Λίγες ώρες μετά την απέλαση του Λίβυου πρέσβη στην Αθήνα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση όπου καταδικάζει τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες.
Ανεβαίνουν οι τόνοι στα ελληνοτουρκικά με την Αθήνα να προχωρεί στην απέλαση του πρέσβη της Λιβύης και τον τούρκο υπουργό εξωτερικών να μιλά για εξωφρενική απόφαση.
Έντονη ήταν και η αντίδραση της Λιβύηςμε τον υπουργός Εξωτερικών να κάνει λόγο για απαράδεκτη ενέργεια.
Έντονη ήταν και η αντίδραση της Λιβύηςμε τον υπουργός Εξωτερικών να κάνει λόγο για απαράδεκτη ενέργεια.
«Το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης καταδικάζεται απερίφραστα» δήλωσε ο Νίκος Δένδιας, ενώ συμπλήρωσε «Με λύπη μου ανακοινώνω ότι σήμερα το πρωί ο Λίβυος πρέσβης κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών και του ανακοινώθηκε η απέλαση του.
Του δόθηκε προθεσμία 72 ωρών να εγκαταλείψει την Ελλάδα.
Η απόφαση αυτή είναι συνέπεια του ότι η λιβυκή πλευρά δεν ανταποκρίθηκε στους όρους που είχαμε θέσει.
Η απόφαση δεν σημαίνει διακοπή των διπλωματικών σχέσεών μας με τη Λιβύη».
Αυτή είναι η πρώτη αντίδραση από την κυβέρνηση η οποία έχει ως στόχο να πιέσει διπλωματικά τη Λιβύη.
Μια δεύτερη κίνηση - προς τη Λιβύη - είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση απηύθυνε πρόσκληση στον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Λιβύης, αλλά και τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου της χώρας να επισκεφθούν την Αθήνα.
Αμφότεροι οι Λίβυοι αξιωματούχοι πρόσκεινται στον στρατηγό Χαφτάρ και κατά συνέπεια αντίκεινται στη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης.
Μάλιστα, το κοινοβούλιο της Λιβύης έχει απορρίψει το μνημόνιο, λέγοντας ότι αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της ασφάλειας αλλά και της κυριαρχίας της Λιβύης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της Βουλής έστειλε και σχετική επιστολή στον ΟΗΕ.
Όπως έγινε γνωστό ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης Agila Saleh Issa Gwaider θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον πρόεδρο της Βουλής Κ. Τασούλα την ερχόμενη Πέμπτη 12/12.
Το ελληνικό ΥΠΕΞ καταδικάζει τη συμφωνία
Λίγες ώρες μετά την απέλαση του Λίβυου πρέσβη στην Αθήνα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση όπου καταδικάζει τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες.
«Η δημοσιοποίηση των συντεταγμένων της απόπειρας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης επιβεβαιώνει την ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και άλλων κρατών» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
«Πέραν των ουσιαστικών της ελαττωμάτων, η απόπειρα αυτή είναι παράνομη και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.
Επιπλέον, είναι δηλωτική εσκεμμένης πρόκλησης έντασης σε διμερές επίπεδο, με τις χώρες της περιοχής, και σε περιφερειακό.
Ως εκ τούτου καταδικάζεται απερίφραστα» επισημαίνεται.
Εκπρόσωπος ΥΠΕΞ: «Η παρανομία δεν παράγει δίκαιο»
Το μήνυμα πως η παρανομία δεν παράγει δίκαιο, έστειλε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, αναφερόμενος στο κείμενο της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης.
Σε ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών που ακολούθησε τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με την οποία ανακοίνωσε την απόφαση απέλασης του Λίβυου πρέσβη από τη χώρα μας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κατέστησε σαφές πως η Τουρκία και η Λιβύη δεν είναι συνορεύουσες χώρες, δεν έχουν κοινές θαλάσσιες ζώνες ούτε παρακείμενες ούτε έναντι η μία της άλλης ακτές.
Συνεπώς, διαμήνυσε με σαφήνεια ότι είναι ένα κείμενο το οποίο δεν μπορεί να παράξει έννομα αποτελέσματα και δεν επηρεάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.
Εστιάζοντας περαιτέρω στο έγγραφο της συμφωνίας της Τουρκίας με τη Λιβύη, ανέφερε κατηγορηματικά πως πάσχει και από άλλες νομικές πτυχές, καθώς δεν υφίστανται οι προϋποθέσεις για την υπογραφή του από τη λιβυκή πλευρά.
