Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2019

Ανοδικά οι αγορές και τα commodities ευνοούν τις ενεργειακές και βιομηχανικές μετοχές

Ισχυρά δεδομένα για τις μεγάλες ελληνικές εταιρίες.







 
Aνοδικά κινούνται οι διεθνείς αγορές αλλά και οι τιμές των commodities στο κλείσιμο του 2019 και ενόψει της αρχής του 2020.
Συγκεκριμένα ο S&P καταρρίπτοντας διαδοχικά ρεκόρ έχει ξεπεράσει τις 3230 μονάδες, το brent τα 67 δολάρια ανά βαρέλι, το αλουμίνιο στα 1814 δολάρια ο τόνος και ο χαλκός ξεπέρασε τα 6200 δολ.

Για την ελληνική κεφαλαιαγορά υφίσταται μεν το ρίσκο των κινήσεων Ερντογάν στις πρωτοβουλίες σε σχέση με την Λιβυή, αλλά μέσα στον Ιανουάριο, όλα συνηγορούν για μια αυξημένη διπλωματική κινητικότητα με παρεμβάσεις Πούτιν αλλά και της γερμανικής πλευράς με στόχο να διευθετηθούν οι νέες ισορροπίες.

Από την άλλη πλευρά η υπογραφή του EAST MED είναι αναμφισβήτητα μια ακόμα ενίσχυση της ελληνικής θέσης, που παράλληλα αφήνει και εδώ τους Τούρκους έξω από το παιχνίδι.

Άρα οι Τούρκοι θα πιέσουν για να βρουν τις προσβάσεις στη ΝΑ Μεσόγειο, σε ένα περιβάλλον που στενεύει διαρκώς για αυτούς.

Τα δεδομένα αποτιμήσεων και οι προοπτικές για τις κεφαλαιοποιήσεις

Τεχνικά με τον γενικό δείκτη να έχει περάσει την περιοχή των 904-905 μονάδων στις 912 όλα δείχνουν ότι θα πάμε σε έναν θερμό Ιανουάριο για τις ενεργειακές μετοχές, που ήδη οι κινήσεις της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ έχουν αρχίσει να προεξοφλούν.

Οι μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης στον ευρύτερο βιομηχανικό - ενεργειακό χώρο δείχνουν ότι θα ξαναδοκιμάσουν υψηλότερα επίπεδα.

Η Μυτιληναίος με την τιμή του αλουμινίου να έχει έλθει μετά από αρκετούς μήνες πάνω από τα 1800 δολ ανά τόνο, στα 1814 δολ ευνοείται για το 2020 καθώς το δολάριο παραμένει ισχυρό.

Η εξομάλυνση των συνθηκών παγκοσμίου εμπορίου μεταξύ Trump και Κινέζων επηρεάζει ήδη θετικά την αγορά των μετάλων καθώς έχει προηγθεί η άνοδος του χαλκού άνω των 6200 δολ ανα τόνο.

Παράλληλα η Μυτιληναίος έχει ήδη δημιουργήσει ένα ισχυρό ταμείο ύψους 600 -700 εκατ ευρώ και κατά συνέπεια μπορεί να παίξει πρωτεύοντα ρόλο στις ιδιωτικοποιήσεις αλλά και να ενισχύσει ουσιαστικά την οργανική ανάπτυξη.

Η εταιρία μπορεί να ευνοηθεί από την επιτάχυνση των νέων Μηχανισμών Ευελιξίας για τις μονάδες φυσικού αερίου, ενώ ήδη ξεκίνησαν οι ανακοινώσεις για την METKA EGN η οποία χτίζει ένα σημαντικπο χαρτοφυλάκιο στον τομέα των φωτοβολταϊκών πάρκων που θα μεταβιβάζονται με υψηλό περιθώριο κέρδους.

