Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019

Τα λογισμικά για το σχεδιασμό και την υποστήριξη των γεωτρήσεων αναζητά η ΕΔΕΥ

Λογισμικά για το σχεδιασμό γεωτρήσεων και την υποστήριξη ενιαίας πλατφόρμας για τη διαχείριση όλων των γεωφυσικών και γεωλογικών δεδομένων και μοντέλων αναζητά η ΕΔΕΥ και για το σκοπό αυτό έχει προκηρύξει δυο σχετικούς διαγωνισμούς.


Πιο αναλυτικά, οι δυο διαγωνισμοί που προκήρυξε η ΕΔΕΥ αφορούν τα εξής:
-Προμήθεια λογισμικού για την υποστήριξη ενιαίας πλατφόρμα για το σύνολο των εργασιών αναφορικά με: διαχείριση δεδομένων, γεωφυσικά, γεωλογία, γεωμοντελοποίηση και μοντελοποίηση λεκανών. 
Οι κύριοι τύποι δεδομένων που απαιτείται να αποθηκευτούν και να τύχουν διαχείρισης από τη βάση δεδομένων είναι: σεισμικά δεδομένα, δεδομένα ερμηνείας, μοντέλα ταχυτήτων, χαρτογραφικά δεδομένα, δεδομένα γεωτρήσεων, μικροσεισμικά δεδομένα, 3D κάνναβοι, πληροφορίες μίσθωσης, πληροφορίες πεδίου, λιθολογική στήλη. 
Ακόμα, το λογισμικό θα πρέπει να υποστηρίζει μια σειρά από γεωεπιστημονικές λειτουργίες (γεωλογική, γεωφυσική ερμηνεία και γεωμοντελοποίηση σε μια ενιαία λύση) .
(Δείτε αναλυτικά την διακήρυξη εδώ)
-Προμήθεια (αγορά) λογισμικού σχεδιασμού γεωτρήσεων (well design software) το οποίο θα πρέπει να προσφέρει δυνατότητα σχεδιασμού γεώτρησης σε όλα της τα στάδια: επιλογή σωλήνωσης κελύφους, με δυνατότητα αξιολόγησης ορίων σχεδιασμού (burst pressure, collapse pressure και axial stress) και δυνατότητα προσδιορισμού envelope για τις παραμέτρους αυτές, έλεγχο της κατασκευής των τμημάτων μιας γεώτρησης λαμβάνοντας υπόψιν και τη λιθολογία της περιοχής , προσδιορισμό βάθους εγκατάστασης σωληνώσεων κελύφους, βιβλιοθήκη σωληνώσεων με δυνατότητα εισαγωγής και χρήσης νέων τύπων, εισαγωγή στοιχείων τροχιάς γεώτρησης και αυτόματο υπολογισμό προσανατολισμού και TVD αυτής, αξιολόγηση και υπολογισμό επιχειρησιακών παραμέτρων ασφάλειας (κατ’  ελάχιστον έλεγχο πιέσεων γεώτρησης (kick), torque / drag, και παραμέτρους τσιμέντωσης), δυνατότητα δημιουργίας καταλόγων και ανάλυσης παραμέτρων του γεωτρητικού συνόλου (ΒΗΑ), δυνατότητα υπολογισμού και βελτιστοποίησης κόστους σωλήνωσης της υπό σχεδιασμό γεώτρησης. 
Επίσης, θα πρέπει να προσφέρει συμβατότητα με προτυποποιημένης μορφής δεδομένα προερχόμενα από άλλα αντίστοιχα πακέτα της βιομηχανίας. 
Ακόμα, θα πρέπει να παρέχει δυνατότητα ενσωμάτωσης γεωλογικών δεδομένων τρίτων (όπως πίεση πόρων σχηματισμού, πίεση ρηγμάτωσης σχηματισμού, θερμοκρασία κ.λπ.).
(Δείτε αναλυτικά την διακήρυξη εδώ)