Ένα απαιτητικό roadmap δύο ετών έχει μπροστά της η Helleniq Energy για να πιάσει τον στόχο του 1 GW για το πράσινο portfolio της το 2026, τον οποίο ωστόσο μπορεί να πετύχει και νωρίτερα, κρίνοντας από τη ταχύτητα με την οποία αναπτύσσεται.
«Τρέχοντας με μια μέση ετήσια αύξηση 400% τη τελευταία τετραετία, κλείνοντας τη φετινή χρονιά στα 500 MW από τα μόλις 28 MW εν λειτουργία έργα του 2021 και με δεδομένο ότι έπεται η ολοκλήρωση αρκετών ακόμη projects, δεν μπορεί να αποκλειστεί τέτοια εποχή του χρόνου να αναθεωρήσει προς τα πάνω το στρατηγικό της πλάνο.
Ενδεχόμενο που «φωτογραφίζει» υπό μια μια έννοια και η αναφορά στη χθεσινή ανακοίνωση του ομίλου (Nέα φωτοβολταϊκά πάρκα 110 MW απέκτησε στην Κοζάνη η Helleniq Energy), ότι το συνολικό παραγωγικό του capacity φτάνει πλέον το μισο GW, προχωρώντας «μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα στην υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού της Helleniq Energy, που προβλέπει αρχικά 1 GW εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ».
Στο ερώτημα ποια είναι τα επόμενα millestones για τα επιπλέον 500 MW που τον χωρίζουν από τον παραπάνω στόχο - ο δεύτερος αφορά τα 2 GW του 2030 - η απάντηση πηγών του ομίλου παραπέμπει σε τρία μεγάλα έργα, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν και να μπουν στη πρίζα μέσα στο 2025 -2026.
Η σκυτάλη στη Ρουμανία
Το πρώτο αφορά το πακέτο των τεσσάρων φωτοβολταϊκών 211 MW, που κατασκευάζει για λογαριασμό της θυγατρικής Helleniq Renewables η Metlen στη Νότια Ρουμανία, κατόπιν της περυσινής συμφωνίας των δύο ομίλων. Τα έργα θα παραδοθούν στο σύνολό τους μέσα στην επόμενη χρονιά, θα παράγουν πάνω από 300 GWh, και μπορούν να καλύπτουν τις ετήσιες ανάγκες 100.000 νοικοκυριών.
Εχει εδώ τη σημασία του ότι η περυσινή ανακοίνωση ανέφερε επίσης πως η Helleniq Renewables «προχώρησε σε συμφωνία με έτερο αντισυμβαλλόμενο, για την ανάπτυξη χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών έως 600 MW στη Ρουμανία», χωρίς μέχρι σήμερα να έχει γνωστοποιηθεί η επωνυμία του.
Το δεύτερο από τα επόμενα μεγάλα projects αφορά το mega φωτοβολταικό 200 MW που «τρέχει» η θυγατρική του στην Αλεξανδρούπολη. Εντάσσεται στα «πράσινα» PPA's της ενεργοβόρου βιομηχανίας, δηλαδή είναι από τα έργα που θα πάρουν προτεραιότητα σύνδεσης στο δίκτυο και θα ενταχθεί στο σύστημα με fast track διαδικασίες, καθώς η παραγωγή του θα διοχετεύεται για τις ανάγκες του ομίλου. Επίσης έχει τη σημασία του ότι η χορήγηση των πρώτων όρων σύνδεσης στα βιομηχανικά PPAs έχει ήδη ξεκινήσει. Στο τεχνικό κομμάτι, ο διαγωνισμός για τη κατασκευή του πάρκου ξεκινά σύντομα, επομένως κι αυτό θα είναι έτοιμο μέσα στη διετία 2025 -2026.
