Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024

Χρονιά αποφάσεων για τις έρευνες αερίου στην Κρήτη το 2025

 

Εντός του 2025, πιθανόν κατά τους πρώτους μήνες του έτους, αναμένεται η απόφαση της αμερικανικής ExxonMobil σχετικά με τη διενέργεια της ερευνητικής γεώτρησης για φυσικό αέριο στα νότια και δυτικά της Κρήτης. 




Η κοινοπραξία στην οποία έχουν παραχωρηθεί τα δικαιώματα των δύο παραχωρήσεων έχει ολοκληρώσει με επιτυχία τις σεισμικές έρευνες και μετά την αξιολόγηση των δεδομένων βρίσκεται στη φάση της λήψης της απόφασης για τη διενέργεια γεώτρησης, η οποία θα φθάσει σε μεγάλο βάθος ίσως και στα 2500 μέτρα με κόστος που μπορεί να ξεπεράσει τα 100 εκατ. δολάρια. 

Εφόσον οι Αμερικανοί αποφασίσουν να προχωρήσουν εκτιμάται ότι θα χρειαστεί διάστημα προετοιμασίας που μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τους 12 μήνες.

Remaining Time 0:00
 

Ως γνωστόν στις δύο παραχωρήσεις στα νότια και νότια και δυτικά της Κρήτης, συμμετέχουν ως επικεφαλής της κοινοπραξίας η αμερικανική ExxonMobil και ο όμιλος της Helleniq Energy. Ο ελληνικός όμιλος έχει διαμηνύσει ότι θα ακολουθήσει την όποια απόφαση της ExxonMobil η οποία άλλωστε έχει τεράστια εμπειρία αλλά και τεχνική εξειδίκευση στο κομμάτι της έρευνας και εκμετάλλευσης και ιδίως για πιθανά κοιτάσματα αυτού του μεγέθους όπως της Κρήτης. 

Υπενθυμίζεται υπάρχουν σημαντικές εκτιμήσεις για το μέγεθος των πιθανών κοιτασμάτων στη χώρα μας και ειδικά στην περιοχή της Κρήτης. Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση των οικονομικών καταστάσεων της ΕΔΕΥΕΠ (του δημόσιου φορέα που επιβλέπει τον τομέα των υδρογονανθράκων) μια συντηρητική εκτίμηση των δυνητικών και πιθανών αποθεμάτων των περιοχών που ερευνώνται αυτήν την περίοδο στη χώρα μας και  στις οποίες ακόμη δεν έχει ακόμη διενεργηθεί εξερευνητική γεώτρηση, κυμαίνεται σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία στα 24 τρις κυβικά πόδια (trillion cubic feet) ή 680 bcm φυσικού αερίου (risked recoverable reserves). 

Ειδικά για την περιοχή στα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης υπάρχουν συγκεκριμένα προκαταρκτικά στοιχεία που συνηγορούν ότι υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες για μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου. Με βάση τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις έχει εντοπιστεί ανάλογη γεωλογική δομή με βάση το μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε για τον εντοπισμό του θαλάσσιου κοιτάσματος αερίου Ζορ στην Αίγυπτο.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη τομή ονομάστηκε "Τάλως” ενώ τα ευρήματα από τις σεισμικές καταγραφές της PGS χρησιμοποιήθηκαν για να προσελκυθούν οι ξένοι παραχωρησιούχοι δηλαδή η Total και η ExxonMobil. Σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, οι περιοχές του Ιονίου και της Κρήτης δυνητικά εμφανίζουν αποθέματα της τάξης των 70 – 90 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών φυσικού αερίου, ποσότητες ικανές να καλύψουν το 15 – 20 % των κατανάλωσεων της Ε.Ε. Η δυνητική αξία των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ελλάδα, σύμφωνα πάντα με την έκθεση υπερβαίνει τα  250 δισ.. ευρώ.