Μια ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε επανέναρξη των ροών ρωσικού αερίου στην Ευρώπη και σε χαλάρωση των κυρώσεων στους αγωγούς, αν και η Ευρώπη μπορεί να μην χρειάζεται πλέον αυτές τις ποσότητες, δηλώνουν αναλυτές στο Montel.Τα σχόλια αυτά έγιναν μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, αυτή την εβδομάδα για τον τερματισμό του πολέμου.
«Αν και δεν αποτελούν επίσημα μέρος των διαπραγματεύσεων για την κατάπαυση του πυρός, υπάρχουν σχετικές συνομιλίες για την επανέναρξη ορισμένων ροών ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας και προς την ΕΕ», δήλωσε ο Henning Gloystein, διευθυντής ενέργειας, κλίματος και πόρων του Eurasia Group.
Ωστόσο, ο ίδιος θεωρεί πως αυτό θα αφορούσε αρχικά μόνο «μέτριες ποσότητες» μεταξύ 15-40 εκατ. κυβικών μέτρων/ημέρα, σε μηνιαία βάση και με την προϋπόθεση ότι θα ίσχυε κατάπαυση του πυρός.
Οι διαμετακομιστικές ροές μέσω Ουκρανίας ανέρχονταν σε περίπου 40 εκατ. κυβικά μέτρα ημερησίως (ή 15 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως) πριν από τον περιορισμό τους στις αρχές του τρέχοντος έτους - καθώς έληξε η συμφωνία με τη Μόσχα - και ένας παρόμοιος όγκος συνεχίζει να εισέρχεται στη νοτιοανατολική Ευρώπη μέσω του αγωγού Turkstream.
Ανακούφιση από την πίεση
«Παρά τις μέτριες ποσότητες, μια τέτοια συμφωνία θα χαλάρωνε αρκετά την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου», δήλωσε ο Gloystein, με τις τιμές του συμβολαίου Μαρτίου στο TTF να έχουν φτάσει τις προηγούμενες μέρες σε υψηλό δύο ετών, στα 59,39 ευρώ/MWh, λόγω των συνεχιζόμενων ανησυχιών για την προσφορά.
Ο Trevor Sikorski, της Energy Aspects, δήλωσε ότι οι ροές μέσω της Ουκρανίας θα είναι η πιο πιθανή διαδρομή προς την Ευρώπη για οποιαδήποτε επιστροφή των ρωσικών ροών εξαγωγής φυσικού αερίου.
«Η ειρήνη μοιάζει πολύ μακριά, αλλά μόλις έρθει, οι εξαγωγές μέσω Ουκρανίας θα μπορούσαν να επανέλθουν αρκετά γρήγορα», συμπλήρωσε, τονίζοντας ωστόσο ότι μόνο 10-12bcm θα επιστρέψουν πιθανότατα, λόγω του περιορισμένου αριθμού των συμβάσεων μεταξύ της Gazprom και των δυτικών αγοραστών.
Ωστόσο, η εκτελεστική αντιπρόεδρος του τμήματος μάρκετινγκ, της μεγάλης νορβηγικής Equinor, Irene Rummelhoff, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στο Montel ότι το τέλος του πολέμου θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιστροφή έως και 35bcm ρωσικού αερίου από αγωγούς στην Ευρώπη, μέσω της Ουκρανίας και του αγωγού Nord Stream 2.
Χρειάζεται η Ευρώπη αυτό το φυσικό αέριο;
«Υποθέτω ότι η επανέναρξη των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου θα συμβεί, αλλά όχι αμέσως», δήλωσε Έλληνας trader, προσθέτοντας όμως ότι θα χρειαστούν πιθανότατα αρκετοί μήνες.
«Οι ποσότητες είναι επίσης πιθανό να είναι χαμηλότερες επειδή η Ευρώπη έχει καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να αντικαταστήσει το ρωσικό αέριο», είπε, με την περιοχή να έχει διαφοροποιήσει τον εφοδιασμό της από την έναρξη του πολέμου το 2022, όταν τότε στηριζόταν στη
Ρωσία για περίπου το 40% της ζήτησής της.
Ωστόσο, ο Yuriy Onyshkiv, ανώτερος αναλυτής φυσικού αερίου της LSEG με έδρα το Κίεβο, ήταν επιφυλακτικός για την ενδεχόμενη επανάληψη των ροών μέσω της Ουκρανίας, ακόμη και στην περίπτωση σύναψης ειρηνευτικής συμφωνίας.
«Μέχρι στιγμής αυτό δεν έχει αναφερθεί και δεν φαίνεται να είναι στο τραπέζι», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία δεν είναι επίσης υπέρ της επανάληψης της διαμετακόμισης φυσικού αερίου.
«Δεύτερον, η Επιτροπή της ΕΕ έχει επανειλημμένα πει ότι η Ευρώπη δεν χρειάζεται τη διαμετακόμιση από την Ουκρανία. Και τρίτον, ο Τραμπ θέλει να εξάγει περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο στην Ευρώπη, οπότε η ύπαρξη περισσότερου ρωσικού αερίου στη γηραιά ήπειρο δεν τον βοηθάει».
Άρση κυρώσεων
«Το πρόβλημα είναι ότι τα πάντα, όπως πάντα, εξαρτώνται από τη στάση του Τραμπ, η οποία είναι πολύ ευμετάβλητη», δήλωσε ο αναλυτής του Icis, Robert Songer, προσθέτοντας ότι ο τερματισμός της σύγκρουσης θα μπορούσε να αποδειχθεί εξαιρετικά επωφελής για τη Ρωσία, εάν μια ειρηνευτική συμφωνία περιλαμβάνει τον τερματισμό των κυρώσεων για το LNG.
Ο Sikorski της Energy Aspects συμφώνησε, σημειώνοντας ότι τυχόν άρση των κυρώσεων θα απελευθερώσει περισσότερο ρωσικό LNG, «ιδιαίτερα από το εργοστάσιο Arctic LNG, το οποίο είναι έτοιμο να παράγει και δεν το έχει κάνει λόγω των κυρώσεων».
www.worldenergynews.gr