Το επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου υλοποιείται κανονικά, χωρίς να επηρεάζεται από τους δασμούς και το νέο εμπορικό πόλεμο, ανέφερε ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Πέτρος Τζανετάκης, αναλύοντας τα αποτελέσματα του ομίλου και τα από εδώ και πέρα επιχειρηματικά του ανοίγματα.
«Το πρόγραμμα μας δεν αναμένεται να πληγεί από την αβεβαιότητα που επικρατεί στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς για το που βρίσκονται οι συζητήσεις Motor Oil - ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, καθώς και για το αν οι επαφές εστιάζονται μόνο στο σκέλος της προμήθειας (Ηρων) ή επεκτείνονται και στις μονάδες φυσικού αερίου, άφησε να εννοηθεί ότι αφορούν τα πάντα. «Αν ήσασταν στη δική μας θέση, θα μιλούσατε για ένα θέμα ή για όλα;», διερωτήθηκε χαρακτηριστικά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι συζητήσεις αφορούν το συνολικό πακέτο της δραστηριότητας στην ηλεκτροπαραγωγή. Και προσέθεσε ότι «όλοι οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας μιλάμε μεταξύ μας και καταρτίζουμε διάφορα σενάρια».
Στο κεφάλαιο του μετασχηματισμού του ομίλου, ανέφερε ότι συνεχίζει να βαδίζει στη κατεύθυνση εμπλουτισμού του portfolio του με έμφαση στην ηλεκτροπαραγωγή, την ηλεκτροκίνηση, την κυκλική οικονομία, το convenience retail, τις ΑΠΕ και τα μεγάλης κλίμακας PPA.
Στο σκέλος της πράσινης ενέργειας και της θυγατρικής MORE, αναφέρθηκε στην επιτάχυνση του επενδυτικού ρυθμού, φέρνοντας ως παράδειγμα την εξαγορά της VENTUS, από την οποία η Motor Oil απέκτησε χαρτοφυλάκιο 240 MW, κυρίως από αιολικά πάρκα αλλά και 50 MW φωτοβολταϊκών. Σαν στόχος παραμένει η εγκατεστημένη ισχύς 2,5 GW έως το 2030, με ενδιάμεσο σταθμό τα 1,6 GW μέχρι το 2027. Το συγκεκριμένο ενεργειακό χαρτοφυλάκιο αναμένεται να αποφέρει EBITDA της τάξης των 200 εκατ. ευρώ ετησίως στο τέλος της πρώτης φάσης.
Το βάρος πέφτει και στην ανάπτυξη της Unagi, (το 75% της οποίας ανήκει εδώ και μια διετία στη θυγατρική της Motor Oil), η οποία ελέγχει το πλειοψηφικό πακέτο ενός portfolio φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 1,5 GW. Τα έργα θα αρχίσουν σταδιακά να μπαίνουν σε λειτουργία το 2026 και το 2027, ενισχύοντας περαιτέρω τη θέση του ομίλου στην «πράσινη» ελληνική αγορά. Πρόκειται για 16 φωτοβολταϊκούς σταθμούς στη Μακεδονία και τη Στερεά Ελλάδα μέσω τριών θυγατρικών (SPV).
Στο θέμα των συμβολαίων PPAs (Power Purchase Agreements) τόσο με μεγάλες βιομηχανίες όσο και με ομάδες αγροτών στη Θεσσαλία, ο κ. Τζανετάκης μίλησε για πολύ συγκεκριμένους χρονικούς στόχους.
«Πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2026 - αρχές του 2027», σημείωσε και πρόσθεσε ότι η Motor Oil έχει ήδη προβεί σε παραγγελίες για πάνελ από την Κίνα, ενόψει πιθανών εμπορικών περιορισμών και δασμών.
Σχολιάζοντας το θέμα που απασχολεί την αγορά και αφορά τις περικοπές πράσινης ενέργειας, ο κ. Τζαννετάκης απάντησε πως «οι περικοπές στα εν λόγω πάρκα είναι ελάχιστες. «Ήταν προϋπόθεση αυτό όταν ξεκινήσαμε να χτίζουμε το project, έχει συμβατικά δεσμευτεί το κράτος ότι δεν θα έχουμε σημαντικές περικοπές».
(euro2day.gr)