Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2025

Ενέργεια: Με τα 55 ευρώ φλερτάρει το φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά (pics)

Με τα 55 ευρώ η μεγαβατώρα φλερτάρει η τιμή του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά, συνεχίζοντας την ανοδική πορεία του τελευταίου διαστήματος.




Έτσι, χθες, στο σημείο αναφοράς του TTF, τα συμβόλαια παράδοσης τον Μάρτιο έκλεισαν στα 54,2 ευρώ/MWh, καταγράφοντας ημερήσια αύξηση κατά 1,5%.

Όπως όλα δείχνουν, με τα αποθέματα στις ευρωπαϊκές αποθηκευτικές εγκαταστάσεις να βρίσκονται πλέον σε χαμηλό επίπεδο και σε συνδυασμό με το σκηνικό γεωπολιτικής έντασης, η τιμή του «γαλάζιου χρυσού» δύσκολα θα αποκλιμακωθεί.

Την ίδια ώρα, στην ελληνική χρονδρεμπορική αγορά ρεύματος παρατηρείται τις τελευταίες μέρες μια σχετική σταθερότητα τιμών, πάντα βέβαια σε υψηλά επίπεδα.

Ειδικότερα, για σήμερα Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώνεται στα 136,54 ευρώ/MWh, με πτώση 6% σε σχέση με χθες που ήταν στα 142,25 ευρώ/MWh και ενώ στις 3 Φεβρουαρίου είχε φτάσει και τα 154,35 ευρώ/MWh. Για σήμερα η χαμηλότερη τιμή είναι στα 105 ευρώ/MWh και η υψηλότερη στα 174,28 ευρώ/MWh. Ένας από τους λόγους που παρουσιάζεται αυτή η σταθερότητα τις τελευταίες μέρες, είναι η αυξημένη παραγωγή των ΑΠΕ.

Έτσι, όσον αφορά το ενεργειακό μίγμα της ηλεκτροπαραγωγής, σήμερα οι ΑΠΕ παίρνουν ένα ελαφρύ προβάδισμα με συνολικό ποσοστό 45,62%, ενώ το φυσικό αέριο ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής με ποσοστό 44,02%. Από εκεί και πέρα, την τρίτη θέση καταλαμβάνει ο λιγνίτης με 5,43% και έπονται, -με ελάχιστη συμμετοχή-, τα υδροηλεκτρικά, με 1,99% και οι εισαγωγές με μόλις 1,37%.

Η Gazprom ανοίγει την «κάνουλα»

Πάντως, όπως μετέδωσε χθες το Bloomberg, η ρωσική Gazprom PJSC άρχισε να στέλνει ξανά φυσικό αέριο στη Σλοβακία μέσω του αγωγού TurkStream, χαλαρώνοντας ορισμένες ανησυχίες για τον εφοδιασμό, ένα μήνα μετά τη διακοπή των ροών μέσω Ουκρανίας.

Το ρωσικό αέριο έφτασε στη χώρα την 1η Φεβρουαρίου, δήλωσε στη Μπρατισλάβα ο Vojtech Ferencz, διευθύνων σύμβουλος της κρατικής εταιρείας κοινής ωφελείας Slovensky Plynarensky Priemysel AS, χωρίς να διευκρινίσει τους όγκους. Προανήγγειλε πάντως, ότι οι προμήθειες θα διπλασιαστούν από τον Απρίλιο, καθώς η χωρητικότητα των αγωγών μεταξύ Ουγγαρίας και Σλοβακίας θα αυξηθεί, ενισχύοντας τις ροές.

Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα διέκοψε τις παραδόσεις στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας στις αρχές του έτους, ενισχύοντας τους φόβους για την προσφορά καθώς ο κρύος καιρός αύξησε τη ζήτηση για θέρμανση, μειώνοντας τα αποθέματα σε ολόκληρη την περιοχή. Ο TurkStream, είναι πλέον ο μόνος αγωγός που φέρνει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη, αλλά δεν μπορεί να αντισταθμίσει πλήρως τις προηγούμενες ποσότητες. Αυτό είναι ένα πρόβλημα για μερικές χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο άσκησε πιέσεις για την ανανέωση της διέλευσης μέσω Ουκρανίας, λέγοντας ότι οι προμήθειες μέσω του ανατολικού γείτονά της θα εξακολουθήσουν να είναι οι πιο οικονομικές. Ωστόσο, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αρνήθηκε να εξετάσει οποιαδήποτε νέα συμφωνία που θα έστελνε τελικά χρήματα στα ρωσικά ταμεία.

Η επανέναρξη της διαμετακόμισης εξακολουθεί να είναι «ρεαλιστική», σύμφωνα με τον διευθυντή εμπορίου της SPP, Michal Lalik. Η σλοβακική εταιρεία μάλιστα ιδρύει θυγατρική στην Ουκρανία και υποβάλλει αίτηση για άδεια μεταφοράς φυσικού αερίου ώστε να καταστούν δυνατές μελλοντικές αποστολές από τη Ρωσία. Συνεχίζονται επίσης οι συζητήσεις για άλλες πιθανές εναλλακτικές λύσεις, συμπεριλαμβανομένων των προμηθειών από το Αζερμπαϊτζάν, αν και η παραγωγική ικανότητα εκεί δεν είναι ακόμη επαρκής, όπως δήλωσε.