Το ηλεκτρικό ρεύμα στην Ελλάδα θα μπορούσε να είναι φθηνότερο εάν δεν υπήρχε η υπερ-ρύθμιση της αγοράς. Αυτό υποστηρίζει, εξηγώντας με συγκεκριμένα παραδείγματα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ELPEDISON, κ. Νίκος Ζαχαριάδης, μιλώντας στο Διευθυντή του energypress, κ. Θοδωρή Παναγούλη.
Στη συνέντευξή του, ο κ. Ζαχαριάδης επισημαίνει ότι η χώρα οφείλει να λάβει στρατηγικές αποφάσεις για το ρόλο του λιγνίτη στο ενεργειακό ισοζύγιο και τις αποφάσεις αυτές να τις υπηρετεί χωρίς αντιφατικότητες και αμφιθυμίες. Ο ίδιος εξηγεί το τι αλλάζει στην αγορά του ηλεκτρισμού με την εφαρμογή του target model και παρουσιάζει το 5ετές αναπτυξιακό πλάνο της ELPEDISON που στηρίζεται στη βιώσιμη ανάπτυξη και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αναβάθμιση των παραγωγικών μονάδων, είσοδο στις ΑΠΕ, απευθείας εισαγωγή αερίου από αγωγούς ή LNG, διαχείριση ενέργειας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Ο Διευθύνων της ELPEDISON θυμίζει, τέλος, ότι μια εταιρεία είναι πραγματικά ανεπτυγμένη όταν εξασφαλίζει αξία για τους μετόχους, εξαιρετικό χώρο εργασίας για τους εργαζόμενους και δράσεις κοινωνικής ευθύνης. (Δείτε το βίντεο της συνέντευξης εδώ).
Τα βασικότερα σημεία της συνέντευξης του κ. Ζαχαριάδη είναι τα εξής:
Ο λόγος που το ρεύμα στην Ελλάδα είναι ακριβότερο από άλλες χώρες της Ε.Ε. είναι γιατί έχουμε ως χώρα επιδιώξει να υπερ-ρυθμίσουμε την αγορά. Για παράδειγμα, εταιρείες όπως η ELPEDISON δεν μπορούν να εγκαταστήσουν έξυπνους μετρητές και μέσω των έξυπνων μετρητών με αποθήκευση να κατεβάσουν τα τιμολόγιά τους προσφέροντας εκπτώσεις στους πελάτες. Επίσης, λόγω υπερ-ρύθμισης, αυτή τη στιγμή, μονάδες που έχουν καλύτερη απόδοση είναι σταματημένες ενώ άλλες, με χειρότερη απόδοση, εξακολουθούν να λειτουργούν.
Δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να πληρώνει ο καταναλωτής υψηλά ποσά στους λογαριασμούς του, γιατί η Ελλάδα δεν προχωρά στην διασύνδεση των νησιών, όταν οι καθυστερήσεις στη διασύνδεση πολλές φορές οφείλονται σε αδειοδοτικούς λόγους, δηλαδή σε λόγους τους οποίους μπορεί να αντιμετωπίσει το Δημόσιο.
Η χώρα έχει κάνει σημαντικές επενδύσεις και δεν είμαστε πίσω στις υποδομές, εκτός ίσως από επαρκή δίκτυα. Αυτό που δημιουργεί όμως μεγάλο πρόβλημα και μας εμποδίζει να εκμεταλλευτούμε τις υποδομές μας, είναι η στρέβλωση της αγοράς που δημιουργείται από αντιφατικές αποφάσεις σχετικά με το αν τελικά θα εγκαταλείψουμε το λιγνίτη. Υιοθετούμε δηλαδή τη θέση ότι θα φύγουμε από το λιγνίτη, ενώ συγχρόνως λαμβάνουμε μέτρα προς την αντίθετη κατεύθυνση. Για παράδειγμα, ενώ ο ενεργειακός σχεδιασμός προβλέπει ότι κάποια λιγνιτικά εργοστάσια πρέπει να σταματήσουν, βλέπουμε στο ενδιάμεσο να βγαίνουν αποφάσεις, κατά παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας, και τα εργοστάσια αυτά να συνεχίζουν να λειτουργούν ή να καταργείται το τέλος λιγνίτη.
Άλλες σημαντικές στρεβλώσεις της αγοράς είναι ότι αν και η συνολική αγορά της Ελλάδας είναι γύρω στις 50 τεραβατώρες η ανοικτή αγορά για τους ανεξάρτητους προμηθευτές είναι περίπου η μισή. Όλες οι δημόσιες επιχειρήσεις, θα έπρεπε να κάνουν, σύμφωνα με τη νομοθεσία, διαγωνισμό για την προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος αλλά τέτοιοι διαγωνισμοί δεν γίνονται.
Επίσης κάθε εταιρεία παραγωγής ρεύματος προμηθεύεται πρώτη ύλη για να παράγει ρεύμα πληρώνοντας υψηλό τίμημα. Αυτό δεν συμβαίνει με τον κυρίαρχο παίκτη που δεν πληρώνει για την πρώτη του ύλη, λιγνίτη και νερό. Το γεγονός αυτό αποτελεί σημαντική στρέβλωση, που εμποδίζει τη διείσδυση των άλλων Προμηθευτών Ενέργειας.
