Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019

Το Ισραήλ εγείρει και πάλι αξιώσεις και εμποδίζει την ανάπτυξη του κοιτάσματος Αφροδίτη

Το ισραηλινό υπουργείο ενέργειας διεμήνυσε στις Shell, Noble Energy και Delek Drilling ότι δεν μπορούν να αναπτύξουν το κυπριακό κοίτασμα Αφροδίτη εκτός αν επιλυθεί η διαμάχη των δύο χωρών αναφορικά με το γειτονικό οικόπεδο Ισάι στην άλλη πλευρά των θαλάσσιων συνόρων.




Σύμφωνα με την ισραηλινή "Globes", το Ισραήλ αντιτίθεται στην ανάπτυξη του Αφροδίτη, όπως δήλωσε ο γ.γ. του υπουργείου, Ούντι Αντίρι. "Θέλω να σας ενημερώσω ότι το ισραηλινό κράτος δεν έχει παραιτηθεί από τα δικαιώματά του στο κοίτασμα Αφροδίτη-Ισάι και δεν έχει τέτοια πρόθεση", ανέφερε σχετικά σε επιστολή προς τις εταιρείες τον περασμένο μήνα.

Είχε προηγηθεί τοποθέτηση του Ισραηλινού επιχειρηματία Μπένι Στάινμετς, ο οποίος διαθέτει μερίδιο στο Ισάι, ότι η κυβέρνηση δεν πράττει αρκετά για να διασφαλίσει το συμφέρον της στο συγκεκριμένο θέμα.

Όπως σημείωσε ο Αντίρι, "μέχρι στιγμής τα δύο κράτη δεν προχώρησαν στην απαραίτητη συμφωνία που θα επέτρεπε τη δίκαιη αξιοποίηση και ανάπτυξη του κοιτάσματος προς όφελος όλων των μερών".

Ως εκ τούτου, η Λευκωσία βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπη με το ίδιο πρόβλημα όπως και στο παρελθόν, το οποίο αποτελεί αγκάθι στις κατά τα άλλα θετικές ενεργειακές σχέσεις με το Ισραήλ.
(energypress)