Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020

Όλα τα «εργαλεία» στο τραπέζι κατά του κορωνοϊού

Η κυβέρνηση ανακοινώνει σήμερα ένα δεύτερο πακέτο μέτρων για τη διευκόλυνση των εργαζομένων τόσο στο Δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα που είναι γονείς, μετά και την απόφαση για κλείσιμο όλων των σχολείων της χώρας για δύο εβδομάδες. 







Παράλληλα προχωρά ο σχεδιασμός σειράς ακόμα μέτρων για τη στήριξη επιχειρήσεων, των εργαζομένων λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού με στόχο την προστασία των θέσεων εργασίας.  Μέτρα της κυβέρνησης θα ανακοινωθούν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών (12:30), ενώ αργά το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει το γενικότερο πλαίσιο αντιμετώπισης του Covid-19.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε τη σύσταση Επενδυτικού Ταμείου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού.

Έρχονται νέα μέτρα για επιχειρήσεις - εργαζόμενους
Μέτρα για τη στήριξη των γονέων που απασχολούνται στο Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και έχουν παιδιά ηλικίας έως 15 ετών ανακοινώνονται σήμερα. Οι λεπτομέρειες καθορίστηκαν αργά το βράδυ σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τα συναρμόδια υπουργεία, Οικονομικών, Εργασίας και Εσωτερικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μελετάται η δυνατότητα άδειας 15 ημερών στους εργαζόμενους γονείς προκειμένου να αναλάβουν τη μέριμνα των παιδιών τους για το διάστημα που θα είναι κλειστά τα σχολεία. Η άδεια θα αφορά και τους δύο γονείς (από 15 ημέρες στον καθένα).

Είχε προηγηθεί σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας όπου οι κοινωνικοί εταίροι κατέθεσαν τις δικές τους προτάσεις για την παροχή στήριξης σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις οι οποίες αναστέλλουν τη λειτουργία τους λόγω του ιού αλλά και των φορέων της αγοράς που ζητούν μέριμνα για την παράταση φορολογικών, ασφαλιστικών υποχρεώσεων και οικονομικών απαιτήσεων. 

Παράλληλα υπό επεξεργασία είναι και σχέδιο εκ περιτροπής απασχόλησης στο Δημόσιο, ακόμη και κλείσιμο υπηρεσιών του κράτους που έχουν συναλλαγές με τους πολίτες.
Σήμερα το πρωί ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα έχει συνάντηση με παραγωγικούς φορείς για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού όπως και ζητήματα σχετικά με το πώς θα ρυθμιστεί το θέμα των μισθών για εργαζόμενους που υποχρεούνται σε αργία λόγω ανωτέρας βίας.

Επενδυτικό ταμείο αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοϊού
Όλα τα «εργαλεία» που έχει στη διάθεση της θα χρησιμοποιήσει η Κομισιόν προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις του κορωνοϊού σε κάθε κλάδο που πλήττεται από την εξάπλωση του.

Όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης των ηγετών των κρατών-μελών της Ε.Ε. με τη συμμετοχή επίσης της προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ και του προέδρου του Eurogroup Mάριο Σεντένο, συστήνεται Επενδυτικό Ταμείο με κεφάλαια ύψους 25 δισ. ευρώ για την στήριξη των συστημάτων υγείας, επιχειρήσεων αλλά και την προστασία της απασχόλησης. 

Μάλιστα, τα 7,5 δισ. ευρώ θα είναι άμεσα διαθέσιμα από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Η πρόεδρος της Κομισιόν δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη συνεδρίαση του Eurogroup της 16ης Μαρτίου, όπου όπως είπε αναμένεται να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις γύρω από  τα παραπάνω ζητήματα. 

Παράλληλα, έως το τέλος της εβδομάδας θα δοθούν κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την ευέλικτη εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων.

«Η Ένωση και τα κράτη-μέλη, δηλώνουμε έτοιμα να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία. Πιο συγκεκριμένα, θα εξετάσουμε κάθε αντίκτυπο στη ρευστότητα, στην στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και συγκεκριμένων κλάδων που πλήττονται και των υπαλλήλων τους. 

Θα χρειαστεί ευέλικτη εφαρμογή των κανόνων της Ε.Ε., όσον αφορά τις κρατικές ενισχύσεις και το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σάρλ Μισέλ.

Σκοπός της τηλεδιάσκεψης των ηγετών ήταν ο συντονισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του κορωνοϊού. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα τα νέα μέτρα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης τόνισε ότι απόλυτη προτεραιότητα είναι η προστασία της δημόσιας υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι σε αυτό το πλαίσιο χρειαζόμαστε δημοσιονομικό χώρο για να προστατέψουμε όσους πλήττονται αλλά και την ανάγκη ενίσχυσης του συστήματος υγείας των κρατών μελών σε μέσα και προσωπικό.

Έθεσε παράλληλα το ζήτημα της ανάληψης οικονομικών μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας και την στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας που πλήττεται. 

Το κόστος μάλιστα των μέτρων αυτών θα πρέπει να εξαιρεθεί από τους δημοσιονομικούς στόχους των κρατών-μελών, όπως προβλέπονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Παράλληλα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε την ανάληψη ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για την προμήθεια ειδών προστασίας (π.χ. μάσκες) και αντιμετώπισης (π.χ. αναπνευστήρες σε ευρωπαϊκό επίπεδο) και μετά την κατανομή τους, ανάλογα με τις ανάγκες, στα κράτη-μέλη.

Προβληματισμένος για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην ελληνική οικονομία εμφανίστηκε χθες μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης. Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι η Ελλάδα θα διεκδικήσει προσαρμογή των δημοσιονομικών στόχων σε δύο επίπεδα. 

Όπως εξήγησε, χρειάζεται κυκλική προσαρμογή για το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και εξαίρεση των δαπανών που συνδέονται με τον κορονοϊό, από τις μετρήσεις των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων. «Δεν λέμε ότι δεν θα πετύχουμε τους δημοσιονομικούς στόχους, ζητάμε όμως να αντιμετωπιστούμε όπως οι άλλες χώρες, το 3,5% ακατέβατο πρέπει να προσαρμοστεί, οι πιθανότητες είναι πολύ μεγάλες», διευκρίνισε ο υφυπουργός Οικονομικών.

«Task Force» στις τράπεζες
Εκτός από την πραγματική οικονομία, και το τραπεζικό σύστημα προετοιμάζεται για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορωνοϊού. Στο πλαίσιο αυτό, πληροφορίες αναφέρουν ότι στο υπουργείο Οικονομικών θα συσταθεί «task force», την ώρα μάλιστα που σε άλλες χώρες λαμβάνονται έκτακτα μέτρα για την ανακούφιση των δανειοληπτών, αλλά και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

(naftemporiki)