τις τελευταίες ημέρες η χώρα μας αντιμετωπίζει την επιδημία του κορωνοϊου.
Για αυτό θα πρέπει με υπευθυνότητα, σοβαρότητα αλλά και πειθαρχία να αντιμετωπίσουμε όποια φαινόμενα παρουσιαστούν. Ήδη απαγορεύτηκε η λειτουργία όλων των σχολείων , Πανεπιστημίων Φροντιστηρίων και ΚΞΓ για 14 ημέρες (μέχρι 24 Μαρτίου).
Τι είναι ο κορωνοϊος
Οι κοροναϊοί είναι μια μεγάλη ομάδα ιών, κοινών μεταξύ ζώων. Ορισμένοι μεταδίδονται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο, άλλοι όχι. Η επιστημονική κοινότητα αναγνωρίζει το ρόλο που παίζουν οι κοροναϊοί σε περιπτώσεις βαριάς πνευμονίας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) νέοι κοροναϊοί εμφανίζονται περιοδικά σε διάφορες περιοχές του πλανήτη και αρκετοί κυκλοφορούν μεταξύ ζώων, χωρίς να έχουν επηρεάσει τους ανθρώπους. Έχουν την τάση να μεταλλάσσονται, πράγμα που σημαίνει ότι ο κίνδυνος που αντιπροσωπεύουν μπορεί να αυξηθεί όσο κυκλοφορούν.
Το σημαντικότερο σύμπτωμα του κορωνοϊου είναι ο πυρετός, αν και ορισμένοι ασθενείς νιώθουν κόπωση, έχουν ξηρό βήχα και δυσκολία στην αναπνοή, συνάχι, και πιθανώς πονοκέφαλο, που μπορεί να κρατήσει λίγες μέρες. Όσοι έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως οι ηλικιωμένοι και τα μικρά παιδιά, υπάρχει πιθανότητα ο κορωνοϊος να προκαλέσει λοίμωξη του κάτω αναπνευστικού, πνευμονία ή βρογχίτιδα.
Πώς μεταδίδονται οι κοροναϊοί
Οι ιοί μπορούν να μεταδοθούν από την επαφή ανθρώπων με ζώα. Επιστήμονες πιστεύουν ότι το MERS ξεκίνησε από καμήλες σύμφωνα με τον ΠΟΥ, και το SARS πιθανώς από μοσχογαλές. Όσον αφορά στη μετάδοση των ιών από άνθρωπο σε άνθρωπο, συχνά συμβαίνει όταν κάποιος έλθει σε επαφή με εκκρίσεις του ασθενούς, το βήχα, το φτάρνισμα ή τη χειραψία, αλλά όλα αυτά εξαρτώνται από το πόσο ιογενής είναι ο ιός.
Οι ιοί μπορεί να μεταδοθούν επίσης αν αγγίξει κάποιος κάτι που είχε αγγίξει προηγουμένως ένας ασθενής και στη συνέχεια αγγίξει το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια του.
Πώς μπορεί κανείς να αποφύγει την μόλυνση από τον κορωνοϊο
Εμβόλιο που να παρέχει προστασία έναντι της συγκεκριμένης οικογένειας ιών μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν υπάρχει, ενώ γίνονται κλινικές δοκιμές για ένα εμβόλιο κατά του MERS. Μπορεί, ωστόσο, κανείς να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης αποφεύγοντας την επαφή με άτομα που έχουν προσβληθεί, να αγγίζει τα μάτια, τη μύτη και το στόμα του, να πλένει συχνά τα χέρια του με σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Κι αν νοσήσει κανείς, θα πρέπει να μένει στο σπίτι του και να αποφεύγει την επαφή με άλλα άτομα, να καλύπτει το στόμα και τη μύτη όταν βήχει ή φταρνίζεται και να απολυμαίνει τα αντικείμενα και τις επιφάνειες που αγγίζει.
Στην εργασία μας θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί γιατί κάποιοι μπορεί να επιχειρήσουν να κάνουν καταχρηστικές συμπεριφορές, παραβατικές συμπεριφορές, εκμεταλλευόμενοι μέτρα πολλές φορές έστω και καθ΄υπερβολή.
Καλούμε τους εργαζόμενους εαν υπάρξουν τέτοια φαινόμενα να τα καταγγέλλουν άμεσα στο Σωματείο μας.
Υποχρέωση μας είναι να υποστηρίξουμε κάθε μέτρο που μπορεί να περιορίσει την μετάδοση του ιού.
Ήδη στην γειτονική μας χώρα την Ιταλία έχουν φτάσει στους 463 νεκρούς από τον κορωνοϊό.
Υποχρέωση μας είναι να υποστηρίξουμε κάθε μέτρο που μπορεί να περιορίσει την μετάδοση του ιού.
Ήδη στην γειτονική μας χώρα την Ιταλία έχουν φτάσει στους 463 νεκρούς από τον κορωνοϊό.
Απευθυνόμενοι στους αρμόδιους των ΕΛΠΕ, παρακαλούμε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα σε όλους τους χώρους, είτε αφορούν τα διυλιστήρια, είτε τα γραφεία και να εφαρμοστούν άμεσα μέτρα όπως η πολύ καλή απολύμανση, αλλά και η τοποθέτηση αντισηπτικών υγρών για τα χέρια σε όλους τους διαδρόμους των εγκαταστάσεων.
Να περιοριστούν άμεσα οι συναντήσεις-συζητήσεις πάνω από 4-5 άτομα και να γίνονται μέσω είτε τηλεδιάσκεψης, είτε τηλεφωνικά οι συζητήσεις.
ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΑΝΙΚΟΣ. ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΠΙΔΗΜΙΑ.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΕΛΕΦΑΝΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