Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

Ο κορωναϊός κάνει καλό στο κλίμα

Έως και 25% μειώθηκαν το τελευταίο διάστημα οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, στον μεγαλύτερο ρυπαντή του κόσμου , την Κίνα , εξαιτίας του κορωναϊού .




Το ξέσπασμα της πανδημίας που κόστισε τη ζωή 4000 ανθρώπων παγκόσμια, και μόλυνε περισσότερους από 116.000 μέχρι τώρα, έχει δημιουργήσει νέες συνθήκες στον πλανήτη μας

Ο περιορισμός των μετακινήσεων, αλλά και η πτώση της τιμής του πετρελαίου, δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για πρώτη φορά μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008-9.
Διεθνείς εκδηλώσεις αναβάλλονται, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ανέβαλε την συνάντησή του με τους ηγέτες των χωρών της ΝΑ Ασίας, η Έκθεση Βιβλίου του Λονδίνου και ανάλογου βεληνεκούς δραστηριότητες μετατίθενται… Αντίθετα

Όλα τα παραπάνω, έχουν και μία θετική πλευρά . Την μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως πρόκειται για ένα μόνιμο φαινόμενο με ευρύτερες επιπτώσεις.

Έξυπνες εφαρμογές για μόνιμη λύση
Μπορεί τα ευχάριστα για την κατάσταση του πλανήτη , νέα να είναι παροδικά, και να οφείλονται στο δραματικό γεγονός μιας πανδημίας, αλλά το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, ή για άλλους της κλιματικής κρίσης, έχει το…αντίδοτό του.

Εδώ και καιρό, επιστήμονες από όλη την Ευρώπη , συμμετέχοντας στο ερευνητικό πρόγραμμα Icarus, αναπτύσσει σειρά εργαλείων για την προστασία των κατοίκων των μεγάλων αστικών κέντρων, από τα ακραία φαινόμενα που προκαλεί η κλιματική αλλαγή. Τα έξυπνα εργαλεία που αναπτύχθηκαν τροφοδοτούν με ιδιαίτερα χρήσιμες πληροφορίες τους χρήστες κάνοντας την καθημερινότητά τους πιο ποιοτική, ενώ παράλληλα υποστηρίζουν την προσαρμογή των πολιτών και των αστικών κέντρων στην κλιματική αλλαγή με στόχο τη μείωση των εκπομπών ρύπων

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, επικεφαλής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής EnveLab του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ και της ομάδας που ανέπτυξε αυτά τα «έξυπνα» εργαλεία «με τις εφαρμογές αυτές μπορούμε να μετρήσουμε το προσωπικό μας αποτύπωμα άνθρακα. Δηλαδή τον άνθρακα που εκλύουμε άμεσα ή έμμεσα μέσα από τις συνήθειές μας όπως η κατανάλωση κόκκινου κρέατος, η μετακίνησή μας με αυτοκίνητο ή με το ποδήλατο κ.ά

Γνωρίζοντας κανείς με τον τρόπο ζωής του, πόσα κιλά ή τόνους διοξείδιο άνθρακα εκλύει , μπορεί με εύκολο και γρήγορο τρόπο να αλλάξει τις συνήθειές του και να περιορίσει το ανθρακικό του αποτύπωμα».

Οι ερευνητές του EnveLab στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ανέπτυξαν ακόμη λογισμικό που μπορεί να ενσωματωθεί στο κινητό μας τηλέφωνο και σε ανάλογες συσκευές, ειδοποιώντας μας για τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις περιοχές που θέλουμε να μετακινηθούμε. Οι ακριβείς μετρήσεις αλλά και προβλέψεις θα μας δίνουν τη δυνατότητα να προσαρμόσουμε ανάλογα το καθημερινό μας πρόγραμμα…

Ίσως τελικά να μην …χρειαζόμαστε δραματικά γεγονότα όπως η εμφάνιση μιας πανδημίας για να αλλάξουμε…το κλίμα στον πλανήτη μας!
Για παράδειγμα αποφασίζουμε να κατέβουμε με το αυτοκίνητό μας στο κέντρο της πόλης έχοντας προγραμματισμένες κάποιες δουλειές. Ακόμη και εάν δεν ανήκουμε στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, μπορούμε με την έξυπνη εφαρμογή που δημιουργήθηκε στο Εργαστήριο EnveLab, να ενημερωθούμε για τους δείκτες ατμοσφαιρικής ρύπανσης , στην περιοχή που κατευθυνόμαστε . Όπως χαρακτηριστικά εξηγεί ο κ Σαρηγιάννης «Η εφαρμογή δίνει πληροφορίες όχι μόνο γενικά για την ποιότητα του αέρα αλλά και εξατομικευμένα για την ποσότητα των ρύπων που αναπνέουμε ανάλογα με το σημείο που βρισκόμαστε ή τη δραστηριότητα που έχουμε»

Προσωπικός μετρητής αποτυπώματος άνθρακα
Χαρακτηριστικό της καινοτομίας της «έξυπνης» εφαρμογής που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Icarus , είναι ότι μας δίνει τη δυνατότητα να μετράμε το προσωπικό μας αποτύπωμα άνθρακα. Δηλαδή τον άνθρακα που εκλύουμε άμεσα ή έμμεσα μέσα από τις συνήθειές μας όπως η κατανάλωση κόκκινου κρέατος, η μετακίνησή μας με αυτοκίνητο ή με το ποδήλατο κ.ά

Γνωρίζοντας κανείς με τον τρόπο ζωής του, πόσα κιλά ή τόνους διοξείδιο άνθρακα εκλύει , μπορεί με εύκολο και γρήγορο τρόπο να αλλάξει τις συνήθειές του και να περιορίσει το ανθρακικό του αποτύπωμα.