Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024

Πετρέλαιο: Δεύτερη σερί ημέρα πτώσης στις τιμές – Ανησυχία για τη ζήτηση και στάση αναμονής για Fed

Οι τιμές του αργού πετρελαίου υποχώρησαν την Τρίτη, καθώς τα οικονομικά στοιχεία της Κίνας αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες για τη ζήτηση, ενώ οι επενδυτές παρέμειναν επιφυλακτικοί ενόψει της απόφασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για τα επιτόκια.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου Brent υποχώρησαν κατά 72 σεντς ή 0,97%, για να διαμορφωθούν στα 73,19 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate υποχώρησε κατά 63 σεντς ή 0,89%, για να κλείσει στα 70,08 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές «επιβαρύνθηκαν από την απομάκρυνση κερδών μετά το ράλι 6% της περασμένης εβδομάδας και μια σειρά απογοητευτικών κινεζικών οικονομικών στοιχείων χθες», δήλωσε ο αναλυτής αγοράς της IG Tony Sycamore.

Τη Δευτέρα, οι τιμές υποχώρησαν από τα υψηλά πολλών εβδομάδων λόγω της απροσδόκητης αδυναμίας των στοιχείων για τις καταναλωτικές δαπάνες από την Κίνα, παρά την ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής, και καθώς οι επενδυτές κινήθηκαν σε στάση αναμονής ενόψει της συνεδρίασης της Fed.

Η Fed θα πραγματοποιήσει την Τρίτη και την Τετάρτη την τελευταία της συνεδρίαση πολιτικής για το έτος, όπου αναμένεται ευρέως να μειώσει τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας.

Η συνεδρίαση θα ρίξει επίσης φως στο πόσο περαιτέρω πιστεύουν οι αξιωματούχοι ότι θα μειώσουν τα επιτόκια το 2025 και το 2026 και αν η κεντρική τράπεζα θα μειώσει τη χαλάρωση εν αναμονή υψηλότερου πληθωρισμού υπό την επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ.

«Μια μείωση κατά 25 μονάδες βάσης έχει ήδη τιμολογηθεί από την αγορά, οπότε τυχόν εκπλήξεις (από τη συνεδρίαση της Fed) μπορεί να κινητοποιήσουν την αγορά», δήλωσε ο Anh Pham, αναλυτής της LSEG.

Τα χαμηλότερα επιτόκια μπορούν να ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη και τη ζήτηση για πετρέλαιο.

Η αγορά πετρελαίου για το επόμενο έτος θα μπορούσε να επηρεαστεί από την αύξηση των προμηθειών από χώρες εκτός ΟΠΕΚ+, όπως οι ΗΠΑ και η Βραζιλία, και την επιβράδυνση της ζήτησης, κυρίως στην Κίνα.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ανέφερε στη μηνιαία έκθεσή του την περασμένη εβδομάδα ότι, ακόμη και αν η ομάδα παραγωγών ΟΠΕΚ+ διατηρήσει τις περικοπές της παραγωγής της, θα υπάρξει πλεόνασμα προσφοράς 950.000 βαρέλια την ημέρα το επόμενο έτος – σχεδόν 1% της παγκόσμιας προσφοράς.

Τη Δευτέρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε μια 15η δέσμη κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων αυστηρότερων μέτρων κατά κινεζικών οντοτήτων και περισσότερων πλοίων του λεγόμενου «σκιώδους στόλου» της Μόσχας, τα οποία δεν ρυθμίζονται ή δεν ασφαλίζονται από συμβατικούς δυτικούς παρόχους.

Μια ομάδα δυτικών χωρών θα αρχίσει να ελέγχει τα ασφαλιστικά έγγραφα του ρωσικού σκιώδους στόλου πλοίων στη Μάγχη, τα στενά της Δανίας, τον Κόλπο της Φινλανδίας και τον ήχο μεταξύ Σουηδίας και Δανίας.

Οι νέες κυρώσεις της ΕΕ είναι απίθανο να μεταφραστούν σε «πραγματική» διαταραχή, καθώς οι περισσότερες ροές δεν χρησιμοποιούν πλέον δυτικές υπηρεσίες, οπότε δεν θα διαταραχθούν, δήλωσε ο Pham της LSEG.