Το Ιράν έχει αναθέσει συμβάσεις 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων (4 εταιρείες τα έλαβαν για να αναστρέψει τη δραματική προβλεπόμενη μείωση της παραγωγής από τη μεγαλύτερη δεξαμενή φυσικού αερίου στον κόσμο, σύμφωνα με ανάλυση που κάνει ο Simon Watkins στο OilPrice.com.
Πρόκειται για το κοίτασμα του στο Νότιο Παρς. Αυτό εκτείνεται σε 3.700 τετραγωνικά χιλιόμετρα και κατέχει εκτιμώμενα 14,2 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (tcm) αποθεμάτων φυσικού αερίου συν 18 δισεκατομμύρια βαρέλια συμπυκνώματος αερίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ασιατικό κράτος αντιμετωπίζει δυσκολίες μετά τις κυρώσεις των ΗΠΑ.
Το κοίτασμα του Κατάρ
Το άλλο μέρος της τεράστιας δεξαμενής φυσικού αερίου είναι ο Βόρειος Θόλος (ή «Βόρειο Πεδίο») του Κατάρ έκτασης 6.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Αποτελεί θεμέλιο λίθο του κορυφαίου (παγκοσμίως) εξαγωγέα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
Από αυτή την άποψη, το Κατάρ βρίσκεται στη μέση ενός προγράμματος για την ενίσχυση της παραγωγής από την πλευρά του στη δεξαμενή South Pars/North Dome μέσω τεχνικών ενίσχυσης της πίεσης.
Αυτό μόνο θα επιδεινώσει τις προοπτικές παραγωγής για το Ιράν, σύμφωνα με το υπουργείο Πετρελαίου του.
Οι επιδόσεις… του κοιτάσματος στο Νότιο Παρς
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ιρανικής κυβέρνησης, ολόκληρη η τοποθεσία στο Νότιο Παρς παράγει σήμερα περίπου 700 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm/d) την ημέρα.
Εκτός από το ότι παράγει σχεδόν το 80% της παραγωγής φυσικού αερίου του Ιράν, αντιπροσωπεύει επίσης περίπου το 40% των συνολικών εκτιμώμενων 33,8 tcm αποθεμάτων φυσικού αερίου (κυρίως που βρίσκονται στις νότιες περιοχές Fars, Bushehr και Hormozgan).
Προβλέψεις για μείωση παραγωγής στο Νότιο Παρς
Το Υπουργείο Πετρελαίου του Ιράν προέβλεψε πρόσφατα ότι η μείωση της παραγωγής θα είναι περίπου 28 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως (mcm/y) από το 2027 και μετά (πτώση περίπου 1%).
Πρόσθεσε ότι αυτό μπορεί να αυξηθεί σε απώλεια 42 mcm/έτος μετά το 2029 (πτώση 1,6% ετησίως).
Ωστόσο μια ανώτερη πηγή που συνεργάζεται στενά με το υπουργείο, είπε αποκλειστικά στο OilPrice.com την περασμένη εβδομάδα ότι ενδέχεται να έχει «σημαντικές υποτιμήσεις, ανάλογα με τις μεταβλητές».
Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις από το ιρανικό Εθνικό Ταμείο Ανάπτυξης, η συνολική παραγωγή φυσικού αερίου του Ιράν θα μειωθεί κατά 25% (τουλάχιστον) τα επόμενα 10 χρόνια λόγω της πτώσης της πίεσης στα κοιτάσματα, με το South Pars να παρουσιάζει μείωση 30% κατά την περίοδο αυτή.
Ακόμη χειρότερη ήταν η πρόβλεψη που έκανε πέρυσι ο Mansour Daftarian, (πρόεδρος του Ιρανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου), ότι μέχρι το τέλος του 2026 ελλείψει σημαντικής αναβάθμισης στη συντήρηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο Νότιο Παρς, η ημερήσια παραγωγή φυσικού αερίου θα μπορούσε να μειωθεί έως και τα 200 mcm/d, αφήνοντας ένα σημαντικό κενό στην παροχή φυσικού αερίου για οικιακή θέρμανση και βιομηχανική κατανάλωση.
Ένας από τους βασικούς καθοριστικούς παράγοντες για το πόσο ακριβώς θα μειωθεί η παραγωγή φυσικού αερίου του Ιράν είναι ο τρόπος με τον οποίο οι εταιρείες που ανέθεσαν τα μεγάλα νέα συμβόλαια θα αναπτύξουν καθένα από τα πηγάδια.