Και το τρίτο σχέδιο είναι η μπαταρία των 100 MW που κατασκευάζει η θυγατρική του μέσα στη βιομηχανική εγκατάσταση του διυλιστηρίου της Θεσσαλονίκης. Κρίνοντας από τους όρους του διαγωνισμού της ΡΑΕΕΥ πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2025, χρόνοι που θεωρούνται πιεστικοί, καθώς το πρόβλημα εντοπίζεται στον υποσταθμό. Ακριβώς όπως σε όλα τα μεγάλα πράσινα έργα όπου απαιτείται υποσταθμός, έτσι και εδώ υπάρχουν καθυστερήσεις. Η μπαταρία είναι μέρος του φιλόδοξου πλάνου για να «πρασινίσει» το διυλιστήριο, η τροφοδοσία του οποίου σε ηλεκτρική ενέργεια θα γίνεται μεταξύ άλλων με φωτοβολταϊκό που θα συνδέεται απευθείας με την εγκατάσταση.
Εκθετική αύξηση φέρνει πιο κοντά τους στόχους
Εχοντας ως βασικό του αντικείμενο τη διύλιση και ξεκινώντας τη πορεία του στη πράσινη μετάβαση από πολύ χαμηλή βάση, ο όμιλος είναι λογικό να έχει τα τελευταία χρόνια μια εκθετικά αυξητική επίδοση. Στα μέσα του 2023 υπερδεκαπλασίασε την εγκατεστημένη του ισχύ φτάνοντας στα 356 MW και το 2024 κλείνει πλέον στα 500 MW, δηλαδή 40% υψηλότερα.
Αν και ακολουθεί μια μετρημένη πράσινη πολιτική, με τον CEO Ανδρέα Σιάμισιη να θυμίζει με κάθε ευκαιρία ότι «είμαστε προσεκτικοί, καθώς τα προβλήματα διαθεσιμότητας ηλεκτρικού χώρου στα δίκτυα, αλλά και στις τεχνολογίες αποθήκευσης, παραμένουν άλυτα», εντούτοις αν η τρέχουσα τάση συνεχιστεί και ο στόχος του 2026 επιτευχθεί νωρίτερα, είναι λογικό να έρθει πιο κοντά και ο στόχος για το 2030.
Εδικά αν προστεθούν και τα 70 MW που εκρεμμούν με βάση την αρχική περυσινή συμφωνία με τη βρετανική Lightsourse bp, η οποία αφορούσε 180 MW (HELLENiQ ENERGY: Εξαγοράζει φωτοβολταϊκά 180 MW από την Lightsource στην Κοζάνη - Από το 2024 σταδιακά η λειτουργία των έργων). Τα έργα αυτά έπρεπε να έχουν κατασκευαστεί και παραδοθεί μαζί με τα έξι πάρκα 110 MW στο νομό Κοζάνης τα οποία πρόσθεσε από χθες ο όμιλος στο δυναμικό του, ωστόσο η παραχώρηση προς τη βρετανική εταιρεία της γης, η οποία ανήκει στο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, καθυστερεί για διαδικαστικούς λόγους.
Ακτινογραφώντας τα μέχρι τώρα συνολικά 500 εν λειτουργία MW στο portfolio του ομίλου, τα περισσότερα αφορούν νέες μονάδες και όχι εξαγορές υφισταμένων, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το φωτοβολταικό των 204,3 MW στην Κοζάνη, ύψους 130 εκατ ευρώ.
Το κατασκεύασε η γερμανική εταιρεία, Juwi, μπήκε σε λειτουργία το 2022 και ήταν ένα από τα πρώτα μεγάλα ελληνικά φωτοβολταικά που εισήγαγε την εγχώρια αγορά των ΑΠΕ στην εποχή των mega έργων. Τάση που έκτοτε ενισχύεται συνεχώς, καταρχήν με τα μεγάλα πάρκα της ΔΕΗ στη Δ.Μακεδονία, σηματοδοτώντας την αλλαγή πίστας της χώρας, η οποία τη προηγούμενη δεκαετία κυριαρχούνταν σε μεγάλο βαθμό από μικρά projects.