Πέμπτη 11 Απριλίου 2019

Προωθεί την κατάργηση του βέτο για τους «πράσινους φόρους» η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε σοβαρές σκέψεις αλλαγής του τρόπου λήψης των αποφάσεων σχετικά με την υιοθέτηση περιβαλλοντικών φόρων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.











Ένα από τα προβλήματα που έχει κατ’ επανάληψη αποτρέψει την υιοθέτηση των λεγόμενων «πράσινων φόρων» με απώτερο σκοπό την προστασία από την κλιματική αλλαγή, είναι το δικαίωμα κάθε κράτους-μέλους να ασκήσει βέτο στην επιβολή των περιβαλλοντικών φόρων.
Αυτό ακριβώς προσανατολίζεται να αλλάξει η Κομισιόν. Δηλαδή να υποβάλει πρόταση κατάργησης της δυνατότητας για βέτο ώστε να δώσει νέα ώθηση στον τρόπο με τον οποίο οι Βρυξέλλες καταπολεμούν την αλλαγή του κλίματος.

Πρέπει να σημειωθεί ότι με βάση τη Συνθήκη της Λισαβόνας, η άσκηση δημοσιονομική πολιτική απαιτεί ομόφωνη απόφαση από τα 28 κράτη-μέλη με αποτέλεσμα πολλές πρωτοβουλίες υιοθέτησης πράσινων φόρων να έχουν πέσει στο κενό λόγω μιας και μόνο χώρας που έχει το δικαίωμα αντιδράσει ασκώντας βέτο.

Ωστόσο, από τα τέλη του 2017, η Κομισιόν προώθησε την εγκατάλειψη της πολιτικής του βέτο σε ορισμένους τομείς της εξωτερικής πολιτικής, αλλά και πρόσφατα σε περιβαλλοντικά ζητήματα.
(energyin)