Τρίτη 5 Ιουνίου 2018

Οι τιμές πετρελαίου υποχωρούν μέσα σε κλίμα αβεβαιότητας, ενόψει και των αποφάσεων του ΟΠΕΚ

Απροσδιοριστία χαρακτηρίζει την αγορά πετρελαίου καθώς, μετά τη σημαντική άνοδο των τιμών, υπάρχουν τώρα σημάδια που δεν αποκλείουν, σύμφωνα τουλάχιστον με κάποιους αναλυτές, τυχόν επάνοδο της κατάστασης που χαρακτήρισε μεγάλο μέρος της περιόδου 2015-2016, όταν οι διεθνείς τιμές μειώθηκαν κατά 50% μέσα σε λίγους μήνες, μετά την κατάρρευσή τους το 4ο τρίμηνο του 2014. 


Η εβδομάδα ξεκίνησε με αρνητικό πρόσημο για τις πετρελαϊκές τιμές, εν μέσω αβεβαιότητας για το πότε ο OPEC και οι σύμμαχοί του θα ξεκινήσουν να αυξάνουν την παραγωγή, παράλληλα με τα νέα σημάδια της αυξημένης αμερικανικής παραγωγής. 
Σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς, η μεταβλητότητα των τιμών πετρελαίου επανήλθε γιατί οι συμμετέχοντες στην αγορά άρχισαν αίφνης να γίνονται αποδέκτες αντικρουόμενων μηνυμάτων ως προς την παραγωγή και την προοπτική της μετά από ένα διάστημα όπου υπήρξε έντονη αβεβαιότητα για το εάν η πλανητική παραγωγή θα μπορούσε να ανταποκριθεί στην ισχυρή ζήτηση που είχε διαμορφωθεί κατά τους τελευταίους μήνες. 
Η απόφαση του Αμερικανού Προέδρου να αποχωρίσει από την διεθνή συμφωνία για τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν ενέτεινε περαιτέρω την αβεβαιότητα των αγορών λόγω των αρνητικών επιπτώσεων που θα είχε η συγκεκριμένη κίνηση στην παραγωγή και τις εξαγωγές ιρανικού αργού. Το κλίμα ανησυχίας ενισχύθηκε από την ραγδαία πτώση της παραγωγής της Βενεζουέλας αλλά και από την αναστάτωση που προκάλεσε η πρόσφατη συζήτηση των χωρών μελών - και μη - του ΟΠΕΚ, να άρουν μερικώς τον περιορισμό παραγωγής πετρελαίου κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μια τέτοια αύξηση θα διαμορφώσει το ποσοστό συμμόρφωσης με τις παγκόσμιες μειώσεις παραγωγής στο 100% από το 152% που είναι σήμερα.  
Η πληροφορία αυτή, δηλ. μιας πιθανής αύξησης της παραγωγής από τους OPEC and partners, υπήρξε ικανή να αναποδογυρίσει την αγορά, επαναφέροντας μια αβεβαιότητα ως προς το σημείο ισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης και ανόδου ή μη των αποθεμάτων. Εξ ου και η πρόσφατη υποχώρηση των τιμών κατά 7,5% και η μερική επανάκαμψη πριν δυο ημέρες, επαναφέροντας τη μεταβλητότητα στην ημερήσια διάταξη.
Οι τελευταίες εξελίξεις των τιμών πετρελαίου
Το brent υποχωρεί 0,95% στα 76,08 δολάρια το βαρέλι, ενώ το west texas intermediate διαμορφώνεται 0,52% χαμηλότερα, στα 65,47 δολάρια το βαρέλι.
Αναλυτής commodities της UBS Wealth Management ανέφερε ότι οι επενδυτές θα ήθελαν μεγαλύτερη σαφήνεια από τον OPEC σχετικά με την αύξηση της παραγωγής. 
Το brent έχει υποχωρήσει σχεδόν 5% από το τέλος Μαΐου λόγω των ειδήσεων ότι η Σαουδική Αραβία –η de facto επικεφαλής του OPEC- και η Ρωσία, ήταν κοντά σε μια συμφωνία για την αύξηση της παραγωγής.
Τον προηγούμενο μήνα το brent διαμορφώθηκε στο συμβολικό όριο των 80 δολαρίων το βαρέλι για πρώτη φορά από το Νοέμβριο του 2014, κυρίως λόγω της απόφασης του προέδρου των ΗΠΑ να αποχωρήσει από την διεθνή συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν.
Τέλος να σημειώσουμε ότι οι υπουργοί χωρών εντός και εκτός του ΟΠΕΚ θα συναντηθούν στη Βιέννη στις 22-23 Ιουνίου όπου και θα ληφθεί η τελική απόφαση του τι μέλλει γενέσθαι.