Δευτέρα 29 Απριλίου 2019

Δώρο στον Πούτιν οι κυρώσεις στο Ιράν - Πληθωρισμό 50% βλέπει το ΔΝΤ - Oι κερδισμένοι και χαμένοι

Tα 100 δολάρια ανά βαρέλι όριο διεθνών οικονομικών ανατροπών .










Η πτώση του brent κοντά στα 71 δολάρια σήμερα Δευτέρα 29/4 δεν αναιρεί τα ρίσκα αλλά και το νέο χάρτη κερδισμένων και χαμένων που διαμορφώνει η πολιτική Trump, που ενέχει κινδύνους και για τον ίδιο αλλά και για την αμερικανική οικονομία.

Είναι προφανές γιατί ο Trump θέλει χαμηλότερες τιμές, καθώς ο Αμερικανός καταναλωτής έχει ήδη υποστεί μια αύξηση κατά 7% στις τιμές φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με το Oxford Economics η ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο θα δεχθεί πλήγμα ουσιαστικό μόνον αν η τιμή του brent φύγει πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι.
Τότε θα μειωθεί η παγκόσμια ανάπτυξη κατά 0,6% ενώ ο πληθωρισμός θα ενισχυθεί κατά 0,6%.

Για αυτό και η πολιτική Trump σε σχέση με το Ιράν ενέχει ρίσκα καθώς η παγκόσμια προσφορά έχει μειωθεί κατά 800.000 βαρέλια σε ημερήσια βάση.

Αυτό το νούμερο δεν μπορούν να το αποκατασήσουν οι ΗΠΑ, που μπορούν να καλύψουν το 25% του δημιουργηθέντος ελλείμματος, ενώ οι Άραβες κάνουν το δικό τους παιχνίδι.

Κερδισμένοι και χαμένοι

Στην παρούσα φάση κερδισμένες είναι οι χώρες εξαγωγείς όπως οι Σαουδική Αραβία, Ρωσία, Νορβηγία, Νιγηρία και Εκουαδόρ.

Αντίθετα ζημίες δέχονται οι Τουρκία, Ουκρανία και Ινδία.
Για τις ΗΠΑ τα οφέλη δεν είναι σημαντικά, ενώ υπάρχει και ο κίνδυνος να της αποδοθούν οι ευθύνες της ανατιμητικής κερδοσκοπίας.

Την ίδια ώρα ο Πούτιν είναι ο βασικός κερδισμένος ενώ επιχειρεί να ισορροπήσει τις σχέσεις του μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν.

Και αυτό γιατί η πολιτική του στην Συρία του έχει ήδη αποφέρει κέρδη με την επιβίωση του Άσσαντ, όμως οι επιιρροές του Ιράν είναι σε διαφορετική κατεύθυνση και σε άμεση κόντρα με το Ισραήλ με το οποίο ο Πούτιν διατηρεί επίσης καλές σχέσεις.

Οι σχέσεις όμως Ρωσίας - Ιράν δεν έχουν διαταραχθεί, παρά το γεγονός ότι οι Ρώσοι κερδίζουν ουσιαστικά από τα αμερικανικά μέτρα που τους επιτρέπουν να απολαμβάνουν υψηλότερες τιμές εξαγωγής πετρελαίου και να αυξήσουν την προσβασή τους σε Κίνα, Ινδία και Τουρκία.

Υπολογίζεται σύμφωνα με τον Dimitri Marichenco της Fitch ότι τα επιπλέον κέρδη για τους Ρώσους θα είναι της τάξης των 6 δισ δολ.

Παράλληλα ο Πούτιν σπεύδει να μην διαταράξει και τις σχέσεις του με την Σαουδική Αραβία, η οποία επίσης έχει την δική της ατζέντα με στοχοποίηση τους Σιίτες στην Συρία.

Αν διασαλευθεί η σχέση Ρωσίας και Ιράν σύμφωνα με το Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών της Τεχεράνης τότε μπορεί να δούμε ισχυρές στρατιωτικές εντάσεις στην Συρία.

Για το Ιράν πάντως τα πράγματα γόνονται ιδιαίτερα δύσκολα και αν τα μέτρα Trump πιάσουν τόπο, καθώς τότε οπληθωρισμός θα εκτιναχθεί στο 50% σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Οι τιμές του πετρελαίου

Πτώση καταγράφει σήμερα Δευτέρα (29/4) το πετρέλαιο, διευρύνοντας τις απώλειες της περασμένης εβδομάδας, εν μέσω εκκλήσεων του Αμερικανού προέδρου Donald Trump προς τις χώρες του ΟΠΕΚ να μειώσουν τις τιμές του «μαύρου χρυσού».

Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουλίου 2019 για το Brent υποχωρεί κατά -0,61% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 71,19 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουνίου 2019 για το αμερικανικό αργό καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,65% στα 62,89 δολ. ανά βαρέλι.

«Κάλεσα τον ΟΠΕΚ, είπα ότι πρέπει να μειώσουν τις τιμές της βενζίνης», ανέφερε χαρακτηριστικά την περασμένη εβδομάδα ο Donald Trump, προσθέτοντας ότι «πρέπει να τις μειώσουν».

Ωστόσο, ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, Mohammed Barkindo, δήλωσε αργότερα ότι δεν υπήρξε καμία συνομιλία με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Όσον αφορά τις εξέδρες γεωτρήσεων στις ΗΠΑ, την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκε πτώση κατά 20 εξέδρες, γεγονός που περιόρισε τον συνολικό αριθμό τους στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκατριών μηνών.

Αργότερα εντός της εβδομάδας, οι επενδυτές αναμένουν τα στοιχεία για τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ, τα οποία αναμένεται να έχουν σημαντική επίδραση στην πορεία των τιμών.
www.worldenergynews.gr