Η Ελλάδα έχει αναδειχθεί πλέον σε εξαγωγέα ενεργειακής ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, δήλωσε σήμερα στο Φόρουμ των Δελφών ο υπουργός ΠΕΝ, Σταύρος Παπασταύρου.
Όπως τόνισε, ρόλος της χώρας μας είναι η σταθερότητα, να δημιουργήσουμε σε συνεργασία με τη Βουλγαρία, την Κύπρο, το Ισραήλ και άλλες χώρες ένα πλαίσιο συνεργασίας τα επόμενα χρόνια.
Αναφερόμενος στο ενδιαφέρον της Chevron για έρευνες υδρογονανθράκων, ο υπουργός ανέφερε ότι αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης, όμως είναι προς το παρόν μια εκδήλωση ενδιαφέροντος και η Πολιτεία πρέπει να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις για να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία πριν το τέλος του φετινού έτους.
Η πρώτη υπουργική υπεγράφη ήδη την περασμένη εβδομάδα, ενώ η επόμενη που, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΕΝ, αφορά τις ακριβείς συντεταγμένες των οικοπέδων, πρόκειται να υπογραφεί αύριο, Παρασκευή. Ακολούθως, ως τα τέλη Απριλίου θα δημοσιευτεί στην εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο διαγωνισμός και προβλέπεται να ολοκληρωθεί ως τα τέλη Αυγούστου. Εν συνεχεία, θα υποβληθεί στη Βουλή για επικύρωση.
Σχετικά με τις τουρκικές αντιδράσεις, ο κ. Παπασταύρου τόνισε ότι οι περιοχές νότια της Κρήτης δεν έχουν σχέση με τις παράνομες διεκδικήσεις της Τουρκίας και το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Άρα δεν έχει καμία βάση η όποια αντίδραση της Τουρκίας. Σε κάθε περίπτωση, η Chevron έχει κάνει τους γεωπολιτικούς υπολογισμούς της και πάντα κινείται προσεκτικά προκειμένου να εκφράσει το ενδιαφέρον της για κάποια περιοχή.
Μιλώντας για τον Great Sea Interconnector, δήλωσε ότι είναι ένα κρίσιμο έργο, το οποίο θα τελειώσει την απομόνωση της Κύπρου. "Συνεργαζόμαστε με την Κύπρο, το σχέδιο έχει πολλά στοιχεία, τα οποία δεν επιτρέπουν δημόσιες συζητήσεις. Επίσης, απαιτεί θεσμική διαχείριση με τους εταίρους μας και την Κομισιόν", τόνισε ο υπουργός αποφεύγοντας έτσι να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία επανέναρξης των εργασιών.
Τέλος, σε ό,τι αφορά το ζήτημα των υψηλών τιμών ηλεκτρισμού στη ΝΑ Ευρώπη, ο υπουργός τόνισε ότι "πέρυσι η Ευρώπη πιάστηκε με κατεβασμένα τα παντελόνια. Χρειάστηκαν δύο μήνες για να γίνει συνάντηση στις Βρυξέλλες για το θέμα. Οι χώρες της περιοχής ζητούν συγκεκριμένες δράσεις που θα επιτρέψουν μια πραγματικά ενωμένη ευρωπαϊκή αγορά".