Τετάρτη 3 Απριλίου 2019

Ενισχύεται η θέση των ΕΛΠΕ στα Σκόπια

Μέσω της ΟΚΤΑ θα ενισχύσουν την παρουσία τους τα ΕΛΠΕ στη γειτονική χώρα.











H ΟΚΤΑ είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής καυσίμων στα Σκόπια. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1978 και το 1999 έγινε μέλος του ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια, με τον όμιλο να κατέχει το 80% των μετοχών. Η ΟΚΤΑ λειτουργεί 26 πρατήρια βενζίνης, αλλά μέσω της αποκλειστικής συνεργασίας της με τη Makpetrol, που διατηρεί 121 πρατήρια καυσίμων, έχει καταφέρει να καλύπτει με τα προϊόντα της το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης στην εσωτερική αγορά κατέχοντας μερίδιο ύψους 65%.

Η εταιρεία διαθέτει διυλιστήριο δυναμικότητας 2,5 εκατ. μετρικών τόνων ανά έτος, αλλά από τον Ιανουάριο του 2013 το διυλιστήριο σταμάτησε να λειτουργεί, καθώς η εταιρεία έκρινε ότι ήταν ασύμφορη η λειτουργία του.

Όταν λειτουργούσε το διυλιστήριο, τροφοδοτούνταν με αργό πετρέλαιο μέσω αγωγού 213 χιλιομέτρων που ξεκινούσε από τις αποθηκευτικές εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη. Από τότε που διεκόπη η παραγωγή στο διυλιστήριο – βρίσκεται σε διαδικασία shut down -, σταμάτησε και η χρήση του αγωγού.

Έξι χρόνια μετά, αναμένεται να επαναλειτουργήσει ο αγωγός μέχρι τέλος του χρόνου.Τα ΕΛΠΕ επιθυμούν να αξιοποιήσουν την επένδυσή τους και να ενισχύσουν περαιτέρω την παρουσία τους στα Σκόπια στην αγορά των καυσίμων.

(energyin)