Η διαμόρφωση μιας «στρατηγικής» για το μέλλον τη χώρας, με επένδυση στη «νέα οικονομία», στην καινοτομία, στα δίκτυα και στη «γνώση», με «ισχυρές συμμαχίες», αλλά και με αξιοποίηση της γεωγραφικής, γεωστρατηγικής θέσης της χώρας, είναι απαραίτητη στη νέα περίοδο που διανύει η χώρα, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, μιλώντας στο 30ο Money Show.
«Καταφέραμε να βγούμε από τα προγράμματα διάσωσης, καταφέραμε να ανακτήσουμε ένα σημαντικό βαθμό ελευθερίας στις επιλογές και κυρίως καταφέραμε να αλλάξουμε τους βασικούς, τους θεμελιώδεις δείκτες της οικονομίας,» είπε ο κ. Πιτσιόρλας.
«Τώρα, είμαστε σε μια νέα αφετηρία και πρέπει να δούμε, πως θα σχεδιάσουμε την πορεία της χώρας από δω και πέρα» συνέχισε ο κ. Πιτσιόρλας, υπογραμμίζοντας ότι, ωστόσο, ότι σε αυτό το σχεδιασμό θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και «οι αλλαγές που συνέβησαν στον κόσμο, κατά τη διάρκεια της κρίσης.
«Η μοίρα της Ελλάδας σφραγίστηκε πάντα από τις εξελίξεις στον περίγυρο της, από τις γεωστρατηγικές και γεωπολιτικές εξελίξεις. Δεν ήταν η οικονομία, αυτή που σφράγισε την πορεία μας χώρας, ήταν οι γεωστρατηγικές εξελίξεις» είπε ο κ. Πιτσιόρλας και συνέχισε: «Η γνώση, η καινοτομία, η ενέργεια είναι αυτά που αποτελούν τα επίδικα και σήμερα».
Ο κ. Πιτσιόρλας ανέφερε ότι επιδεικνύεται τελευταίως μεγάλο ενδιαφέρον από μεγάλες δυνάμεις, τόσο για τις διεθνείς σχέσεις της χώρας και κυρίως για το τι κάνει με τα θέματα της νέας οικονομίας, τα ενεργειακά, τα δίκτυα, κ.τ.λ. Πρόσθεσε, ότι πολλές φορές οι επιδιώξεις αυτές συγκρούονται, όπως γινόταν διαχρονικά από τις αρχές του 20ου αι. για ζητήματα, όπως ο έλεγχος της ενέργειας, των δικτύων κ.α.
Ο αναπληρωτής υπουργός πρόσθεσε, ότι παρόλο που είμαστε χώρα της Ε.Ε., ταυτόχρονα είμαστε σε ένα δρόμο συνάντησης άλλων μεγάλων οικονομιών και ενδιαφερόντων και πρόσθεσε: «Έχουμε στην περιοχή μας ξανά μια κινητικότητα μεγάλη και οφείλουμε να διαμορφώσουμε μια στρατηγική, αξιοποιώντας το πλεονέκτημα της γεωγραφικής θέσης της χώρας».
«Σήμερα είμαστε ξανά σε μια περιοχή, που πρέπει να σκεφτούμε τι συμβαίνει γύρω μας, τι παίζει, τι πρέπει να σκεφτούμε για να σχεδιάσουμε την πορεία της χώρας» είπε ο κ. Πιτσιόρλας και χαρακτήρισε τη Θεσσαλονίκη ως ένα καίριο και «ευαίσθητο» σημείο, ως «σημείο επαφής», όπου χρειάζονται «επενδύσεις άλλης κλίμακας» και συνεργασίες με ισχυρούς εταίρους.
Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα, ως χώρα της Ε.Ε., θα πρέπει να σχεδιάσει με γνώμονα και τις στρατηγικές επιλογές της Ευρώπης για το μέλλον, μια Ευρώπη με βιώσιμη ανάπτυξη, κυκλική οικονομία, κλιματικά ουδέτερη, καθώς και αξιοποιώντας τους πόρους που διατίθενται σε αυτή την κατεύθυνση, το ΕΣΠΑ 2021-27, χρηματοδοτικά εργαλεία.
Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε στις δυνατότητες που ανοίγονται μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.
«Έχουμε μια ποιοτική αλλαγή στην οικονομία μας που μας επιτρέπει αυτά να τα κάνουμε πράξη. Έχουμε αύξηση στην βιομηχανική παραγωγή, τα δύο τρία τελευταία χρόνια της κρίσης, έχουμε αύξηση στους ρυθμούς προϊόντων και μάλιστα προϊόντων μεταποίησης, έχουμε αύξηση επενδύσεων στην έρευνα που είναι πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα, δημόσιων και ιδιωτικών. Και έχουμε μια αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων που δεν είχαμε ποτέ στην Ελλάδα. Έχουμε μια αναστροφή του κλίματος».
