Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019

Η προεκλογική στο Ισραήλ πιέζει και το «Αφροδίτη»

Η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος στο Ισραήλ και η κυβερνητική αστάθεια στη χώρα, ενέπλεξε στις εσωτερικές πιέσεις που ασκούνται προς την Κυβέρνηση του γειτονικού κράτους και το οικόπεδο «Αφροδίτη» της κυπριακής ΑΟΖ.  


Δημοσίευμα της ιστοσελίδας Globes του Ισραήλ αναφέρεται σε επιστολή του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Ενέργειας της γειτονικής χώρας, Ούντι Αντίρι, στις εταιρείες Shell, Delek και Noble Energy, που κατέχουν τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του κοιτάσματος «Αφροδίτη». Σύμφωνα με το δημοσίευμα της ιστοσελίδας, το Ισραήλ διεμήνυσε ότι δεν θα επιτρέψει την ανάπτυξη του κοιτάσματος «Αφροδίτη» στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, εάν δεν προηγηθεί διευθέτηση της διαφοράς για την οριοθέτηση του κοιτάσματος.
Η Λευκωσία θέλησε να διατηρήσει χαμηλούς τους τόνους και να μη δώσει συνέχεια στο θέμα, όμως διπλωματικές πηγές υπογράμμιζαν ότι η συγκεκριμένη επιστολή αποτελεί παρέμβαση τρίτης χώρας στα εσωτερικά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Χαρακτηρίζεται μάλιστα πρωτάκουστο το γεγονός ότι εστάλη από μία άλλη χώρα επιστολή σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε οικόπεδα της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, επισημαίνοντας ότι θα μπορούσε η επιστολή να απευθυνόταν προς την κυπριακή Κυβέρνηση. 
Διπλωματικές πηγές σημείωναν στον «Φ» ότι η συγκεκριμένη κίνηση τη δεδομένη χρονική στιγμή εκτιμάται ότι είναι αποτέλεσμα πιέσεων από τους αδειούχους του θαλάσσιου οικοπέδου «Yishai», το οποίο συνορεύει με το οικόπεδο «Αφροδίτη» της κυπριακής ΑΟΖ, προς την Κυβέρνηση του Ισραήλ σε μια προεκλογική περίοδο. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι ουκ ολίγες φορές και μέσω επίσημων ανακοινώσεων το κοίτασμα του «Yishai» χαρακτηρίστηκε από ισραηλινής πλευράς ως αμελητέο, ενώ από πλευράς κυπριακής Κυβέρνησης σε πολλές περιπτώσεις έχει μεταφερθεί το μήνυμα ότι εάν θέλουν μπορούν να προχωρήσουν να αναπτύξουν το δικό τους κομμάτι και να μην επιμένουν να ζητούν να έχουν λόγο σε σχέση με την εκμετάλλευση του «Αφροδίτη». 
Η κυπριακή Κυβέρνηση επισήμως δηλώνει την προθυμία της για συνεργασία τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει να αδικηθεί ο οποιοσδήποτε από την εκμετάλλευση του «Αφροδίτη» και πρώτιστα δεν θα επιτρέψει να αδικηθεί η Κυπριακή Δημοκρατία. Θα πρέπει εδώ να αναφερθεί ότι η δομή του οικοπέδου «Αφροδίτη» εκτείνεται προς το οικόπεδο «Yishai», αλλά δεν επιβεβαιώνεται ότι το ίδιο συμβαίνει και με την ποσότητα του κοιτάσματος. 
Σε δήλωσή του στον «Φ» ο Υπουργός Ενέργειας Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Λακκοτρύπης, ανέφερε ότι είτε με συμφωνία είτε χωρίς, εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχει ποσότητα φυσικού αερίου στην ισραηλινή πλευρά και αυτή έχει αντληθεί από την πλευρά μας, τότε η Κυπριακή Δημοκρατία θα αποδώσει στην ισραηλινή πλευρά ό,τι της αναλογεί.
Υπογράμμισε, επίσης, ότι η ανάπτυξη του «Αφροδίτη» προχωρεί όπως έχει σχεδιαστεί από την Κυπριακή Δημοκρατία και τους αδειούχους. «Για κατάληξη στην ειδική συμφωνία αναφορικά με το οικόπεδο "Αφροδίτη" με το Ισραήλ, υπάρχει θεσμοθετημένη διαδικασία μεταξύ των δύο χωρών η οποία και ακολουθείται», ανέφερε.
Πρόσθεσε ακόμα ότι η ανάπτυξη του «Αφροδίτη» και η διαδικασία για αυτή την ειδική συμφωνία, δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. «Σίγουρα προτιμούμε να υπάρξει μία συμφωνία η οποία να διέπει το όλο πλαίσιο, εντούτοις αυτή δεν είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη του "Αφροδίτη". Αυτή είναι η ξεκάθαρη θέση μας».
Τέλος, ο Υπουργός Ενέργειας υπέδειξε ότι η εκμετάλλευση του «Αφροδίτη» θα συνεχιστεί όπως έχει αποφασιστεί από την Κυπριακή Δημοκρατία, όπως συνεχίζεται και η διαδικασία σύναψης της συμφωνίας με το Ισραήλ.
Παρέμβαση από Πρεσβεία Ισραήλ
Το δημοσίευμα της ιστοσελίδας Globes σχολίασε χθες με ανακοίνωσή της η Πρεσβεία του Ισραήλ στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι η επιστολή του γενικού διευθυντή του Υπουργείου Ενέργειας στις εταιρείες που απαρτίζουν την κοινοπραξία που δραστηριοποιείται στο οικόπεδο «Αφροδίτη», αντικατοπτρίζει τη θέση του Ισραήλ, όπως αυτή παρουσιάστηκε στις συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών. Σημειώνει επίσης ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ είναι διατεθειμένη, ανά πάσα στιγμή, να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση της Κύπρου για το ζήτημα της ρύθμισης των δικαιωμάτων στα οικόπεδα «Yishai» και «Αφροδίτη», όπως πολλές φορές έχει ειπωθεί στην κυπριακή πλευρά.
«Μια τέτοια ρύθμιση θα επιτρέψει τη μεγιστοποίηση της προοπτικής των δύο οικοπέδων και θα ωφελήσει τις δύο χώρες και τις οικονομίες τους, συμβάλλοντας στη σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη στο ανατολικό τμήμα της λεκάνης της Μεσογείου», καταλήγει η ανακοίνωση.
(του Φρίξου Δαλίτη, Φιλελεύθερος Κύπρου)