Σάββατο 13 Απριλίου 2019

Οι εκτιμήσεις για την ενεργειακή αγορά των Βαλκανίων – Τάσεις και προκλήσεις για την επόμενη δεκαετία

Οι προκλήσεις και το αύριο της Βαλκανικής περιοχής από την σκοπιά της ενέργειας βρέθηκαν στο επίκεντρο συζήτησης στρογγυλής τραπέζης με διακεκριμένους ομιλητές του κλάδου που διοργανώθηκε στα πλαίσια της τελετής έναρξης της 2ης Διεθνούς Ακαδημίας για τους «Μελλοντικούς Ηγέτες της Ενεργειακής Ένωσης» (Energy Union Future Leaders Academy), μια πρωτοβουλία του Greek Energy Forum υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που λαμβάνει μέρος αυτές τις μέρες στη Θεσσαλονίκη.

Με τους ομιλητές να καλύπτουν όλο το φάσμα του ενεργειακού κλάδου με αναφορές τόσο στις εγχώριες εξελίξεις όσο και σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, αναδεικνύεται πως η επόμενη δεκαετία χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα κρίσιμη για την εξέλιξη του ενεργειακού κλάδου στην περιοχή των Βαλκανίων με τεκτονικές αλλαγές να προετοιμάζονται το επόμενο διάστημα.
Λ. Γούτα (ΕΛΠΕ): Η «εξωστρέφεια» κλειδί για την ανάπτυξη του Ομίλου στην περιοχή
Στο τομέα της διύλισης και εμπορίας πετρελαιοειδών και πετροχημικών προϊόντων, σαφής είναι πλέον ο προσανατολισμός των ΕΛΠΕ να επεκταθούν στην αγορά των Βαλκανίων ενσωματώνοντας στο επιχειρηματικό τους πλάνο τις βασικές κατευθύνσεις που προκύπτουν από την μακροχρόνια πολιτική της ΕΕ «Vision 2050» σε ότι αφορά την μείωση των εκπομπών CO2 και την μετάβαση σε νέες πρώτες ύλες για τα διυλιστήρια, όπως τόνισε η Λιάνα Γούτα, Διευθύντρια Ενεργειακής Πολιτικής και Διεθνών Θεμάτων του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια. Σημαντική παράμετρος επίσης στην εξίσωση αποτελεί η υιοθέτηση των τεχνολογικών καινοτομιών, γεγονός που θα μεταμορφώσει τον τομέα της διύλισης στο μέλλον.
Αυλωνίτης: Κρίσιμη η ερχόμενη δεκαετία για την ενεργειακή αγορά των Βαλκανίων
Ανάλογου βεληνεκούς αλλαγές προδιαγράφονται στην αγορά φυσικού αερίου, όπως τόνισε ο Γεράσιμος Αυλωνίτης, Σύμβουλος επί Ρυθμιστικών Θεμάτων στο ΔΕΣΦΑ ξεχωρίζοντας τρία βασικά ζητήματα. Το πρώτο είναι η διασύνδεση των αγορών κυρίως σε ότι αφορά τις αγορές χονδρικής (interconnectivity). Δεύτερη σημαντική διάσταση είναι η επέκταση και περαιτέρω διείσδυση του LNG στην αγορά φυσικού αερίου και συγκεκριμένα στο κομμάτι της προμήθειας.  Με άλλα λόγια, φορτία LNG που φτάνουν στη Ρεβυθούσα να προωθούνται προς τις γειτονικές χώρες όπως Βουλγαρία και Ρουμανία.
Ενώ το πάζλ συμπληρώνεται με αυτό που ονομάζεται «sustainability» ζήτημα που αφορά την ενσωμάτωση τεχνολογικών καινοτομιών και εφαρμογών ψηφιοποίησης στις υφιστάμενες υποδομές. Τόνισε δε, πως στο προσκήνιο θα βρεθούν οι υποδομές αποθήκευσης φυσικού αερίου με μια σειρά έργα ήδη να βρίσκονται σε εξέλιξη στη Βαλκανική. «Τα Δυτικά Βαλκάνια διανύουν την πιο κρίσιμη δεκαετία για την άφιξη του φυσικού αερίου στην περιοχή», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.