«Έχουμε μια ποιοτική αλλαγή που μας επιτρέπει να παρακολουθήσουμε καλύτερα τις εξελίξεις γύρω μας και να διαμορφώσουμε τη στρατηγική μας λίγο καλύτερα. Έχουμε μια ποιοτική μεταβολή κάτω από την πίεση της μεγάλης κρίσης, καταλάβαμε προς τα πού πρέπει να κινηθούμε» είπε ο κ. Πιτσιόρλας και συνέχισε:
«Θεωρώ, ότι η Θεσσαλονίκη έχει δυνατότητα, να είναι πραγματικά η επόμενη δεκαετία δική της. Να δουλέψουμε, όλοι μαζί να διαμορφώσουμε αυτό το σχέδιο και έχουμε πολλές πιθανότητες, πραγματικά, να το πετύχουμε».
«Στην επιτυχία του φετινού Money Show αντανακλάται η αλλαγή του χάρτη στη χώρα η αλλαγή του χάρτη στην οικονομία» τόνισε, τέλος, για τη διοργάνωση ο κ. Πιτσιόρλας.
Χαιρετισμοί Ελ. Χατζηγεωργίου, Στ. Καλαφάτη, Γ.Μπουτάρη, Α. Τζιτζικώστα
Η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) Ελευθερία Χατζηγεωργίου τόνισε την σημαντικότητα της εκδήλωσης για την «άντληση πολυτίμων συμπερασμάτων σε πολλαπλούς τομείς» , όπως τεχνολογία, ενέργεια, καινοτομία, κ.α.
Τόνισε, ότι είναι «αναγκαία συνθήκη» η συνεργασία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και της τοπικής αυτοδιοίκησης για την προαγωγή βιώσιμης ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον, της κοινωνικής συνοχής και της επιχειρηματικότητας.
Πρόσθεσε, ότι η προοπτική για τη Θεσσαλονίκη κρίνεται σημαντική, αν αναλογιστεί κανείς τη θέση και το ρόλο της πόλης, όχι μόνο στη Β. Ελλάδα, αλλά τη θέση της και το ρόλο της στα Βαλκάνια και την Ν.Α. Ευρώπη.
Ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Σταύρος Καλαφάτης, ως εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπογράμμισε ότι η διοργάνωση συμβάλει στην ανάδειξη επιχειρηματικών ευκαιριών και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν πολλές ευκαιρίες τόσο για τη Θεσσαλονίκη όσο και για τη χώρα μας».
«Στη ΝΔ στεκόμαστε σε ένα τρίπτυχο : Δουλειές, δουλειές, δουλείες. Νέες επιχειρήσεις νέες επενδύσεις νέες θέσεις εργασίας» τόνισε ο κ. Καλαφάτης, υπογραμμίζοντας ότι σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί το κόμμα του, εάν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας μετά τις εκλογές και συνεχάρη τους διοργανωτές του συνεδρίου.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης συνεχάρη τους διοργανωτές και ευχήθηκε ο θεσμός του Money Show «να συνεχιστεί και να στηριχθεί με κάθε τρόπο».
«Η δεκαετία που έρχεται θα είναι η δεκαετία της Θεσσαλονίκης, θα είναι η δεκαετία της Μακεδονίας μας» επεσήμανε στο χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στα έργα που προχωρούν σε ότι αφορά τις οδικές υποδομές, τους σχεδιασμούς του λιμανιού, του αεροδρομίου, είτε μέσω των συμβάσεων που έγιναν με τους αναδόχους, είτε μέσω των προγραμμάτων, κ.α. και ζήτησε από την κυβέρνηση να βάλει κονδύλια για τον οδικό άξονα Θεσσαλονίκης - Έδεσσας.
«Η ΠΜΚ κατάφερε να είναι η πρώτη περιφέρεια σε αφίξεις τουριστών σε όλη την Ελλάδα, ξεπερνώντας για πρώτη φορά άλλες περιφέρειες, όπως της Αττικής, του Αιγαίου και του Ιονίου». Πρόσθεσε ότι ήδη έχει σημειωθεί αύξηση των εξαγωγών, ιδιαίτερα αγροτικών προϊόντων και τροφίμων.
Αναφέρθηκε στα ενεργειακά, αλλά και στην καινοτομία και πρόσθεσε ότι, υπό προϋποθέσεις, υπάρχουν πολλές δυνατότητες. «Η Κ. Μακεδονία μπορεί να γίνει η Silicon Valley της Ευρώπης» πρόσθεσε ο κ. Τζιτζικώστας.
Ο κ. Τζιτζικώστας πρόσθεσε ότι η «μητροπολιτικότητα» πέρασε, σε θεωρητικό επίπεδο, με το τελευταίο σχέδιο για την αυτοδιοίκηση, στις περιφέρειες Αττικής και Κ. Μακεδονίας, αλλά «δεν πέρασε κανένας νόμος» για να ασκηθούν μητροπολιτικές αρμοδιότητες.
