Η Βουλγαρία βρίσκεται στο «κάδρο» της Helleniq Energy, ώστε να αποτελέσει την τέταρτη κατά σειρά αγορά του εξωτερικού, στην οποία θα προχωρήσει σε επενδύσεις σε ΑΠΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η είσοδος στη βουλγαρική αγορά ΑΠΕ μπορεί να γίνει είτε με οργανική ανάπτυξη, είτε με εξαγορές.
Επίσης, ο Όμιλος «βλέπει» και τις δύο βασικές τεχνολογίες, δηλαδή δεν αποκλείει την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών ή και αιολικών πάρκων στη χώρα. Σε κάθε περίπτωση, αναζητά μεγάλα έργα της τάξης των 200-300 MW, τα οποία θα ενισχύσουν εξαρχής το «πράσινο» αποτύπωμά του στη γειτονική αγορά και θα δώσουν ώθηση στο portfolio των έργων που ήδη διαθέτει.
Υπενθυμίζεται ότι η Helleniq Energy έχει ήδη παρουσία στις αγορές ΑΠΕ τεσσάρων αγορών εκτός συνόρων. Η αρχή έγινε με την Κύπρο, όπου διαθέτει φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 40 MW, με σχέδιο το χαρτοφυλάκιο στη χώρα να ενισχυθεί έως τα 100 MW.
Σημαντικούς στόχους έχει θέσει για τη Ρουμανία, όπου έχει συνάψει δύο deal για την ανάπτυξη έργων έως 800 MW. To πρώτο deal, που είναι δεσμευτική συμφωνία, έχει συναφθεί με τη Metlen, για την απόκτηση τεσσάρων έργων συνολικής ισχύος 211 MW. Επίσης, η εταιρεία έχει αναπτύξει ένα φωτοβολταϊκό 40 MW στη Βόρεια Μακεδονία, στις εγκαταστάσεις της OKTA, όπου βρίσκεται στα σκαριά ένα δεύτερο, μεγαλύτερο έργο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Όμιλος σκανάρει τις αγορές της Βόρειας Μακεδονίας και της Ρουμανίας για νέα έργα, στην περίπτωση της δεύτερης θέλοντας να αξιοποιήσει το πλούσιο αιολικό δυναμικό της χώρας, το οποίο δίνει τη δυνατότητα για μεγάλη παραγωγή και διεσπαρμένη σε όλο το 24ωρο. Προς ώρας δεν υπάρχουν σκέψεις για επέκταση και σε κάποια άλλη από τις γειτονικές χώρες, όπως την Ιταλία ή την Κροατία.
Η Helleniq Energy έκλεισε το 2024 με εν λειτουργία χαρτοφυλάκιο 494 MW στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Όσον αφορά τη χώρα μας, ορόσημο για το 2024 αποτέλεσε η έναρξη λειτουργίας των 6 φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 110 MW, που εξαγόρασε από τη Lightsource και για τα οποία έχουν συναφθεί PPAs με μεγάλο διεθνή Όμιλο.
Στο πλαίσιο του Vision 2025, στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2026 να βρίσκονται εν λειτουργία έργα ΑΠΕ άνω του 1 GW, χαρτοφυλάκιο το οποίο θα ενισχυθεί στα 2 GW μέχρι το 2030. Αυτή τη στιγμή το χαρτοφυλάκιο των μονάδων που έχουν ηλεκτρισθεί, ή είναι έτοιμα για κατασκευή, αθροίζει ισχύ 1 GW. Το 42% αφορά έργα με λειτουργική ενίσχυση, το 54% με corporate PPAs και το 5% προορίζεται για συμμετοχή απευθείας στην αγορά.
Την ίδια στιγμή, πρόκριμα για εξέλιξη της Helleniq Energy σε «πράσινο» utility αποτελεί η απόκτηση του 100% της Elpedison. Η 100% πλέον θυγατρική του Ομίλου όχι μόνο «εισφέρει» δύο μονάδες αερίου στο ηλεκτροπαραγωγικό δυναμικό της Helleniq Energy, συνολικής ισχύος 820 MW, αλλά δημιουργεί και μία «δεξαμενή» υποψήφιων πελατών για την παραγωγή του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ που δρομολογείται.
Ο λόγος είναι πως, χάρις στη δραστηριοποίηση της Elpedison στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, η Helleniq Energy αποκτά απευθείας πρόσβαση σε σημαντικό αριθμό καταναλωτών, με τους οποίους μπορεί να συνάψει «πράσινα» PPAs με τα έργα τα οποία αναπτύσσει. Έτσι, διευρύνει τις δυνατότητες για εμπορική αξιοποίηση των επόμενων επενδύσεων στις ΑΠΕ που προγραμματίζει. Μάλιστα, όπως έχει δηλώσει η διοίκηση του Ομίλου, στόχος είναι να διευρυνθεί τα μερίδια της Elpedison στην εγχώρια λιανική. Εκτιμάται ότι είναι εφικτό το ποσοστό της να αυξηθεί στο 10%, μέχρι το 2026, μόνο με οργανική ανάπτυξη.
Η σύμβαση αγοραπωλησίας, για την απόκτηση του 50% της Elpedison από την Edison, υπεγράφη πριν από λίγα 24ωρα. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές της Helleniq Energy, πρόκειται για το πρώτο βήμα προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταβίβασης, ενώ θα ακολουθήσει εντός του Β’ Τριμήνου 2025 η έγκριση της συναλλαγής από τις Ρυθμιστικές Αρχές. Το επόμενο βήμα θα είναι η αλλαγή ονομασίας της Elpedison, που αναμένεται το Γ’ Τρίμηνο του έτους.
Όπως αναφερόταν στο δελτίο τύπου της Helleniq Energy τον Δεκέμβριο, όπου ανακοινωνόταν το κλείσιμο της συμφωνίας για την εξαγορά του 50%, το τίμημα θα ανέλθει σε περίπου 164 εκατομμυρίων ευρώ, με πιθανές αναπροσαρμογές ύψους έως 31 εκατομμυρίων ευρώ. Το τελικό ποσό μένει να καθοριστεί επακριβώς, καθώς εκκρεμούν μικρές τροποποιήσεις στον ισολογισμό της Elpedison από πληρωμές που της οφείλονται.