Η διοίκηση της επιχείρησης υποστηρίζει πως από την συγκεκριμένη αγοραπωλησία θα πετύχει κέρδη σε επταψήφιο νούμερο
Φθηνό αέριο για τους καταναλωτές της Βουλγαρίας εξασφάλισε η ΔΕΠΑ με τη συμμετοχή της στις δημοπρασίες της Bulgargaz (η αντίστοιχη ΔΕΠΑ της Βουλγαρίας) και της Bulgartransgaz (ο αντίστοιχος ΔΕΣΦΑ της Βουλγαρίας).
Η ΔΕΠΑ κέρδισε και τις δύο δημοπρασίες προσφέροντας τιμές 10% κάτω από την ρυθμιζόμενη τιμή της Βουλγαρίας και 16% χαμηλότερα από την τιμή που προμηθεύει τους μεγάλος καταναλωτές πελάτες της στην Ελλάδα.
Η αγορά της Βουλγαρίας εξαρτάται σε ποσοστό 100% από το ρωσικό αέριο της Gazprom και η κυβέρνηση της Βουλγαρίας επιχείρησε για πρώτη φορά ένα άνοιγμα σε νέους προμηθευτές για ποσότητες που μπορούν να εισρεύσουν στο βουλγαρικό σύστημα κατά τις δυνατότητες που προσφέρει η εγκατάσταση φυσικού αερίου στο Τσίρεν, προκειμένου να αξιοποιήσει τη συγκυρία των χαμηλών τιμών LNG στην spot αγορά και να μειώσει το ενεργειακό κόστος για τους καταναλωτές της.
Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποίησε μία δημοπρασία η Bulgargaz για 1,5 εκατ. μεγαβατώρες και μία δημοπρασία η Bulgartransgaz για 150 χιλιάδες μεγαβατώρες.
Και τις δύο δημοπρασίες τις κέρδισε η ΔΕΠΑ, η οποία και θα αρχίσει να παραδίδει τις ποσότητες για τη μεν Bulgargaz το διάστημα 20 Απριλίου μέχρι και τέλος Ιουνίου για τη δε Bulgartransgaz το διάστημα από 1ης Μαίου έως και τέλος Ιουνίου.
Η ΔΕΠΑ κέρδισε τη δημοπρασία της Bulgargaz προσφέροντας έκπτωση επί της ρυθμιζόμενης τιμής που ισχύει στην Βουλγαρία 10,2%, όταν ο αμέσως επόμενος συμμετέχων στον διαγωνισμό (βουλγαρική Dexia) πρόσφερε υποδιπλάσια έκπτωση και συγκεκριμένα 4,5%.
Η τρίτη εταιρία που συμμετείχε στη δημοπρασία ήταν η ολλανδική Colmar.
Αναπάντητα ερωτήματα
Σύμφωνα με στοιχεία που η διοίκηση της ΔΕΠΑ αποφεύγει να σχολιάσει, η ΔΕΠΑ θα πουλάει στην αέριο στην τιμή των 20,75 ευρώ η μεγαβατώρα όταν στους μεγάλους πελάτες της στην Ελλάδα που είναι ηλεκτροπαραγωγοί πουλάει στα 24,75 ευρώ τη μεγαβατώρα, δηλαδή χαμηλότερα κατά 16% και στις ενεργοβόρες εγχώριες βιομηχανίες ακόμη υψηλότερα (γύρω στα 27-28 ευρώ τη μεγαβατώρα).
Κύκλοι της διοίκησης της ΔΕΠΑ υποστηρίζουν ότι η εταιρία από την συγκεκριμένη αγοραπωλησία θα έχει κέρδη σε επταψήφιο νούμερο.
Αυτό που ουσιαστικά υποστηρίζουν είναι ότι το αέριο που θα κατευθυνθεί στη Βουλγαρία προέρχεται από ελεύθερα φορτία LNG, τα οποία η ΔΕΠΑ προμηθεύτηκε σε πολύ χαμηλότερη τιμή και άρα της αφήνει κέρδη.
Το γιατί το φθηνό αυτό LNG δεν το διαθέτει η ΔΕΠΑ στην εγχώρια αγορά έτσι ώστε και τη διαρροή πελατών προς τους ανταγωνιστές της να ανακόψει και να ενισχύσει τις ελληνικές εταιρίες είναι ένα ερώτημα που οι κύκλοι της ΔΕΠΑ το προσπερνάνε προφανώς γιατί δεν υπάρχει επαρκής απάντηση.
www.worldenergynews.gr