Παράλληλα, έστειλε το μήνυμα πως η Ελλάδα είναι υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία, καθιστώντας σαφές πως «επιδιώκουμε να τηρούμε ανοικτά τα κανάλια επικοινωνίας, ωστόσο, αυτό πρέπει να γίνεται σε ένα πλαίσιο αυστηρής τήρησης του διεθνούς δικαίου, χωρίς αστερίσκους και χωρίς υποσημειώσεις».
Στη συνέχεια, ο κ. Γεννηματάς ξετύλιξε το πλέγμα των ενεργειών του υπουργείου Εξωτερικών που προηγήθηκαν, αλλά και αυτών που έχουν προγραμματιστεί, σημειώνοντας ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχε ήδη τεθεί σε εγρήγορση από τον Ιούλιο.
Ειδικότερα, ανέφερε πως στις επόμενες ημέρες έχει προσκληθεί ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Λιβύης και ότι αναμένεται να προσκληθεί και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Λιβύης το προσεχές διάστημα, ενώ την Τρίτη, κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού, ο υπουργός Εξωτερικών έχει συγκαλέσει Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής προκειμένου να ενημερώσει τα κοινοβουλευτικά κόμματα.
Οι εξελίξεις στη Λιβύη και πτυχές του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης αναμένεται επίσης να τεθούν επί τάπητος και στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, τη Δευτέρα, στο οποίο τη χώρα μας θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εξωτερικών.
Ερωτηθείς τι ετοιμάζεται να κάνει η Ελλάδα εν αναμονή της κατάθεσης της εν λόγω συμφωνίας στον ΟΗΕ, ο κ. Γεννηματάς απάντησε πως η τοποθέτηση της Ελλάδας έχει υπάρξει σαφής και σημείωσε πως έχει γίνει σοβαρή προετοιμασία, υπάρχουν πολλά σενάρια βάσει των μεταβλητών που εξετάζονται συνεχώς και θα δοθούν εκεί που πρέπει και όπως πρέπει οι ενδεδειγμένες απαντήσεις.
Απαντώντας σε ερώτηση για το εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί στη Λιβύη από το Συμβούλιο Ασφαλείας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών τόνισε πως αυτό δεσμεύει όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ ανεξαιρέτως και δεσμεύει όλα τα κράτη-μέλη του Οργανισμού να βοηθούν στην επιβολή του και στην επιτήρηση εφαρμογής του. Σε αυτή την κατεύθυνση, είπε πως θα είναι και όλες οι κινήσεις της ελληνικής πλευράς.
H Κομισιόν παρέλαβε τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης
Στα «χέρια» της Κομισιόν βρίσκεται από χθες (5/12/2019) η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Τώρα πρέπει να το εξετάσουμε προσεκτικά και μετά θα διατυπώσουμε πιο συγκεκριμένη θέση» δήλωσε ο Peter Stano, ενώ απέφυγε να σχολιάσει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να απελάσει τον Λίβυο πρέσβη.
Ειδικότερα, ξεκαθάρισε ότι δεν είναι δουλειά της Κομισιόν να σχολιάσει κάτι τέτοιο, αλλά απόφαση μόνο για τις αρχές του Κράτους Μέλους.
Απαντώντας σε έτερη ερώτηση για την κυβέρνηση Sarraj στη Λιβύη, τόνισε ότι «η κυβέρνηση αναγνωρίστηκε από την ΕΕ και ο Sarraj είναι συνεργάτης μας και έχουμε επαφή μαζί του», συμπληρώνοντας πως «πάντως είναι πάγια θέση μας ότι όταν υπάρχει ένα πρόβλημα πρέπει να το συζητάς με τον γείτονά σου στο πλαίσιο του σεβασμού του διεθνούς Δικαίου».
Cavusoglu: Καταδικάζουμε την απόφαση της Ελλάδας να απελάσει τον Λίβυο πρέσβη
Σε καταδίκη της απέλασης του Λίβυου πρέσβη από την Ελλάδα προχώρησε η Τουρκία, καταδικάζοντας την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης.
«Καταδικάζουμε την απόφαση της Ελλάδας να απελάσει τον πρέσβη της Λιβύης λόγω της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu.
