Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019

Γιατί είναι γενναιόδωρος ο νέος Νόμος Κατσέλη: Ποια είναι τα κριτήρια

«Το νέο πλαίσιο είναι γενναιόδωρο αλλά ανεκτό από τις τράπεζες, καθώς περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό δανείων τα οποία, όμως, είναι μικρότερα σε αξία».








Γενναιόδωρη ομπρέλα προστασίας «άνοιξε» η κυβέρνηση για τους οφειλέτες που κινδυνεύουν να χάσουν σε πλειστηριασμό την πρώτη κατοικία τους, λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το νέο καθεστώς, το οποίο θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη από την 1η Μαρτίου, προστατεύει το 90% των δανειοληπτών με «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας. Η περίμετρος αυτή είναι αρκετά διευρυμένη και σχολιάστηκε ως «γενναιόδωρη» από παράγοντες της αγοράς.

«Το νέο πλαίσιο είναι γενναιόδωρο αλλά ανεκτό από τις τράπεζες, καθώς περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό δανείων τα οποία, όμως, είναι μικρότερα σε αξία».

Στη σύσκεψη που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής, οι τραπεζίτες δέχθηκαν αρκετές από τις θέσεις της κυβέρνησης, όπως το ελάχιστο όριο ένταξης των 250.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας, καθώς και το «ελαστικό» εισοδηματικό κριτήριο των 30.000 ευρώ για ένα ζευγάρι με δύο παιδιά. 

Η θέση των τραπεζών, που πέρασε τελικά, ήταν να συμπεριληφθεί στα κριτήρια το ανεξόφλητο υπόλοιπο του δανείου, το οποίο διαμορφώνεται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στα 130.000 ευρώ. 

Η παράμετρος αυτή αποτελεί δικλείδα ασφαλείας για τις τράπεζες, καθώς λειτουργεί ως «κόφτης» για τα μεγαλύτερα δάνεια, κυρίως επιχειρηματικά.

Σημειώνεται ότι ακόμη «γραμμή» του Μαξίμου που αποδέχθηκαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες είναι ότι στο νέο πλαίσιο προστασίας, να ενταχθούν και τα επιχειρηματικά δάνεια με ενέχυρο πρώτη κατοικία. Τα δάνεια αυτά εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 50.000 περίπου, ωστόσο, ένα μέρος εξ αυτών πληροί το σύνολο των κριτηρίων.

Τι προκαλεί προβληματισμό
Ανησυχίες διατυπώνουν παράγοντες της αγοράς σχετικά με τον ηθικό κίνδυνο που εμπεριέχει η λήψη ενός τόσο διευρυμένου μέσου, καθώς ένα μεγάλο μέρος των συνεπών οφειλετών που θα διαπιστώσουν ότι πληρούν τα κριτήρια της ένταξης είναι πιθανό να παγώσουν τις πληρωμές τους με στόχο να «κοκκινίσει» το δάνειο και να επωφεληθούν των ευνοϊκών ρυθμίσεων.

Σημειώνεται ότι οι ρυθμίσεις αυτές θα περιλαμβάνουν επικήμυνση του δανείου -άρα μείωση της δόσης έως και 30%, μείωση επιτοκίου και σε πολλές περιπτώσεις κούρεμα της οφειλής.
Το σχέδιο της πρότασης στο οποίο κατέληξαν εχθές το βράδυ κυβένρηση και τράπεζες αναμένεται να κατατεθεί άμεσα -το πιθανότερο εντός της ημέρας- στους Θεσμούς προκειμένου να γνωμοδοτήσουν προτού διαβιβαστεί στις επιτροπές της Βουλής και κατόπιν να κατατεθεί προς ψήφιση. 

Στόχος του Μαξίμου είναι η διαδικασία νομοθέτησης να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.