Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019

Γκάζι από ΔΕΠΑ και Edison για τον αγωγό EastMed - Άμεσα η ανάθεση μελετών για τον αγωγό φυσικού αερίου

Κινητικότητα καταγράφεται και σε επιχειρηματικό επίπεδο σε ό,τι αφορά την υλοποίηση του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας.



Μετά την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα απέναντι στον  EastMed, πληροφορίες του energypress, αναφέρουν ότι και η ιταλική πλευρά δείχνει αποφασισμένη να επισπευστούν οι προπαρασκευαστικές διαδικασίες για το μεγάλο επενδυτικό σχέδιο ύψους 6 με 7 δις. ευρώ.
Πηγές σημειώνουν, ότι πρόσφατα η κοινοπραξία Poseidon, στην οποία συμμετέχουν η ΔΕΠΑ και η ιταλική Edison στη διάρκεια συνεδρίασης του διοικητικού της συμβουλίου στο Μιλάνο έλαβε αποφάσεις ώστε όλες οι προβλεπόμενες μελέτες, οι οποίες χρηματοδοτούνται και από την Ε.Ε. θα ανατεθούν άμεσα, εντός διμήνου, για την εκπόνηση τους.
Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την υλοποίηση του αγωγού των 2.000 χλμ που έχει σαν σκοπό τη μεταφορά ποσοτήτων φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου προς την Ε.Ε. μέσω Ελλάδας και Ιταλίας.
Τη στήριξη του αγωγού πρόσφατα επαναβεβαίωσαν σε συνάντηση τους οι υπουργοί Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης και Γιουβαλ Στάινιτς (Ισραήλ).
Για το θέμα του EastMed, τον αγωγό τον οποίο επιδιώκει να παρεμποδίσει με κάθε τρόπο η Άγκυρα μετά τη συμφωνία που σύναψε με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα τους εξελίξεις υπήρχαν τις προηγούμενες ώρες από το Ισραήλ και την Κύπρο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Φιλελεύθερου της Κύπρου, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την ισραηλινή πλευρά έλαβε διαβεβαιώσεις πως η Ιερουσαλήμ δεν συζητά με την Άγκυρα την κατασκευή άλλου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου έναντι του EastMed που θα διασχίζει τα τουρκικά εδάφη.
Επιπλέον, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το Ισραήλ παραμένει δεσμευμένο στα όσα έχουν συμφωνηθεί για την κατασκευή αγωγού που θα μεταφέρει ποσότητες φυσικού αερίου από της περιοχές της ανατολικής Μεσογείου προς την ευρωπαϊκή αγορά μέσω Ελλάδας και Ιταλίας.
Στο μεταξύ και όσον αφορά  τη χρηματοδότηση της λειτουργίας της Poseidon (η οποία θα περάσει στη ΔΕΠΑ διεθνών έργων, και δεν θα έχει έσοδα), πηγές του ΥΠΕΝ αναφέρουν ότι η εταιρεία έχει να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο και συνεπώς πριν τη διάσπαση της ΔΕΠΑ θα υπάρξει μέριμνα ώστε να «προικοδοτηθεί» το ταμείο της (της Poseidon) για να μπορεί να πληρώσει μελέτες και άλλες απαραίτητες ενέργειες, μεταξύ άλλων και για τον East Med.
(energypress)