Υπογράμμισε, όλα αυτά δε μπορούν να επιτευχθούν χωρίς μια «αλλαγή νοοτροπίας», η οποία να ευνοεί μια φιλοεπιχειρηματική, φιλοεπενδυτική προσέγγιση, τη στήριξη της επιχειρηματικότητας.
Χαιρετισμοί Τ. Τζήκα, Σ. Θεοφάνη
Ο πρόεδρος της ΔΕΘ - Helexpo Τάσος Τζήκας μίλησε για το σχέδιο της ανάπλασης της ΔΕΘ. Τόνισε ότι το σχέδιο της μετεγκατάστασης στη Σίνδο είχε αναδειχθεί ως πιθανότητα, εξαιτίας της διεκδίκησης της ΕΧΡΟ, η οποία τελικώς δεν ευδοκίμησε και για αυτό επέστρεψε η παλιά πρόταση για ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου στο σημερινό της χώρο. Επί προεδρίας Δημήτρη Μπακατσέλου είχαν κατατεθεί δύο μελέτες, μια του σχεδίου Καλατράβα, μια η πρόταση Δοξιάδη, οι οποίες πάντως είχαν συναντήσει και αντιρρήσεις.
«Το 2011 που αναλάβαμε πρώτη μας δουλειά ήταν να εξετάσουμε, με όρους οικονομικούς, δύο λύσεις. Τη μετεγκατάσταση στη Σίνδο και την ανάπλαση. Η μελέτη που κάναμε το 2012 απέδειξε ότι η μόνη συμφέρουσα οικονομικά λύση ήταν η ανάπλαση» τόνισε ο κ. Τζήκας και αφού σημείωσε ότι η μετεγκατάσταση στη Σίνδο ήταν πολλή πιο δαπανηρή και μη βιώσιμη λύση πρόσθεσε :
«Η ανάπλαση θα κοστίσει 125 εκατομμύρια και η λύση είναι βιώσιμη από την πρώτη μέρα. Η διαβούλευση τελειώνει μεθαύριο, δεκαπέντε του μηνός, όσοι φορείς δεν έχουν τοποθετηθεί πρέπει να τοποθετηθούν για να κλείσει η διαβούλευση». Πρόσθεσε, ότι πρόθεση είναι να διατηρηθούν το Παλαί ντε Σπόρ, ο Πύργος του ΟΤΕ, η Καμάρα στη ΧΑΝΘ και άλλα εμβληματικά κτίρια και σημείωσε ότι πρέπει να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, με τη συνεργασία του υπουργείου και των φορέων, για την ανάπλαση, με ορίζοντα ολοκλήρωσης, το 2026.
«Το λιμάνι μπορεί να είναι ουσιαστικός παράγοντας για να εξελιχθούν άλλα πράγματα» είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΘ Σωτήρης Θεοφάνης και πρόσθεσε:
«Το λιμάνι τι μπορεί να κάνει; Πρέπει να φέρει κίνηση που δεν την έχει, πρέπει να φέρει πλοία που δεν μπορεί να δεχθεί λόγω των υπαρχόντων υποδομών» και αναφέρθηκε στο σχέδιο για την επέκταση του έκτου προβλήτα. «Πιστεύω, το Σεπτέμβρη να υπάρχει εργολάβος, να ξεκινήσει το έργο και να τελειώσει το 2022».
Μίλησε, ακόμη και για τις πρακτικές που πρέπει να ακολουθηθούν, ώστε να αυξηθεί ο τομέας της κρουαζιέρας. Πρόσθεσε, ότι η επιχειρηματική κοινότητα πρέπει να βρίσκεται κοντά στο λιμάνι να το αγκαλιάσει και να είναι ένα «έξυπνο λιμάνι» σε επίπεδο συνεννόησης επιχειρήσεων.
Τόνισε, επίσης, ότι είναι σημαντική η επικοινωνία με άλλες χώρες των Βαλκανίων με "dry ports" και πρόσθεσε ότι ο σχεδιασμός δεν επιδρά αρνητικά, αντίθετα, είναι πολύ θετικός και στις γειτονικές χώρες και τα λιμάνια τους. «Στόχος μας είναι να είμαστε leader σε ένα δίκτυο δραστηριοτήτων, όπου οι άλλοι θα συνεχίσουν να υπάρχουν και θα υπάρχουν ουσιαστικά» είπε ο κ. Θεοφάνης.
Χαιρέτισε, εκ μέρους των διοργανωτών, ο πρόεδρος του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και επίτιμος πρόξενος της Ιταλίας στην Ελλάδα, Χρήστος Σαραντόπουλος και ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ Μανώλης Βλαχογιάννης.
Μίλησαν, επίσης, εκπρόσωπος της ΖΕΝΙΘ, καθώς και το στέλεχος του ομίλου OTE - Cosmote Χρήστος Γιαννικόπουλος, ο οποίος μίλησε για τις «έξυπνες πόλεις» και για χρήσιμες εφαρμογές, που μπορούν να συμβάλλουν την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων τους.
Φάνης Γρηγοριάδης
(ΑΠΕ)