Δευτέρα 7 Απριλίου 2025

Ραγδαία πτώση στις τιμές πετρελαίου και αερίου φέρνει ο εμπορικός πόλεμος - Αναταραχή στον αμερικανικό κλάδο

Ανώμαλη προσγείωση από τα 75 στα 64,5 δολάρια ανά βαρέλι σημείωσε αυτή την εβδομάδα η τιμή του αργού πετρελαίου Brent, μετά τους νέους δασμούς της κυβέρνησης Τραμπ. 



Το αμερικανικό WTI βρέθηκε την Παρασκευή λίγο πάνω από τα 60 δολάρια, έχοντας χάσει σχεδόν 10%.

Αντίστοιχα, έντονη ήταν η πτώση και στο ευρωπαϊκό φυσικό αέριο, καθώς το συμβόλαιο TTF έπεσε από τα 41 στα 36 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Όπως είναι φυσικό, η αβεβαιότητα και το αρνητικό οικονομικό κλίμα επηρεάζουν έντονα τις προσδοκίες για τη ζήτηση στο πετρέλαιο και το αέριο. Ανατρέπονται έτσι οι παραδοχές του κλάδου, εν μέσω φόβων για ύφεση στην οικονομία.

Συγκεκριμένα στην περίπτωση του πετρελαίου, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο κλάδος δεν εμφανίζεται καθόλου ευχαριστημένος από τα πρώτα δείγματα γραφής του Αμερικανού προέδρου. Άλλωστε, το σύνθημα "drill baby, drill" ελάχιστα ενδιαφέρει τις πετρελαϊκές που στόχος τους δεν είναι η επίτευξη των μέγιστων δυνατών ποσοτήτων, αλλά η διαμόρφωση του μέγιστου κέρδους.

Στην πράξη, υπάρχουν ορισμένες αποφάσεις που ευνοούν τις δραστηριότητες, όπως η ευκολότερη αδειοδότηση και η δυνατότητα παραγωγής σε δημόσιες γαίες. Όμως, οι δασμοί και η υπόλοιπη πολιτική του Λευκού Οίκου αυξάνουν αισθητά τα κόστη των πετρελαϊκών, τόσο εντός όσο και εκτός των ΗΠΑ.

Για παράδειγμα, ο ακριβότερος χάλυβας ανεβάζει το κόστος της κάθε γεώτρησης, μια ανοδική τάση που είχε αρχίσει ήδη να επιταχύνεται κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2024 και πλέον λαμβάνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις.

Την παραπάνω πραγματικότητα εξέφρασαν πρόσφατα ανώνυμα οι εκπρόσωποι των πετρελαϊκών στην περιοδική έρευνα της αγοράς που πραγματοποιούν οι αρχές στο Ντάλας του Τέξας. Ενδεικτικά, οι περισσότερες δηλώσεις τους ήταν αρνητικές προς την κυβερνητική πολιτική, ενώ αρκετοί προειδοποίησαν για τις μακροχρόνιες συνέπειες για την εγχώρια παραγωγή. Πολλοί έκαναν λόγο για άνευ προηγουμένου αβεβαιότητα.

Οι πετρελαϊκές κλήθηκαν επίσης να υποβάλουν και το ποιο επίπεδο τιμής αργού πετρελαίου θεωρούν ικανό να στηρίξει τις επενδύσεις. Όπως εκτιμούν, μια τιμή μεταξύ 50-60 δολαρίων ανά βαρέλι που οραματίζεται ο Τραμπ, δεν επαρκεί για να στηρίξει νέες επενδύσεις, οι οποίες μοιραία θα οδηγηθούν σε αναβολή. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονίσουμε ότι η σχιστολιθική παραγωγή βασίζεται σε συνεχείς νέες γεωτρήσεις προκειμένου να διατηρηθεί, άρα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη σε απότομες μεταβολές του ευρύτερου περιβάλλοντος.

Αν στα παραπάνω προσθέσουμε τις συνέπειες της πολιτικής της Ουάσιγκτον για τη ζήτηση, τότε διαμορφώνεται μια προβληματική εικόνα για τον πετρελαϊκό τομέα στη χώρα. Ενισχύεται έτσι η άποψη μερίδας των ειδικών ότι η αμερικανική παραγωγή βρίσκεται σήμερα σε ένα υψίπεδο και θα αρχίσει να μειώνεται αισθητά από εδώ και πέρα.

Ενδεικτική είναι η εκτίμηση της HFI Research ότι αν παγιωθεί μια τιμή WTI στα 65$, τότε η αμερικανική παραγωγή θα υποχωρήσει κατά 350.000 βαρέλια/ημέρα. Σε περίπτωση που η τιμή πέσει ακόμα περισσότερο, στα 60$, τότε η διάβρωση θα είναι της τάξης των 600.000 βαρελιών.

Τέλος, οι αμερικανικές πετρελαϊκές δεν βρίσκουν διέξοδο ούτε στο φυσικό αέριο, το οποίο συνεχίζει να εμπορεύεται για "ψίχουλα" σε αρκετά σημεία της εγχώριας αγοράς. Η παραγωγή ξεπερνά κατά πολύ τη ζήτηση, ενώ δεν υπάρχουν ακόμα επαρκείς διέξοδοι για να διοχετευτεί στο εξωτερικό. Ως αποτέλεσμα, παρατηρούνται περίοδοι που οι εταιρείες έρχονται αντιμέτωπες με αρνητικές τιμές και αναγκάζονται έτσι να πληρώσουν για να το ξεφορτωθούν.

Πλέον, απομένει να φανεί αν οι δασμοί ήταν απλά ένα πυροτέχνημα και θα ανακληθούν στο επόμενο διάστημα ή αν θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα. Πάντως, ως έχουν αυτή τη στιγμή τα πράγματα, "ο εκάστοτε διευθύνων σύμβουλος στο σχιστολιθικό πετρέλαιο είναι αδύνατον να πείσει το Δ.Σ. ότι πρέπει να ανεβάσει η εταιρεία τους την παραγωγή πετρελαίου", παρατηρεί η HFI.