Τεχνικά η διάσπαση της περιοχής του 10,20 ευρώ δίνει για την μετοχή τον στόχο των 10,70 ευρώ αλλά τα νούμερα αυτά μπορούν να θεωρηθούν μια πρώτη γεύση, καθώς η κεφαλαιοποίηση για πρώτη φορά δείχνει ότι μπορεί να διασπάσει τα επίπεδα των 2 δισ ευρώ και να βρει τους στόχους των αναλυτών στα 14,5 ευρώ.

Η αγορά θα προεξοφλήσει και την νέο πλαίσιο για την τιμή ρεύματος της βιομηχανίας με χρήση του Μηχανσιμού Αντιστάθμισης προς όφελος τόσο της ΔΕΗ όσο και της ενεργοβόρου για το κόστος των CO2.

Αυτό θα ευνοήει και την ΒΙΟΧΑΛΚΟ και την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, για την οποία οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρώτο τρίμηνο του 2020 εμφανίζεται ανοδικό από πλευράς παραγγελιών.

Τα αποθέματα χαλκού και αλουμινίου αντίστοιχα θα ανατιμηθούν ανοδικά.
Στο αυτό μήκος κύματος και η Cenergy που πρόσφατα ανέλαβε νέο έργο ύψους 42,8 εκατ ευρώ από τον ΑΔΜΗΕ.

Καλύτερα margins για τα διυλιστήρια

Το ράλι των τιμών του πετρελαίου θα βοηθήσει τα περιθώρια κέρδους στα διυλιστήρια που για το τέταρτο τρίμηνο του 2019 δεν ήταν καλό.
Κατά συνέπεια η μετοχή της Motro Oil μπορεί κανείς να πει ότι έχει ολκληρώσει μια διορθωτική κίνηση.

Από την άλλη πλευρά ενώ η μετοχή των ΕΛΠΕ έχει κινηθεί ανοδικά, δεν υπάρχουν νεότερες πληροφορίες για το πότε θα γίνουν τα πακέτα της τάξης του 10-15% στα funds, από την πλευρά του ελληνικού δημοσίου.

Η Τερνα Ενεργαική σε ένα περιβάλλον που τα αιολικά ενισχύουν την ανταγωνιστικότητά τους στο παγκόσμιο σύστημα μετά από μια υψηλή απόδοση της τάξης του 40% για το 2019 αναμένεται να συνεχίσει και να βρεθεί πάνω από τα 9 ευρώ που είναι οι τιμές - στόχοι των αναλυτών, καθώς θα κλιμακώνονται και οι επενδύσεις στο εξωτερικό με στόχο τα 1400 MW την προσεχή 4ετία.

Η ΔΕΗ που ήδη φλερτάρει με το 1 δισ ευρώ έχει μπροστά της την ανακοίνωση του 5ετους επενδυτικού πλάνου εντός του Ιανουαρίου με πρώτο τεχνικό στόχο τα 4,50 ευρώ.
Η έκδοση του ομολόγου στόχο θα έχει να καλυφθούν οι εγγυήσεις του ΔΕΔΔΗΕ για τα δάνεια στις τράπεζες ώστε να προχωρήσει η μερική ιδιωτκοποίηση.

Ο ΑΔΜΗΕ με ανοδική κίνηση στο τελευταίο διάστημα στα 2,4 ευρώ πέραν την ιδιωτικοποίησης έχει από πλευράς βασικών δεδομένων τον υπερδιπλασιασμό του Regulated Asset Base από 1,35 δισ στα 3,4 δισ στην ερχόμενη πενταετία.

Τούτων δοθέντων οι κεφαλαιοποιήσεις των ενεργειακών και βασικών βιομηχανικών εταιριών αναμένεται να κερδίσουν έδαφος σε ένα επενδυτικό πλαίσιο, που θα σπεύσει να προεξοφλήσει την ενίσχυση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας σε ένα περιβάλλον με ενεργειακό πρόσημο.

www.worldenergynews.gr