Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019

EastMed και Euroasia έρχονται ξανά στο προσκήνιο ως έμπρακτη ελληνική απάντηση στην Τουρκική προκλητικότητα

Δύο έργα που συγκεντρώνουν τη διεθνή υποστήριξη και έχουν σημαντική οικονομική και πολιτική αξία όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά, επιστρατεύει η χώρα μας ως έμπρακτη απάντηση στις κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις. 


Αυτό έδειξε η χθεσινή συνάντηση του υπουργού Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη με τον Ισραηλινό ομόλογό του Yuval Steinitz, η οποία επικεντρώθηκε σε δύο σημαντικά ενεργειακά project τον αγωγό φυσικού αερίου East Med αλλά και την ηλεκτρική διασύνδεση Euroasia.
Τα δύο έργα έχουν βαρύνουσα σημασία όχι μόνο για την ενεργειακή τους διάσταση, αλλά επιπλέον γιατί έχουν χαραχτεί στη βάση των δικαιωμάτων που απορρέουν για την Ελλάδα και την Κύπρο με τη χάραξη ΑΟΖ. Μάλιστα η διαδρομή που ακολουθείται τόσο για τον αγωγό όσο και για το καλώδιο, περνά στο σημείο που τέμνονται οι ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου, λόγω της επήρειας του Καστελόριζου, που από πλευράς Τουρκίας αμφισβητείται. Βεβαίως η Τουρκία ακολουθώντας μαξιμαλιστική προσέγγιση θεωρεί, όπως έχει δείξει και με τη συμπεριφορά της στην Κυπριακή ΑΟΖ ότι ολόκληρη η ανατολική Μεσόγειος εμπίπτει στη δική της υφαλοκρηπίδα.
Η διπλωματική διάσταση των δύο αυτών ενεργειακών έργων δεν σημαίνει ότι πρέπει να υποτιμάται η οικονομική και ενεργειακή σημασία τους. Άλλωστε ο αγωγός East Med έχει περιληφθεί στα έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος PCI  και είναι επιλέξιμος για κοινοτική χρηματοδότηση, έχοντας ήδη λάβει επιχορηγήσεις για τη διενέργεια των αναγκαίων μελετών.
Ο αγωγός θεωρείται ότι θα βοηθήσει στην διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών προμήθειας της Ευρώπης, συνδέοντάς την με τα σημαντικά κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου. Εξίσου σημαντική θεωρείται και η ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ, Κύπρου Ελλάδας Euroasia αφού θα οδηγήσει στην άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου. 
Σε κάθε περίπτωση, μπορεί η αφορμή για την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας να δόθηκε από τις ενεργειακές εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο, εντούτοις στο ενεργειακό πεδίο αποδεικνύεται ότι η χώρα μας έχει ισχυρά ατού αλλά και σημαντική διεθνή υποστήριξη, που ενισχύει τις ελληνικές θέσεις.
(energypress)