Ακούμε συχνά ότι τα ΝΟΜΕ δεν δούλεψαν, ότι ήταν ένα κακό εργαλείο και ότι θα πρέπει ενδεχομένως να καταργηθούν. Η δική μας θέση είναι εντελώς διαφορετική. Αυτό που λέμε είναι ότι βεβαίως αν τα ΝΟΜΕ εφαρμόζονταν ενδεχομένως όπως στη Γαλλία ή με έναν άλλο τρόπο θα έπιαναν τους στόχους τους, που ήταν να κατέβει το ποσοστό της ΔΕΗ σιγά σιγά προς το 50%. Αλλά αν δεν υπήρχε αυτό το εργαλείο, εμείς πολύ αμφιβάλλουμε εάν οι εναλλακτικοί πάροχοι θα μπορούσαν να φτάσουν στο 20%, στο οποίο βρίσκονται σήμερα.
Με το target model θα μπορέσει η χώρα μας να ρίξει τα ενεργειακά σύνορα με τις άλλες χώρες. Για να συμβεί αυτό, πρέπει να προσέξουμε δυο τρεις συγκεκριμένες παραμέτρους. Η πρώτη παράμετρος είναι το Χρηματιστήριο που θα δημιουργηθεί να έχει ρευστότητα. Η δεύτερη παράμετρος είναι να ενοποιηθούν οι αγορές, η τρίτη να υπάρχουν δίκτυα, για να υπάρχει φυσική μεταφορά είτε φυσικού αερίου είτε ηλεκτρικού ρεύματος.
Το target model στον τομέα της προμήθειας φέρνει κινδύνους αλλά φέρνει και περισσότερα εργαλεία για να αντισταθμίσεις τον κίνδυνο, με διάφορους τρόπους, πράγμα που απαιτεί και την ανάλογη εκπαίδευση. Εδώ και αρκετό καιρό, η ELPEDISON οργανώνεται, για να μπορέσει να εργαστεί μέσα σε αυτό το περιβάλλον. Αν δεν εργαστείς και δεν επενδύσεις στην εταιρεία σου ώστε να έχει τα απαραίτητα συστήματα, τότε θα έρθεις αντιμέτωπος με ιδιαίτερες δυσκολίες.
Δεν είναι υποχρεωτικό για να παραμείνει μια εταιρεία στην προμήθεια να είναι καθετοποιημένη. Αλλά δεν μπορεί να μείνει σε μικρό μέγεθος: ή θα μεγαλώσει ή θα πουληθεί.
Οι βασικές αρχές, έτσι όπως τις βάλαμε στο πενταετές επιχειρησιακό μας πρόγραμμα, προβλέπουν ότι θα δώσουμε βάση στη βιώσιμη ανάπτυξη, επομένως λέμε όχι στο λιγνίτη. Στηριζόμαστε στο Αέριο και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Ήδη η εταιρεία μας έχει εγκρίνει και έχει κάνει τις απαραίτητες αναθέσεις για ένα πρόγραμμα αναβάθμισης των μονάδων Θεσσαλονίκης και Θίσβης, ύψους 16 εκατομμυρίων ευρώ.
Αναφορικά με τις ΑΠΕ, η ELPEDISON έχει υποβάλει τρείς αιτήσεις για εγκατάσταση υβριδικής μονάδας σε Σκύρο, Πάτμο, Σίφνο και τώρα θα υποβάλουμε αίτηση και για ένα τέταρτο νησί. Συγχρόνως, προχωρούμε και διερευνούμε τα περιθώρια τα οποία έχουμε για διείσδυση στις ΑΠΕ.
Κάνουμε αρκετές ενέργειες που ίσως δεν φαίνονται στην αγορά, για διασφάλιση φθηνής πρώτης ύλης. Εισάγουμε φυσικό αέριο, είτε απευθείας με αγωγό είτε με πλοία, καθώς δραστηριοποιούμαστε ήδη στο χώρο. Στόχος είναι να μειώσουμε την τιμή του φυσικού αερίου και, σιγά σιγά με αυτόν τον τρόπο, να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε φθηνότερη τιμή στους πελάτες μας.
Είμαστε αυτή την στιγμή η μοναδική εταιρεία στην Ελλάδα, η οποία παρέχει στους καταναλωτές της προϊόντα και με σταθερή τιμή και με κυμαινόμενη και μπορεί να επιλέξει ο πελάτης, ανάλογα με τις ανάγκες του. Πρόκειται για κάτι που δεν το έχουν οι ανταγωνιστές μας.
Έχουμε επενδύσει αρκετά στο να αναπτύξουμε την Εταιρεία μας και να είναι σε θέση να διαχειρίζεται ενέργεια στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, με άδεια σε όλες τις Βαλκανικές χώρες μέχρι την Ουγγαρία. Χτίζουμε τα θεμέλια, ώστε αμέσως μετά την εφαρμογή του target model και το άνοιγμα της αγοράς να μπορούμε να δραστηριοποιούμαστε σε όλες αυτές τις χώρες.
Η ELPEDISON καλύπτει όλη την γκάμα παροχής ενεργειακών υπηρεσιών (ρεύμα, φυσικό αέριο, ενεργειακές υπηρεσίες, παρακολούθηση κατανάλωσης κ.λπ.), ενώ σκοπεύει να διεισδύσει και στις υπηρεσίες ηλεκτροκίνησης.
ΠΗΓΗ : energypress