Το ισχυρό αμερικανικό ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά υδρογονανθράκων και τις έρευνες για φυσικό αέριο που βρίσκονται σε εξέλιξη ή πρόκειται να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα επαναβεβαιώθηκε στο πλαίσιο των τελευταίων επαφών της ελληνικής κυβέρνησης με εκπροσώπους των αμερικανικών εταιρειών ExxonMobil και Chevron στην Αίγυπτο, στο περιθώριο της μεγάλης έκθεσης EGYPES 2025.
Ο αρμόδιος υπουργός ενέργειας, Θ. Σκυλακάκης, είχε συνάντηση τόσο με τον πρόεδρο της Chevron, Clay Neff, όσο και με τον αντιπρόεδρο της Exxon Mobil, John Adrill. Σημειώνεται ότι η πρώτη συνάντηση με τον πρόεδρο της Chevron είχε ενημερωτικό χαρακτήρα, ενόψει και της εκδήλωσης ενδιαφέροντος από πλευράς της αμερικανικής εταιρείας για έρευνες στη θαλάσσια περιοχή νότια της Πελοποννήσου. Μάλιστα, θα πρέπει να θεωρείται θέμα ημερών, ίσως και ωρών, η δημοσίευση της προκήρυξης του σχετικού διαγωνισμού, που θα είναι διεθνής και για αυτό το λόγο εκτός από την εφημερίδα της κυβέρνησης θα δημοσιοποιηθεί και στην εφημερίδα της ΕΕ. Μόλις δημοσιευτεί η προκήρυξη, οι εταιρείες θα έχουν χρονικό περιθώριο 90 ημερών, προκειμένου να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την παραχώρηση, ενώ θα ακολουθήσει η αξιολόγηση από την ΕΔΕΥΕΠ και η επιλογή του αναδόχου.
Εκτός, όμως, από τη συνάντηση με τη Chevron ο κ. Σκυλακάκης είδε και τον αντιπρόεδρο της ExxonMobil, η οποία ως γνωστόν είναι επικεφαλής της κοινοπραξίας μαζί με τη Helleniq Energy, που έχει αναλάβει τις δύο παραχωρήσεις νότια και δυτικά της Κρήτης. Στη συνάντηση αυτή, ο Έλληνας υπουργός ζήτησε από τον κ. Adrill την επίσπευση των χρονοδιαγραμμάτων για τα επόμενα βήματα των ερευνών. Ως γνωστόν, η αμερικανική εταιρεία έχει ολοκληρώσει την επεξεργασία των δεδομένων που άντλησε από τις τελευταίες τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες στις δύο παραχωρήσεις και αναμένεται να λάβει την απόφαση για τη διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης μέχρι το τέλος του 2025, αρχές 2026.
Ζητούμενο από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης είναι όσο το δυνατόν συντομότερα να ληφθούν οι αποφάσεις από την κοινοπραξία, που πιθανόν να ανοίξουν το δρόμο για την πρώτη γεώτρηση στη χώρα μας μετά από 8 χρόνια. Ουσιαστικά, η απόφαση για τη διενέργεια ή όχι της ερευνητικής απόφασης ανήκει στους έμπειρους μηχανικούς της ExxonMobil, καθώς, όπως έχει ήδη κάνει γνωστό η πλευρά της Helleniq Energy, εφόσον η αμερικανική εταιρεία ανάψει το πράσινο φως, τότε και η ίδια θα ακολουθήσει.
CCS
Εκτός, όμως, από τα θέματα που σχετίζονται με τις έρευνες για φυσικό αέριο και τις επαφές με τις δύο αμερικανικές εταιρείες, στο Κάιρο είχαμε και μια ακόμη εξέλιξη, καθώς υπεγράφη μεταξύ ελληνικής και αιγυπτιακής κυβέρνησης μνημόνιο κατανόησης MoU για τη δέσμευση και αποθήκευση CO2 στην Αίγυπτο με τη συνδρομή της Ελλάδας.
Σημειώνεται ότι η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα βρίσκεται σε πιο ώριμο στάδιο στη χώρα μας και στόχος του μνημονίου είναι το αντίστοιχο πλαίσιο της Αιγύπτου να είναι εναρμονισμένο με τις προδιαγραφές της Ε.Ε. Επίσης, οι δύο χώρες αναμένεται να κινηθούν από κοινού, προκειμένου να αλλάξει ο κανονισμός της Ε.Ε. που δεν επιτρέπει την "εξαγωγή" δεσμευμένου διοξειδίου του άνθρακα για αποθήκευση εκτός Ε.Ε., με στόχο να μεταφερθεί και να αποθηκευτεί ελληνικής προέλευσης διοξείδιο του άνθρακα στην Αίγυπτο.
(αναδημοσίευση από capital.gr)