Ακριβότερο πετρέλαιο και αιφνιδιασμό της αγοράς επιδιώκει η Σαουδική Αραβία στην προσπάθειά της να παρουσιάσει περισσότερα έσοδα και να δώσει ώθηση στην αρχική δημόσια εγγραφή της Aramco, της ναυαρχίδας του πετρελαϊκού κλάδου των Σαούντ.
Επειτα από αλλεπάλληλες αναβολές και καθυστερήσεις, η Aramco αναμένεται να εισαχθεί στο χρηματιστήριο του Ριάντ στις 11 Δεκεμβρίου. Η τιμή της μετοχής της θα αποφασιστεί την Πέμπτη, την ίδια ημέρα που θα συνεδριάζει στη Βιέννη ο ΟΠΕΚ.
Γι’ αυτό και η ντε φάκτο ηγέτιδα δύναμη του ΟΠΕΚ ασκεί πιέσεις στις χώρες-μέλη προκειμένου να συμφωνήσουν περαιτέρω μείωση της παραγωγής «μαύρου» χρυσού στη συνάντησή τους και να ωθήσουν ανοδικά τις τιμές του. Παρασκηνιακά προσπαθεί, άλλωστε, να πείσει τη Μόσχα που μέχρι στιγμής εναντιώνεται στα σχέδια του Ριάντ και τάσσεται υπέρ της διατήρησης των υφιστάμενων επιπέδων παραγωγής. Η είδηση πως ενδέχεται να μειωθεί περαιτέρω η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου οδήγησε, χθες, σε άνοδο 2% την τιμή του Brent που έφτασε στα 62 δολάρια το βαρέλι.
Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Reuters, που επικαλείται πηγές προσκείμενες στις σχετικές συνομιλίες, η ηγέτιδα δύναμη του ΟΠΕΚ έχει ήδη προωθήσει σχέδιο που εξετάζουν τόσο τα μέλη του διεθνούς καρτέλ όσο και η Ρωσία. Το σχέδιο προβλέπει περαιτέρω μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα πέραν του 1,2 εκατ. βαρελιών την ημέρα που έχουν ήδη αφαιρεθεί από τη συνολική παραγωγή του καρτέλ πετρελαίου και αντιστοιχούν στο 1,2% της παγκόσμιας προσφοράς «μαύρου» χρυσού.
Στην περίπτωση που υπάρξει συμφωνία για το σχέδιο του Ριάντ, θα ισχύσει μέχρι τον Ιούνιο του 2020. «Οι Σαουδάραβες θέλουν να εκπλήξουν την αγορά», σχολίασε στο Reuters μία από τις πηγές που πρόσκεινται στις συνομιλίες, ενώ άλλη πηγή τόνισε πως η Ρωσία εναντιώνεται στην περαιτέρω μείωση της παραγωγής. Οπως, πάντως, σχολιάζει το Reuters, συχνά η Μόσχα τηρεί σκληρή στάση πριν από τη συνάντηση του ΟΠΕΚ και στη συνέχεια αναθεωρεί. Σημειωτέον ότι στη συνάντηση της Πέμπτης το Ριάντ θα εκπροσωπηθεί για πρώτη φορά από τον πρίγκιπα Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, που ανέλαβε υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας.
Το Ριάντ χρειάζεται υψηλότερες τιμές για να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της χώρας και να στηρίξει μια ακριβότερη τιμή για τη μετοχή της Aramco, ενός κολοσσού που το 2018 κατέγραψε καθαρά έσοδα ύψους 111 δισ. δολαρίων. Η πρόθεση του Ριάντ να εισάγει τον πετρελαϊκό κολοσσό σε μεγάλα χρηματιστήρια εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο του Σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για αναδιάταξη της οικονομίας της χώρας. Ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το 2016 και έκτοτε έχει απασχολήσει επανειλημμένως τον διεθνή Τύπο με τις συνεχείς αναβολές της αρχικής δημόσιας εγγραφής.
Οι αναβολές οφείλονται κατά κύριο λόγο στο ότι οι επενδυτές έχουν χαρακτηρίσει ανέφικτο τον στόχο των Σαούντ για χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας ύψους 2 τρισ. δολαρίων. Θεωρούν πιο ρεαλιστική μια χρηματιστηριακή αξία από 1,2 τρισ. ώς 1,5 τρισ. δολ. Μεσολάβησαν, ωστόσο, και τα καταστρεπτικά πλήγματα που δέχθηκαν προ μηνών πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας. Ετσι, προς το παρόν η Aramco πρόκειται εντός των ημερών να εισαχθεί μόνο στο χρηματιστήριο του Ριάντ, το Tatawul.
Το Ριάντ έχει, πάντως, προσεγγίσει διεθνείς θεσμικούς επενδυτές, μεταξύ των οποίων και κρατικά επενδυτικά ταμεία. Παράλληλα, έχει ασκήσει πιέσεις σε πολλές πλούσιες οικογένειες της Σαουδικής Αραβίας για να αγοράσουν μετοχές. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται και οι οικογένειες ορισμένων που το 2017 βρέθηκαν έγκλειστοι στο ξενοδοχείο Ritz-Carlton στο πλαίσιο εκστρατείας του πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν για την καταπολέμηση της δια-φθοράς.
(Καθημερινή)