Πινέτα (WindEurope): «Πεδίο δόξης λαμπρό»  η Νοτιοανατολική Ευρώπη για τις ΑΠΕ
Την ανάγκη κλιμάκωσης στην αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τόνισε μεταξύ άλλων ο Ιβάν Πινέτα Διευθυντής, Υπεύθυνος Σχεδιασμού της  Αγοράς και μέλος της WindEurope, επισημαίνοντας πως η περιοχή των Βαλκανίων διαθέτει σημαντικές προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης των ΑΠΕ. 
Λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη τις δεσμέυσεις που απορρέουν από την δράση για το κλίμα και συγκεκριμένα την Συμφωνία του Παρισιού για περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1.5 βαθμούς Κελσίου, υπογράμμισε πως βαραίνει ιδιαιτέρως η ολοκληρωμένη ανάπτυξη του τομέα ανανεώσιμης ενέργειας.
Αλέξανδρος Λαγάκος: «Γεγονός πλέον η μετάβαση από την ενέργεια ως προϊόν στην ενέργεια ως υπηρεσία»
Ορατή και ολοένα εντονότερη εμφανίζεται η τάση μεταβάσης από την ενέργεια ως προϊόν στην ενέργεια ως υπηρεσία όπως υπογράμμισε ο Αλέξανδρος Λαγάκος, ιδρυτής του Greek Energy Forum. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως πλέον το στοιχείο της βιωσιμότητας στις επενδύσεις κερδίζει διαρκώς έδαφος με σημαντικά funds ανά τον κόσμο (Αυστραλία κ.α.) να υπολογίζουν τον παράγοντα κλιματική αλλαγή και τις συνέπειες που επιφέρει στην λήψη αποφάσεων για επενδυτικές κινήσεις. 
Ταυτόχρονα, η ανάπτυξη υποδομών υγροποιημένου φυσικού αερίου αναμένεται να αλλάξουν το σκηνικό, ενισχύοντας το στοιχείο αυτού που ονομάζεται «εκδημοκρατισμός», δηλαδή περισσότερες επιλογές στη προμήθεια, ευελιξία, περιορισμός της ισχύος των προμηθευτών, ενώ στη εξίσωση σημαντικό ρόλο θα έχει η ανάπτυξη των δικτύων διανομής.
Μαθιουλάκης: Η απελευθέρωση των αγορών δημιουργεί προϋποθέσεις για συνέργειες στην περιοχή
Κεντρικό ρόλο στην ενεργειακή πραγματικότητα της περιοχής αναμένεται να διαδραματίσει η εγκαθίδρυση μιας πλήρως λειτουργικής απελευθερωμένης ενεργειακής αγοράς, γεγονός που αν προχωρήσει στον απαιτούμενο βαθμό μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις συνεργασίας τόσο μεταξύ των κρατών της περιοχής όσο και με την Ρωσία που για την ώρα λειτουργεί ανταγωνιστικά στην περιοχή σε συνάρτηση με την ΕΕ και τις ΗΠΑ, όπως επισήμανε μεταξύ άλλων ο Μιχάλης Μαθιουλάκης, Αναλυτής ενεργειακής στρατηγικής και Ακαδημαϊκός Διευθυντής στο Greek Energy Forum.
Συμπερασματικά, η ενεργειακή πραγματικότητα της Νοτιανατολικής Ευρώπης φαίνεται να παρουσιάζει σημαντική μεταβλητότητα με σημαντικές προκλήσεις να βρίσκονται μπροστά και να αφορούν το σύνολο του ενεργειακού τομέα από το ρυθμιστικό πλαίσιο και την λειτουργία των αγορών έως το κομμάτι των υποδομών και την είσοδο νέων παικτών, ενώ έντονο παραμένει το πολιτικό και γεωπολιτικό «άρωμα» της ενέργειας, που άλλοτε μπορεί να αποτελέσει πεδίο συνεργασίας και άλλοτε πεδίο αντιπαράθεσης με ανοικτά και τα δύο ενδεχόμενα στην περιοχή.
(energypress)