Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018

Alarm για την επάρκεια σε φυσικό αέριο - Εκτακτη σύσκεψη της ομάδας διαχείρισης κρίσεων ενόψει "μίνι" καύσωνα

Αντιμέτωπο με το πρώτο θερινό crash test βρίσκεται το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, το οποίο καλείται λόγω συγκυρίας, χωρίς πολλές εφεδρείες, να καλύψει την κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης από την αδιάλειπτη χρήση των κλιματιστικών εξαιτίας του επικείμενου "μίνι καύσωνα".




Σύμφωνα με τις προβλέψεις το ενεργειακό σύστημα καλείται μέσα στα επόμενα 24ωρα να αντιμετωπίσει θερμοκρασίες που θα φτάσουν και ίσως ξεπεράσουν, τους 37 βαθμούς κελσίου μέχρι και αύριο.
Αυτος ακριβώς είναι και ο λόγος που σήμερα συγκαλείται σύμφωνα με τις πληροφορίες του "Energypress", σύσκεψη της ομάδας αντιμετώπισης κρίσεων, όπου θα παρευρεθούν εκπρόσωποι μεταξύ άλλων από τη ΡΑΕ και από ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ και ΑΔΜΗΕ, καθώς σε αυτή τη πρώτη θερινή δοκιμασία, η επάρκεια φυσικού αερίου είναι οριακή για τέσσερις λόγους.
  • Οι εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας είναι κλειστές, και αυτό προκειμένου να γίνει η επέκταση της επένδυσης, και τα έργα αναβάθμισης που βρίσκονται σε εξέλιξη.
  • Το καλώδιο διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας με την Ιταλία θα βρίσκεται σε συντήρηση μέχρι και τις 21 Ιουνίου.
  • Ακριβώς λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας, αναμένεται αυξημένη κατανάλωση ρεύματος σε κλιματιστικά, και άρα αυξημένη λειτουργία των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο.
  • Και τέλος, ακριβώς επειδή την περίοδο αυτή, οι τιμές ρεύματος είναι υψηλές στις περιφερειακές αγορές, μεγάλες ποσότητες εξάγονται προς το Βορρά.
Τέσσερις λόγοι, οι οποίοι κρίνονται αρκούντως επαρκείες προκειμένου οι αρμόδιοι φορείς, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΣΦΑ, και ΔΕΠΑ και άλλοι, να τεθούν σε κατάσταση ετοιμότητας ώστε να διασφαλίσουν την επάρκεια ισχύος, δίχως φυσικά αυτό να σημαίνει ότι η κατάσταση δεν είναι αντιμετωπίσιμη.
Στον αντίποδα βέβαια, ο πρώτος έστω και μικρός καύσωνας, είναι εδώ, και κρίνεται απαραίτητο να αξιολογηθούν οι δυνατότητες του ενεργειακού συστήματος της χώρας, πολλώ δε μάλλον σε μια στιγμή όπου οι τιμές χονδρικής στο ρεύμα, έχουν πάρει φωτιά.
Ειδικά μετά το Μάϊο, οι τιμές των ρύπων CO2 έχουν πάρει την ανηφόρα, ενώ και οι τιμές του πετρελαίου – φυσικού αερίου έχουν ανέβει, διατηρούμενες πλέον σε πολύ υψηλά επίπεδα. Σαν αποτέλεσμα, έχουν πάρει την ανιούσα οι τιμές μελλοντικών συμβολαίων ρεύματος, τόσο στη Γερμανία που "καθοδηγεί" τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, όσο και στις περιφερειακές αγορές που επηρεάζουν άμεσα τη χώρα μας, όπως στην Ουγγαρία, από την οποία και διαμορφώνονται οι τιμές στις Βαλκανικές χώρες με τις οποίες έχουμε διασυνδέσεις, αλλά και στην Ιταλία. Χαρακτηριστικό είναι ότι στη γερμανική αγορά οι τιμές ανέβηκαν κατά περίπου 10 €/MWh μέσα σε ένα μήνα, ενώ χθες στην Ιταλία, συμβόλαια για παράδοση ρεύματος τον Ιούλιο έκλεισαν στα 75 €/MWh.
Είναι προφανές ότι οι ακριβές τιμές στις γειτονικές περιφερειακές αγορές κάνουν ελκυστική την απόδοση των εξαγωγών, πιέζοντας ακόμα περισσότερο προς τα πάνω τις τιμές. Χαρακτηριστικό είναι ότι στη χώρα μας έχουμε επίσης ένα νέο επίπεδο, υψηλότερων τιμών, με την Οριακή Τιμή Συστήματος, δηλαδή τη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος, να καταγράφει μέσον όρο στα 56,33 ευρώ /MWh  τον Μάϊο, ενώ για τον Ιούνιο τα συμβόλαια κλείνονται στα 59 ευρώ /MWh.
ΡΑΕ  και Διαχειριστές αλλά και όσοι εμπλέκονται με την ασφάλεια του ενεργειακού συστήματος της χώρας αξιολογούν όλα τα παραπάνω ως "καμπανάκια", και έκριναν σκόπιμο να συγκαλέσουν για σήμερα μια πρώτη σύσκεψη. Δίχως η κατάσταση να είναι κρίσιμη, εντούτοις αυτή δείχνει πως με μια μικρή άνοδο της θερμοκρασίας, και εφόσον συντρέχουν μια σειρά παράγοντες, όπως η κλειστή Ρεβυθούσα, μπορεί να δημιουργηθούν από το πουθενά προβλήματα.
Στη περυσινή του πάντως έκθεση ο ΑΔΜΗΕ, όταν και είχε εκδώσει τη "Μελέτη Επάρκειας Ισχύος" για την περίοδο 2017-2027, επεσήμαινε τον κίνδυνο να μετατραπεί η Ελλάδα σε εισαγωγική χώρα ηλεκτρικής ενέργειας, από αυτάρκης που ήταν κάποτε, με αυξημένο πλέον τον κίνδυνο για μπλακ άουτ. Η μελέτη μάλιστα έκανε λόγο για τους σοβαρούς κινδύνους σχετικά με την επάρκεια ηλεκτρισμού στη χώρα, εξαιτίας της ταυτόχρονης απόσυρσης των μονάδων των λιγντικών σταθμών ΑΗΣ Καρδιάς και ΑΗΣ Αμυνταίου, καθόλη τη διάρκια της διετίας 2020-2021.
ΠΗΓΗ : energypress