Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2024

HELLENiQ ENERGY: H τριετία του μετασχηματισμού

Τον Μάιο του 2021, σε μια περίοδο που η πανδημία είχε παραλύσει την κοινωνική και οικονομική ζωή, η HELLENiQ ENERGY αποφάσισε να προχωρήσει σε μια τολμηρή κίνηση: να εφαρμόσει έναν στρατηγικό μετασχηματισμό. Ο CEO, Ανδρέας Σιάμισιης, παρουσίασε το φιλόδοξο στρατηγικό πλάνο «Vision 2025», ένα σχέδιο με καθοριστικές αλλαγές για τον Όμιλο, που οι μετέπειτα επιχειρηματικές και οικονομικές εξελίξεις επιβεβαίωσαν ως απόλυτα επιτυχημένο.

Τρεις Καθοριστικές Επενδυτικές Κινήσεις

Το «Vision 2025» πέτυχε στόχους νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, με τρεις σημαντικές κινήσεις στο τέλος του 2024 να επιβεβαιώνουν τη στρατηγική αλλαγή του ομίλου.

Πρώτον, η HELLENiQ ENERGY απέκτησε το 100% της Elpedison, εξαγοράζοντας το υπόλοιπο 50% των μετοχών που κατείχε η Edison. Το τίμημα ανήλθε σε 164 εκατ. ευρώ, με επιπλέον αναπροσαρμογές έως 31 εκατ. ευρώ, βάσει διακυμάνσεων στον ισολογισμό και τα διαθέσιμα μετρητά.

Δεύτερον, προχώρησε στην αποεπένδυση από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, πουλώντας το μερίδιό της (35%) στο ΤΑΙΠΕΔ έναντι 208 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό ενδέχεται να αυξηθεί τους επόμενους 24 μήνες, ανάλογα με την έκβαση εκκρεμών νομικών υποθέσεων της εταιρείας. Η πληρωμή θα γίνει κυρίως μέσω συμψηφισμού μερισμάτων.

Τρίτον, η εταιρεία ενίσχυσε τη δραστηριότητά της στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) με την εξαγορά επιπλέον φωτοβολταϊκών πάρκων 110 MW στην Κοζάνη. Τα έργα αυτά, που λειτουργούν εμπορικά από τον Μάιο, διαθέτουν μακροπρόθεσμα PPAs για την παροχή «πράσινης» ενέργειας σε διεθνείς εταιρείες. Μαζί με το ήδη υπάρχον πάρκο στην περιοχή, ισχύος 204,3 MW, η συνολική ισχύς της επένδυσης στην Μακεδονία φτάνει τα 314 MW.

Με αυτήν την τελευταία κίνηση, η HELLENiQ ENERGY πέτυχε ένα ρεκόρ που δύσκολα θα το φτάσουν οι ανταγωνιστές της: μέσα σε τρία μόλις χρόνια, από εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ 28 MW το 2021 έχει φτάσει σήμερα τα 500 MW και σχεδιάζει να φτάσει το 1 GW μέχρι το 2026 και τα 2 GW έως το 2030, με συνολικές επενδύσεις 1 δισ. ευρώ.

Στρατηγικός Μετασχηματισμός της HELLENiQ ENERGY

Τρία χρόνια μετά την ανακοίνωση του Vision 2025, η HELLENiQ ENERGY έχει αλλάξει εντελώς τη φυσιογνωμία της. Με σύγχρονο μοντέλο εταιρικής διακυβέρνησης και νέα εταιρική ταυτότητα, ο όμιλος εστιάζει σε καθαρότερες μορφές ενέργειας και ενσωματώνει κριτήρια ESG στις λειτουργίες του.

Μέσα από εξαγορές και αποεπενδύσεις, αναδιάρθρωσε το χαρτοφυλάκιό της, απομακρυνόμενη από μη πλειοψηφικές ή ανταγωνιστικές συμμετοχές. Η πώληση του ποσοστού στη ΔΕΠΑ Υποδομών έναντι 256,5 εκατ. ευρώ και η εξαγορά του συνόλου της Elpedison διασφάλισαν πλήρη έλεγχο των θυγατρικών του, επιτρέποντας την ευέλικτη χάραξη στρατηγικής.

Η εταιρεία δραστηριοποιείται πλέον σε όλο το ενεργειακό φάσμα, έχοντας πετύχει καθετοποίηση που της επιτρέπει να αναπτύξει σημαντικές συνέργειες προς όφελος του καταναλωτή προσφέροντας «πράσινη» ενέργεια που η ίδια παράγει έχοντας χαρτοφυλάκιο 5 GW σε ΑΠΕ σε Ελλάδα, Κύπρο, Ρουμανία και Βόρεια Μακεδονία. Στη θερμική ενέργεια, διαθέτει δύο μονάδες φυσικού αερίου ισχύος 840 MW, ενώ έχει άδεια για νέα μονάδα φυσικού αερίου ισχύος 826 MW και πλωτή μονάδα LNG στον Θερμαϊκό Κόλπο.

Ταυτόχρονα, τα τρία υπερσύγχρονα διυλιστήρια και οι σχεδιαζόμενες επενδύσεις για έργα αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες ενισχύουν περαιτέρω τη στρατηγική του ομίλου.

Επιπλέον, το δίκτυο λιανικής με περισσότερα από 2.000 πρατήρια καυσίμων και παράλληλα η ισχυρή παρουσία στις αεροπορικές και ναυτιλιακές πωλήσεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη στηρίζουν την προώθηση νέων προϊόντων. Στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, λειτουργούν ήδη 300 σημεία ταχείας φόρτισης, με στόχο να φτάσουν τα 5.000 μέσα σε πέντε χρόνια.

Ως προς την δραστηριότητα της διύλισης, η HELLENiQ ENERGY εκσυγχρονίζει και αυτόν τον πυλώνα και επενδύει στην αναβάθμιση της διύλισης και της εφοδιαστικής αλυσίδας, μειώνοντας την εξάρτηση από τα διεθνή περιθώρια διύλισης. Αντίστοιχα σχεδιάζει επενδύσεις σε προϊόντα χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος, βιοκαύσιμα, SAF (Sustainable Aviation Fuel) και πράσινο υδρογόνο, ενώ αυξάνει την παραγωγή πολυπροπυλενίου κατά 60.000 τόνους ετησίως.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός ήδη αποφέρει οικονομικά οφέλη άνω των 40 εκατ. ευρώ ετησίως, με προοπτική για επιπλέον 100 εκατ. ευρώ την επόμενη διετία. Παράλληλα, η ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού κατά 40% και ο επαναπατρισμός εξειδικευμένων στελεχών ενδυναμώνουν την εταιρεία για το μέλλον.