Δευτέρα 22 Απριλίου 2019

Νέες δυσκολίες στη κατανομή του προσωπικού της ΔΕΠΑ - η κάλυψη των κενών στο επίκεντρο των ανησυχιών από ΕΛΠΕ-ΤΑΙΠΕΔ

Σε νέο διοικητικό συμβούλιο μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες προσδοκά η διοίκηση της ΔΕΠΑ να έχει οριστικοποιηθεί η κατανομή του προσωπικού στις δύο υπό διάσπαση εταιρείες, αυτήν όπου θα μεταβιβαστούν οι εμπορικές δραστηριότητες και εκείνη των δικτύων.




Σε ένα θέμα που προκαλεί αντιδράσεις αλλά αποτελεί κλειδί προκειμένου να προχωρήσει το split του ομίλου, υπήρξε εκτενής συζήτηση στο Δ.Σ. της περασμένης Παρασκευής, δίχως ωστόσο να ληφθούν αποφάσεις, κάτι που ελπίζεται να συμβεί σε νέα συνεδρίαση αύριο ή μεθαύριο.

Στη συζήτηση κυρίαρχησε το τι θα γίνει με τους 48 μονίμους, δίχως να απασχολήσει το θέμα της πρόσληψης των 140 εργολαβικών, αν και η τελική "άσκηση" καλείται να συμπεριλάβει και αυτούς, όπως προκύπτει από την πρόταση της διοίκησης για κατανομή 60% των εργαζομένων στην εμπορία, και 40% στις υποδομές. Στο θέμα των εργολαβικών το τοπίο παραμένει ομιχλώδες, ενώ παλαιότερα ο υπ. Ενέργειας Γ.Σταθάκης είχε δηλώσει ότι θα προσληφθούν μόνο όσοι καλύπτουν πάγιες ανάγκες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι κάποιοι θα περισσέψουν.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του "Energypress", οι εκπρόσωποι των μετόχων της ΔΕΠΑ, δηλαδή των ΕΛΠΕ και του ΤΑΙΠΕΔ ζήτησαν την Παρασκευή αναλυτικότερη και γραπτή τεκμηρίωση από την διοίκηση τόσο για τα κριτήρια των μετακινήσεων του μόνιμου προσωπικού, όσο και για το πως θα καλυφθούν τα κενά όσων θα μεταφερθούν από τον ένα τομέα στον άλλο.

Στην ουσία τα μέλη του Δ.Σ. ζητούν διευκρινίσεις ως προς το λεγόμενο "Succession Plan", δηλαδή πως οι μετακινήσεις στελεχών από τον ένα τομέα στον άλλο δεν θα επηρεάσουν την ανταγωνιστικότητα καθενός εξ αυτών μετά τη διάσπαση. Τούτο σημαίνει ότι η διοίκηση καλείται να εξηγήσει εγγράφως με ποιον τρόπο, παρά τον καταμερισμό προσωπικού, θα παραμείνει λειτουργικός ο τομέας της χονδρεμπορίας, (αυτός δηλαδή που χειρίζεται τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια με προμηθευτές όπως η Gazprom, και η Sonatrach), και αντίστοιχα το σκέλος των υποδομών.

Στη λογική αυτή, οι υπηρεσίες της ΔΕΠΑ, μαζί με τους συμβούλους της (PWC, νομικοί, κλπ) εργάζονται προκειμένου να έχουν έτοιμη την τελική πρόταση η οποία καλώς εχόντων των πραγμάτων θα επιχειρηθεί να έρθει προς έγκριση σε κάποιο Δ.Σ. μέσα στις επόμενες 48ώρες, προκειμένου το θέμα, μαζί με τον λογιστικό διαχωρισμό της εταιρείας, να κλείσει εντός εβδομάδας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες πολλοί από τους υφιστάμενους εργαζόμενους που προορίζονται για τη ΔΕΠΑ Υποδομών δεν παρέχουν υπηρεσίες αποκλειστικά -ή κατά κύριο λόγο- στα δίκτυα και τις υποδομές, όπως επιβάλλει ο νόμος, κάτι που έχει προκαλέσει τόσο τις αντιδράσεις από άλλους εργαζόμενους, όσο και επιφυλάξεις μελών του Δ.Σ. Από την πλευρά της πάντως η διοίκηση κάνει λόγο για αδικαιολόγητες ανησυχίες εκ μέρους των εργαζομένων, οι οποίοι ζητούν εξηγήσεις ως προς τα κριτήρια επιλογής.

Η κατανομή πάντως του προσωπικού "ξαναγράφει" και το χρονοδιάγραμμα για τη προκήρυξη του διαγωνισμού πώλησης του 50,1% της ΔΕΠΑ Εμπορίας, το οποίο τοποθετείται από το ΤΑΙΠΕΔ κάπου μέσα στο Μάιο. Σύμφωνα με κύκλους του Ταμείου, πρώτα πρέπει να κλείσει το θέμα στελέχωσης των δύο εταιρειών, τόσο με τους μόνιμους όσο και τους εργολαβικούς, και όταν αυτό συμβεί, τότε θα οριστεί και η ημερομηνία για την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Σημειωτέον ότι οι 140 εργολαβικοί θα προσληφθούν από τις νέες θυγατρικές της ΔΕΠΑ, και με διαδικασία εκτός ΑΣΕΠ, με τον κόσμο να μοιράζεται στην "Φυσικόν Αέριο Αττικής", την ΕΔΑ, και την ΔΕΔΑ. Τούτο σημαίνει ότι μόλις εγκριθεί το σχέδιο κατανομής του προσωπικού από το Δ.Σ. της ΔΕΠΑ, και εν συνεχεία περάσει από την Γενική της Συνέλευση, έρχεται η σειρά των διοικήσεων των θυγατρικών της να το φέρουν προς έγκριση στα δικά τους Δ.Σ. Εκείνα είναι που θα δώσουν το πράσινο φως για τις όποιες προσλήψεις, παίρνοντας και την σχετική ευθύνη.

Το πλάνο διάρθρωσης του προσωπικού, όπως και το λογιστικό σχέδιο διάσπασης της ΔΕΠΑ πρέπει πάντως να κλείσουν το συντομότερο δυνατό, προκειμένου το split να έχει ολοκληρωθεί έως τις 31 Μαΐου.