Στη Βουλγαρία επιδιώκει να επεκτείνει τη δραστηριότητά της στις ΑΠΕ, η Helleniq Energy σύμφωνα με πηγές, στο πλαίσιο της στρατηγικής της για διεθνοποίηση της παραγωγής ενέργειας και ενίσχυσης της παρουσίας της στις ΑΠΕ.
Μετά τη Ρουμανία, η Βουλγαρία είναι η επόμενη αγορά των Βαλκανίων στην οποία εξετάζει ευκαιρίες τόσο σε φωτοβολταϊκά όσο και σε αιολικά. H Helleniq Energy σχεδιάζει συνολικά επενδύσεις 4 δις, για την επόμενη πενταετία, στο πλαίσιο υλοποίησης του στρατηγικού της σχεδίου για μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος, εκσυγχρονισμού της διύλισης και εμπορίας πετρελαιοειδών και τη δημιουργία ενός νέου πυλώνα που αφορά τη "νέα" ή "πράσινη" ενέργεια, που αφορά τον ηλεκτρισμό, τις ανανεώσιμες πηγές.
Επενδύσεις 1 δισ το 2025
Το 2025 οι επενδύσεις της εταιρείας θα φτάσουν το 1 δις. ευρώ, και θα αφορούν τη συντήρηση και ανάπτυξη του διυλιστηρίου, την εξαγορά της Elpedison, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο τρίμηνο και την ανάπτυξη των ΑΠΕ.
Την προηγούμενη τετραετία οι επενδύσεις της εταιρείας ήταν 1,6 δις. ευρώ από τα οποία το 1/3 έγιναν στις ΑΠΕ. Ειδικά στα φωτοβολταϊκά έχει επενδύσει 500 εκ. στην προηγούμενη τριετία και σήμερα είναι ο δεύτερος σε μέγεθος παραγωγός ενέργειας από φ/β στη χώρα.
Η Helleniq Renewables ενίσχυσε το χαρτοφυλάκιο της στη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς, φτάνοντας τα 494 μεγαβάτ σε λειτουργία ενώ τον τελευταίο χρόνο προστέθηκαν 110 MW στην Ελλάδα και 26 MW στην Κύπρο.
Η κατανομή του χαρτοφυλακίου
Το συνολικό pipeline έργων προς ανάπτυξη του Ομίλου φτάνει τα 5.2 GW με το 49% αυτών να είναι φωτοβολταϊκά, το 8% αιολικά, 26% μπαταρίες (BESS), 7% υβριδικά και 10% αντλησιοταμίευση (έχει αδειοδοτηθεί ως γνωστόν για μια μονάδα ισχύος 538 MW στην περιοχή των Γρεβενών).
Στην ανάγκη αύξησης των επενδύσεων στην ενεργειακή μετάβαση, τις διεθνείς προκλήσεις, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τον εξηλεκτρισμό, αναφέρθηκε ο Γιώργος Αλεξόπουλος Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος στη Helleniq Energy.
"Η ενεργειακή μετάβαση απαιτεί τεράστιες επενδύσεις. Το 2023, οι επενδύσεις στον τομέα της ενεργειακής μετάβασης ανήλθαν σε 2,1 τρισεκατομμύρια, ενώ οι επενδύσεις στη συμβατική ενέργεια σε 1,1 τρισεκατομμύρια. Για να επιτευχθούν οι στόχοι για την κλιματική αλλαγή, οι επενδύσεις πρέπει να διπλασιαστούν» σημείωσε.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι η ενεργειακή μετάβαση καθοδηγείται από δύο βασικούς παράγοντες: Πρώτον, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και, δεύτερον, τις τεχνολογικές εξελίξεις. "Η ενεργειακή μετάβαση χρειάζεται ένα καλά μελετημένο σχέδιο, το οποίο να εξισορροπεί το γνωστό τρίπτυχο: κόστος ενέργειας, ενεργειακή ασφάλεια και κλιματική αλλαγή.
Άρα, λοιπόν, είναι προς συμφέρον όλων μας να διαχειριστούμε την ενεργειακή μετάβαση με τέτοιο τρόπο ώστε να ελαχιστοποιήσουμε το κόστος" υπογράμμισε.
www.worldenergynews.gr