Όπως είπε «η Λιβύη είναι ένα ανεξάρτητο, κυρίαρχο κράτος.
Αυτό δείχνει το αληθινό πρόσωπο της Ελλάδας.
Εάν ήθελε η Ελλάδα το μνημόνιο συμφωνίας, θα το μοιραζόμασταν.
Αλλά να καλείτε τη Λιβύη και να λέτε "στείλτε μου το κείμενο της συμφωνίας αμέσως", δεν ήταν μια ευγενική προσέγγιση.
Η Λιβύη δεν υποβάλλεται σε μια τέτοια απειλή.
Μπορούμε να κάνουμε διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες με όλες τις χώρες της περιοχής εκτός από την ελληνοκυπριακή πλευρά».
Η αντίδραση της Λιβύης
Την έντονη αντίδραση του στην απέλαση του Λίβυου πρέσβη από την Ελλάδα εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Mohamed Siyala, κάνοντας λόγο για απαράδεκτη ενέργεια.
«Η κίνηση είναι απαράδεκτη», δήλωσε ο Siyala στο πρακτορείο Reuters και συμπλήρωσε ότι «η Ελλάδα δεν έχει διπλωματική αντιπροσωπεία στη Λιβύη, αλλά η Λιβύη θα είχε ανταποδώσει την κίνηση αν είχε».
Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη (12/12/2019)
Κυβερνητικά στελέχη πάντως, εκφράζουν την πεποίθηση ότι η εν λόγω συμφωνία δεν έχει διεθνή νομική ισχύ.
Αυτό βέβαια, απομένει να το δούμε και στην πράξη.
Διότι η τουρκική πλευρά, σύμφωνα με διπλωματικούς παρατηρητές, μπορεί να επιχειρήσει να καταθέσει αυτή τη συμφωνία στο αποθετήριο των διεθνών συμβάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θέλοντας να της δώσει ισχυρή υπόσταση.
Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να θέσει το ζήτημα την προσεχή Πέμπτη και στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες όπου και θα επιμείνει να υπάρχει καταδίκη των ενεργειών της Τουρκίας και να χαρακτηριστεί άκυρη η συμφωνία.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συνεχείς επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες, όπως ο Emmanuel Macron και η Angela Merkel στους οποίους επισημαίνει τις παραβιάσεις της διεθνούς νομοθεσίας από την πλευρά της Άγκυρας.
Και αναμένεται να πυκνώσει τις επαφές του μέχρι την έναρξη της Συνόδου Κορυφής.
Η Άγκυρα καταδικάζει την απόφαση της Ελλάδας να απελάσει τον Λίβυο πρεσβευτή
Η Τουρκία καταδικάζει την απόφαση της Ελλάδας να απελάσει τον Λίβυο πρεσβευτή για το μνημόνιο κατανόησης Τουρκίας-Λιβύης, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
«Η απέλαση ενός πρεσβευτή μόνον λόγω αυτού (του μνημονίου) που υπογράψαμε δεν αποτελεί μια ώριμη συμπεριφορά στη διπλωματία. Αυτό είναι εξοργιστικό», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σε σχόλια που έκανε και μεταδόθηκαν τηλεοπτικά κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Ρώμη.
Η απόφαση αυτή της Ελλάδας δείχνει το «πραγματικό πρόσωπο» της Αθήνας, πρόσθεσε ο κ. Τσαβούσογλου.
Μ. Τσαβούσογλου: Θέλαμε λύση για το Κυπριακό αλλά, δυστυχώς, η Ελλάδα δεν στήριξε την όλη προσπάθεια.
Στο «Φόρουμ Μεσογειακού Διαλόγου Rome Med» συμμετείχε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος απαντώντας σε ερωτήσεις δυο δημοσιογράφων και με αναφορά στο Κυπριακό, τόνισε: «Ξοδέψαμε μεγάλη ενέργεια για να βρεθεί λύση στο Κυπριακό, στηρίξαμε τις σχετικές πρωτοβουλίες διαλόγου.
Η Ελλάδα, δυστυχώς, δεν στήριξε την όλη προσπάθεια. Το 2017, μόνον η Τουρκία επέδειξε εποικοδομητική προσέγγιση. Αλλά θα συνεχίσουμε τον διάλογο, διότι η κατάσταση στην Κύπρο έχει σοβαρές συνέπειες και στην γύρω περιοχή».
www.worldenergynews.gr
www.worldenergynews.gr