Ζόρια… για το Ιράν τις κυρώσεις των ΗΠΑ
Σύμφωνα με την ιρανική πηγή, την περίοδο μεταξύ των αρχών του 2017 (όταν το Κατάρ ήρε το μακροχρόνιο μορατόριουμ στην παραγωγή από το δικό του North Dome και όταν οι ΗΠΑ αποχώρησαν μονομερώς από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης, το JCPOA, της «πυρηνικής συμφωνίας») τον Μάιο του 2018, το Ιράν και το Κατάρ είχαν εργαστεί για να αναλύσουν πλήρως τις δυνατότητές του.
«Αφού οι ΗΠΑ επέβαλλαν εκ νέου όλες τις κυρώσεις στο Ιράν μετά την αποχώρησή του από το JCPOA (συμφωνία για τον περιορισμό του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος με αντάλλαγμα την ελάφρυνση των κυρώσεων και άλλες διατάξεις), οι τοπικές ιρανικές εταιρείες που ανέλαβαν δεν μπόρεσαν να ανταπεξέλθουν εκεί που είχαν σταματήσει οι ξένες εταιρείες», είπε στο OilPrice.com.
Δυστυχώς για το Ιράν, η επιλογή πρόθυμων εταίρων του για να το βοηθήσει στην αποτροπή τέτοιων ολέθριων μειώσεων της παραγωγής φυσικού αερίου έχει γίνει εσχάτως πολύ πιο περιορισμένη.
Η βοήθεια της Κίνας για τη χώρα με την οποία είχε υπογράψει την «25ετή Συνολική Συμφωνία Συνεργασίας Ιράν-Κίνας», έχει μειωθεί σημαντικά ως αποτέλεσμα του μεγαλύτερου ελέγχου της σχέσης από τις ΗΠΑ.
Εν τω μεταξύ, το πρόγραμμα της Ουάσιγκτον να ασκήσει τη μέγιστη πίεση στο Ιράν επεκτείνεται σε όλες τις εταιρείες και τα άτομα από οποιεσδήποτε χώρες συνδέονται με το εμπόριο πετρελαίου και φυσικού αερίου της Τεχεράνης.
«Ορισμένες από τις διαδικασίες που απαιτούνται για να ανατραπούν σημαντικά τα πράγματα στο South Pars θα μπορούσαν να γίνουν μόνο με τη χρήση τεχνολογίας, εξοπλισμού και τεχνογνωσίας που διατίθενται μόνο σε κορυφαίες δυτικές εταιρείες, όπως η TotalEnergies η οποία συμμετείχε στη Φάση 11 (South Pars) πριν από την αποχώρηση των ΗΠΑ από το JCPOA», είπε η ιρανική πηγή αποκλειστικά στο OilPrice.com την περασμένη εβδομάδα.
Οι 4 εταιρείες που έλαβαν τα 17 δισ. δολ.
Σημειώνεται ότι, οι 4 εταιρείες που έλαβαν τα βραβεία 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων (επίσημα τουλάχιστον) είναι η Petropars, η MAPNA Group, η Oil Industries Engineering and Construction και το Κατασκευαστικό Αρχηγείο Khatam al-Anbiya του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (Khatam).
Συνέπειες και μήνυμα για τη Ρωσία
Οι ρωσικές εταιρείες θα λάβουν τώρα έως και 35% της αυξημένης παραγωγής με έκπτωση 30-35%, σύμφωνα με ιρανική πηγή.
«Ανεπίσημα, τα άμεσα σχόλια του Υπουργείου Πετρελαίου σχετικά με την προβλεπόμενη πτώση της παραγωγής φυσικού αερίου από το Νότιο Παρς ήταν ένα μήνυμα προς τη Ρωσία ότι οι εταιρείες της (στις οποίες παρέδωσε τα σχετικά συμβόλαια από το 2019 έως το 2024 από το Khatam) θα πρέπει επιτέλους να τα βγάλουν πέρα και να σημειώσουν ουσιαστική πρόοδο.
Οι ρωσικές εταιρείες θα λάβουν τώρα έως και 35% της αυξημένης παραγωγής με έκπτωση 30-35% χρησιμοποιώντας την κινούμενη μέση τιμή 6 μηνών.
Η τελική οικονομική δομή της συμφωνίας είναι ακόμα ρευστή, αλλά οι Ρώσοι δεν θα χάσουν χρήματα από τη συμφωνία και θα εξασφαλίσουν επίσης τον αδιαμφισβήτητο έλεγχο των επιπέδων παραγωγής φυσικού αερίου του South Pars και της τιμής στην οποία πωλείται», είπε η.
www.worldenergynews.gr