσσόμενες χώρες και σημείωσαν ότι αν συνεχιστούν οι σημερινές συνθήκες της αγοράς, τα έσοδά τους από πετρέλαιο και φυσικό αέριο θα μειωθούν κατά 50% έως 85% το 2020, φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και περισσότερο από δύο δεκαετίες, όπως δείχνει πρόσφατη ανάλυση του ΙΕΑ. Αυτό ενδέχεται να έχει σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες, ιδίως για τις δαπάνες του δημόσιου τομέα σε ζωτικούς τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση.

Και οι δύο ανώτατοι αξιωματούχοι των εν λόγω διακρατικών οργανισμών υπογράμμισαν τη σημασία της σταθερότητας της αγοράς, καθώς οι επιπτώσεις της εξαιρετικής μεταβλητότητας γίνονται αισθητές στους παραγωγούς, ιδιαίτερα όσον αφορά τα έσοδα, τα οποία τους είναι εξαιρετικά απαραίτητα, καθώς επίσης και από τους παραγωγούς και από τους καταναλωτές, οι οποίοι πλήττονται από μια ασταθή και απρόβλεπτη αγορά.

Οι κ. Barkindo και Δρ. Birol υπογράμμισαν τη σημασία της εξεύρεσης τρόπων ελαχιστοποίησης των επιπτώσεων της τρέχουσας κατάστασης στις ευάλωτες αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή με το θέμα και να συνεχίσουν τις τακτικές διαβουλεύσεις τους σχετικά με τις εξελίξεις στην αγορά πετρελαίου.
(energia.gr)