Τετάρτη 10 Απριλίου 2019

Σταθάκης: Καμία βιασύνη για την πώληση των ΕΛΠΕ

Καμία βιασύνη και πίεση για την πώληση του μετοχικού πακέτου των Ελληνικών Πετρελαίων επισημαίνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο προκήρυξης νέου διαγωνισμού. 







Μιλώντας στην εκδήλωση για την υπογραφή των συμβάσεων παραχώρησης των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, ο κ. Σταθάκης απέκλεισε το ενδεχόμενο πώλησης μετοχών των ΕΛΠΕ μέσω Χρηματιστηρίου, ενώ τόνισε ότι θα ακολουθήσει μια περίοδος αποτίμησης της κατάστασης και των αποτελεσμάτων του προηγούμενου διαγωνισμού.

Στον διαγωνισμό για την πώληση του 50,1% των μετοχών των ΕΛΠΕ που ολοκληρώθηκε πρόσφατα συμμετείχαν δύο επιχειρηματικά σχήματα αλλά δεν κατατέθηκε καμία δεσμευτική προσφορά.

Κανονικά ο διαγωνισμός για ΔΕΠΑ

Στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων στο χώρο της ενέργειας ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε ότι ο διαγωνισμός για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ (θυγατρική κατά 35% των ΕΛΠΕ) θα προκηρυχθεί κανονικά, όπως έχει προγραμματιστεί τον Απρίλιο. Το σχέδιο για τη ΔΕΠΑ (εμπορική δραστηριότητα) προβλέπει ότι το ΤΑΙΠΕΔ, που κατέχει το 65% των μετοχών, θα πουλήσει μέσω διαγωνισμού το 50% συν μία μετοχή, ενώ το υπόλοιπο 15% μείον μια μετοχή θα μεταβιβαστεί στο Υπερταμείο. Για τη ΔΕΠΑ υποδομών προβλέπεται διατήρηση του ελέγχου του 51% από το Δημόσιο.

Σχετικά με την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας της ΔΕΗ  στο πλαίσιο του νέου διαγωνισμού που είναι σε εξέλιξη, ο κ. Σταθάκης εκτίμησε ότι θα βρεθεί λύση σε σχέση με την τροφοδοσία της μονάδας Φλώρινας με λιγνίτη από το ιδιωτικό ορυχείο της περιοχής, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί μηχανισμός επιμερισμού του ρίσκου μεταξύ ΔΕΗ και νέων ιδιοκτητών (ζήτημα που είχε συζητηθεί και στο πλαίσιο του προηγούμενου διαγωνισμού και είχε απορριφθεί).
(dealnews)